Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

ΔΕΗ: Οι φόβοι για νέο κύμα ανεξόφλητων και ο μηχανισμός εγγυήσεων

ΔΕΗ: Οι φόβοι για νέο κύμα ανεξόφλητων και ο μηχανισμός εγγυήσεων
Νέα δεδομένα δημιουργεί για τη ΔΕΗ και συνολικά για την αγορά ηλεκτρισμού η κρίση του κορονοϊού και οι επιπτώσεις που προκαλεί στην εισπραξιμότητα των λογαριασμών ρεύματος. Συγκεκριμένα, πηγές της εταιρείας εκφράζουν ανησυχία για ένα
ενδεχόμενο νέο κύμα ανεξόφλητων οφειλών, που θα έθετε σε κίνδυνο το επίπονο εγχείρημα της οικονομικής
ανάκαμψης της εταιρείας. Άλλωστε, όπως έχουν κατά καιρούς δηλώσει τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η διοίκηση της ΔΕΗ, η επιχείρηση με τα μέτρα που ελήφθησαν το φθινόπωρο κατάφερε να βγει στην επιφάνεια και να αναπνεύσει, ωστόσο ο δρόμος προς την πλήρη οικονομική εξυγίανση και ανάκαμψη είναι ακόμη μακρύς.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχα προβλήματα με την είσπραξη των λογαριασμών αντιμετωπίζει όχι μόνο η ΔΕΗ, αλλά και άλλοι προμηθευτές. Καθώς, λοιπόν, η κρίση του κορονοϊού δυσχεραίνει εκ των πραγμάτων την αποπληρωμή των λογαριασμών ακόμα και από συνεπείς καταναλωτές, η κυβέρνηση προκρίνει τη θέσπιση ενός μηχανισμού εγγυήσεων, μέσω του οποίου θα δοθεί η δυνατότητα στην αγορά ηλεκτρισμού να αντλήσει ρευστότητα και να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί εξωγενώς εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού.

Η εικόνα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που έγινε στο υπουργείο Eνέργειας, ήδη καταγράφεται μείωση της εισπραξιμότητας της τάξης του 25%, με ανοδική τάση προς το 30%. Για άλλους προμηθευτές τα νούμερα είναι ακόμα πιο ανησυχητικά και φτάνουν έως και το 50%. Τι σημαίνει πρακτικά μια τέτοια εξέλιξη για το ταμείο της εταιρείας; Κάθε μήνα η ΔΕΗ εισπράττει περί τα 400 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς, δηλαδή για το επόμενο δίμηνο-τρίμηνο δημιουργείται ένα άνοιγμα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ (αισιόδοξο σενάριο) έως 450 εκατ. ευρώ (απαισιόδοξο σενάριο), ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι, από τα 450 εκατ. ευρώ, τα 400 εκατ. αφορούν απευθείας εισπράξεις, ενώ ένα ποσό της τάξης των 40 έως 50 εκατ. ευρώ είναι έσοδα της ΔΕΗ από εισπρακτικές.
Σε κάθε περίπτωση, στην παρούσα φάση είναι πολύ νωρίς για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα ως προς το μέγεθος του προβλήματος, με δεδομένο ότι μεγάλο ρόλο παίζει η ψυχολογία. Για παράδειγμα, αρκετοί καταναλωτές, ιδιαίτερα εκείνη η κατηγορία πελατών της ΔΕΗ που χρησιμοποιεί το "γκισέ" για τις πληρωμές του −περίπου το 50% των πελατών της ΔΕΗ−, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως κακοπληρωτές και, επομένως, οι όποιες καθυστερήσεις μπορεί να αποδειχθούν στην πράξη πρόσκαιρες και συγκυριακές. Ταυτόχρονα, στην κατεύθυνση της τόνωσης της εισπραξιμότητας αναμένεται να βοηθήσουν και οι προσωρινές εκπτώσεις που έκαναν τόσο η ΔΕΗ όσο και άλλοι πάροχοι.
Καθώς, όμως, η κατάσταση στην αγορά είναι δυναμική, είναι κρίσιμο −και σε αυτό συμφωνεί όχι μόνο η ΔΕΗ, αλλά όλη η αγορά− να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προκρίνει ο μηχανισμός εγγυοδοσίας να αφορά όχι μόνο για τη ΔΕΗ, αλλά συνολικά τις επιχειρήσεις ρεύματος, παρέχοντας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κεφάλαιο κίνησης στις εταιρείες. Με ένα τέτοιο δίχτυ ασφάλειας, όχι μόνο η ΔΕΗ, αλλά συνολικά η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας −η οποία τροφοδοτείται από τους λογαριασμούς ρεύματος− εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει την τρέχουσα αρνητική συγκυρία. Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι ένας από τους λόγους της οικονομικής δυσπραγίας της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια ήταν η έκρηξη των ανεξόφλητων οφειλών πελατών, που έφτασε στο αποκορύφωμά της το δυσθεώρητο ύψος των 3 δισ. ευρώ.

Η απόφαση-έκπληξη

Μπορεί τα προβλήματα εισπραξιμότητας να δυσκολεύουν βραχυπρόθεσμα το ταμείο της ΔΕΗ, εντούτοις ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός της εταιρείας συνεχίζει να υλοποιείται. Έτσι, την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ότι η ΔΕΗ κατεβαίνει από κοινού με τη Motor Oil. Η συγκεκριμένη κίνηση χαρακτηρίζεται από πηγές της εταιρείας ως δείγμα γραφής ότι κάτι αλλάζει στη ΔΕΗ και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση στην αγορά.
Ως προς το παρασκήνιο της συνεργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις ξεκίνησαν μερικές εβδομάδες πριν από την καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, αν και αρκετά νωρίτερα υπήρχαν σκέψεις για συμμετοχή της ΔΕΗ στον διαγωνισμό. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η συνεργασία δημιουργεί συνέργειες ως προς το ύψος της κατανάλωσης των δύο εταιρειών.
Βεβαίως, η ΔΕΗ προβλέπεται να περιοριστεί για λόγους ανταγωνισμού σε μειοψηφική συμμετοχή στο σχήμα και, κατά πληροφορίες, θα έχει μερίδιο έως 30%, αν και ακόμη δεν έχει κλειδώσει πλήρως το σχήμα. Αυτό συνεπάγεται ότι και το οικονομικό ρίσκο για τη ΔΕΗ θα είναι σχετικά περιορισμένο, γεγονός που έχει τη σημασία του στις παρούσες συνθήκες, καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης. Ένας ακόμα παράγοντας που συνετέλεσε στην απόφαση της ΔΕΗ να διεκδικήσει την είσοδό της στη ΔΕΠΑ αφορά τον ολοένα αυξανόμενο ρόλο που παίζει το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή, ιδιαίτερα μετά τη μείωση της τιμής του LNG, που ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των μονάδων φυσικού αερίου.
Σε κάθε περίπτωση, η κοινή κάθοδος της ΔΕΗ με τη ΜΟΗ στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αποτέλεσε μια πρώτου μεγέθους θετική έκπληξη για την αγορά. Αυτό έδειξε και η συμπεριφορά της μετοχής τόσο της ΔΕΗ όσο και της Motor Oil την επομένη της ανακοίνωσης της κοινής συνεργασίας. Η μεν ΔΕΗ κατέγραψε ισχυρά κέρδη άνω του 15%, ενώ και η μετοχή της Motor Oil έδειξε ισχυρά σημάδια ανάκαμψης (7,98%).
του Χάρη Φλουδόπουλου
 www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου