Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Βήμα σημειωτόν: Ανοιχτά τα ενεργειακά θέματα μετά τον τηλε-έλεγχο της Κομισιόν – Τι συζητήθηκε για λιγνίτες, διακοψιμότητα, ΕΛΑΠΕ κ.λπ.

 


(upd: 20:21) Εξαντλητική θα έλεγε κανείς ήταν η εξέταση της προόδου των ενεργειακών θεμάτων που έγινε σήμερα στην μεγάλης διάρκειας (ξεπέρασε τις τρείς ώρες) τηλεδιάσκεψη των DG Energy και DG Comp της Κομισιόν με τους επιτελείς του ΥΠΕΝ υπό τη γενική γραμματέα Αλεξάνδρα Σδούκου.
Παρόλα αυτά, και παρά το γεγονός ότι το γενικό κλίμα ήταν πολύ
καλό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, πέραν της επισκόπησης, δεν υπήρξε πρόοδος στα θέματα που η χώρα μας αναμένει εγκρίσεις και εξελίξεις, όπως τα μέτρα για τους λιγνίτες, η διακοψιμότητα και ο μηχανισμός ευελίξιας. Περισσότερο δηλαδή δόθηκαν διευκρινήσεις από την ελληνική πλευρά σχετικά με τις γραπτές προτάσεις που έχουν υποβληθεί, παρά λύσεις στα θέματα που η Κομισιόν θεωρεί εκκρεμή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:
  • Επισκόπηση της λειτουργίας των ενεργειακών αγορών
  • Τα μέτρα στον τομέα της ενέργειας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού
  • Τα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα μας για την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή μέχρι το 2023 (υπάρχει ανταλλαγή επιστολών)
  • Η συνέχιση του μέτρου της διακοψιμότητας και η έγκριση του μηχανισμού αποζημίωσης ευελίξίας για τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες (υπάρχει ανταλλαγή επιστολών)
  • Η πρόοδος στις δημοπρασίες ΑΠΕ και η πορεία των οικονομικών του ΕΛΑΠΕ
  • Επικαιροποίηση στοιχείων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη καταναλωτών προς τη ΔΕΗ (έγινε παρουσίαση από στέλεχος της ΔΕΗ)
  • Η πορεία του σχεδίου για τη μεταλιγνιτική εποχή και η λειτουργία της Διυπουργικής Επιτροπής (έγινε παρουσίαση από τον κ. Μουσουρούλη)
  • Επισκόπηση και αξιολόγηση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Συνεχίζεται σήμερα η τηλεδιαπραγμάτευση του ΥΠΕΝ με την Κομισιόν για λιγνίτες, διακοψιμότητα, ευελιξία, λοιπές εκκρεμότητες
Μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για την πορεία εφαρμογής του target model, σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα ανάμεσα στο ΥΠΕΝ και τις Γενικές Διευθύνσεις Ενέργειας (DG Energy) και Ανταγωνισμού (DG Comp) της Κομισιόν.
Το σημερινό "μενού" αφορά τις ενεργειακές εκκρεμότητες της Αθήνας, οι οποίες προς ώρας, πέραν της έγκαιρης υλοποίησης του target model περιλαμβάνουν κυρίως:
  • πρώτον, την λήψη μέτρων αντιμετώπισης της μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή έως και το 2023 που θα κλείσει τις περισσότερες μονάδες της
  • δεύτερον, την έγκριση του μέτρου της διακοψιμότητας και του μεταβατικού μηχανισμού ευελιξίας που έχει υποβάλλει η χώρα μας
Όσον αφορά τη διακοψιμότητα και το μηχανισμό ευελιξίας, η Κομισιόν έχει αποστείλει νέο κατάλογο ερωτημάτων παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έχει απαντήσει επαρκώς στο προηγούμενο πυκνό ερωτηματολόγιο των Βρυξελλών.
Όσον αφορά την πρόσβαση στη λιγνιτική παραγωγή, οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για πρόσβαση τρίτων στον λιγνίτη, την οποία συνδέουν άμεσα με τον δεσμευτικό στόχο για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ.
Ως αποτέλεσμα, και με δεδομένη την αποτυχία πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και την μονομερή κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ από την τωρινή, η Κομισιόν ζητά εναλλακτικά διαρθρωτικά μέτρα για το διάστημα έως και το 2023. 
Τον περασμένο Δεκέμβριο το ΥΠΕΝ απέστειλε πρόταση που περιλάμβανε τη σύσταση ενός κοινοπρακτικού σχήματος (SPV) από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, στις οποίες η ΔΕΗ θα παρείχε μια ικανή ποσότητα ρεύματος από τις λιγνιτικές της μονάδες, σε διοικητικά καθοριζόμενη τιμή.
Η στόχευση μόνο στην βιομηχανία και ο αποκλεισμός των άλλων παικτών θεωρήθηκε ότι δεν εξυπηρετεί το άνοιγμα της αγοράς και αντιβαίνει τους κοινοτικούς κανονισμούς, οπότε η πρόταση απορρίφθηκε από την Κομισιόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει ήδη δημοσιεύσει το energypress, η ελληνική πλευρά έχει στείλει νέα πρόταση στην DG Comp, που δίνει δυνατότητα συμμετοχής και των προμηθευτών στην λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ. Χωρίς να είναι γνωστές άλλες λεπτομέρειες, το βασικό πρόβλημα φαίνεται ότι είναι πλέον η επιμονή της Κομισιόν να πωλείται μέσω πλειοδοτικής διαδικασίας το λιγνιτικό ρεύμα στη βιομηχανία και στους προμηθευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου