Σύμφωνα με τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, οι αποζημιώσεις θα πρέπει να αφορούν
και περιόδους πριν από τις 20/1/2015, αντίθετα απ’ ό,τι προβλέπουν
αποφάσεις της ΡΑΕ εδώ και μία τριετία
Περιορισμό των επιπτώσεων για όσους αποδεδειγμένα έχουν προβεί
σε ρευματοκλοπή, αλλά και οικονομική ζημία στους προμηθευτές,
υποστηρίζει η ΔΕΗ πως προκαλεί το χρονικό όριο το οποίο καθορίζει η ΡΑΕ στον υπολογισμό των χρεώσεων για την ηλεκτρική ενέργεια που έχει καταναλωθεί, χωρίς να έχει αποπληρωθεί.
Το όριο αυτό έχει τεθεί με αρκετές αποφάσεις της Αρχής στο παρελθόν, ήδη από το 2018, σύμφωνα με τις οποίες με βάση το θεσμικό πλαίσιο το χρονικό διάστημα για τον υπολογισμό των κλεμμένων κιλοβατώρων δεν μπορεί να ξεκινά πριν από τις 20 Ιανουαρίου 2015. Ακόμη κι αν, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, αποδεδειγμένα η ρευματοκλοπή συνέβαινε αρκετούς μήνες ή και χρόνια νωρίτερα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τη ΔΕΗ ο ΔΕΔΔΗΕ
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της εταιρείας, η ΔΕΗ έχει εκφράσει εγγράφως στη ΡΑΕ επανειλημμένα τα επιχειρήματά της εναντίον των συγκεκριμένων αποφάσεων, με βάση τις οποίες καταναλωτές τελικά μένουν ατιμώρητοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, για το ρεύμα που χρησιμοποίησαν χωρίς να το πληρώσουν.
Το ίδιο έχει κάνει και ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τη ΔΕΗ. Εξάλλου, όπως φαίνεται από τις αποφάσεις της Αρχής, οι οποίες αφορούν καταγγελίες καταναλωτών για τα ποσά που καλούνται να καταβάλλουν, ο Διαχειριστής ξεκινά να υπολογίζει το χρονικό διάστημα της ρευματοκλοπής από τη στιγμή που μειώνεται αισθητά η κατανάλωση στη συγκεκριμένη παροχή, ακόμη κι αν αυτή η ημερομηνία είναι νωρίτερα από τις 20 Ιανουαρίου 2015, δηλαδή το όριο για τη ΡΑΕ.
Ενδεικτική είναι απόφαση της ΡΑΕ το 2019, επί της καταγγελίας καταστηματάρχη από τη Δράμα, σύμφωνα με την οποία ο ΔΕΔΔΗΕ καθόρισε το διάστημα της ρευματοκλοπής από τον Απρίλιο του 2014, όταν καταγράφηκε απότομη «βουτιά» της κατανάλωσης, και έως την ημερομηνία που εντοπίστηκε η λαθροχειρία (παραβίαση του «ρολογιού»), τον Δεκέμβριο του 2018.
Ωστόσο, με βάση την απόφασή της, η Αρχή καλεί τον ΔΕΔΔΗΕ να επαναπροσδιορίσει τη χρονική περίοδο επί της οποίας θα υπολογισθεί η χρέωση για τις κλεμμένες κιλοβατώρες, ξεκινώντας την από τις 20 Ιανουαρίου 2015. Επομένως, μειώνει αισθητά τα ποσά που καλείται να καταβάλει ο καταστηματάρχης, περιορίζοντας το χρονικό διάστημα της αναδρομικής χρέωσης κατά 9 μήνες.
Η ερμηνεία της ΡΑΕ
Με βάση την παραπάνω απόφαση της ΡΑΕ, αλλά και ανάλογες αποφάσεις της Αρχής που υπάρχουν στη Διαύγεια, το απόλυτο χρονικό όριο της 20ής Ιανουαρίου 2015 οφείλεται στο γεγονός ότι η πρώτη πρόβλεψη του Κώδικα για την κλοπή ρεύματος, με το Εγχειρίδιο Ρευματοκλοπών, εγκρίθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2017.
Επομένως, ο υπολογισμός από τον ΔΕΔΔΗΕ οποιασδήποτε διόρθωσης στην κατανάλωση, η οποία αφορά διαστήματα πριν από τις 20/1/2017, υπάγεται στο θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε έως τότε, δηλαδή το Εγχειρίδιο Διαχείρισης Μετρήσεων & Περιοδικής Εκκαθάρισης Προμηθευτών Δικτύου (ΕΜΠΕ).
Ωστόσο, σύμφωνα με το ΕΜΠΕ, το χρονικό διάστημα στο οποίο αφορά η διόρθωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες οι οποίοι προηγούνται από τη στιγμή που διαπιστώνεται η ανάγκη για επανυπολογισμό της κατανάλωσης. Κάτι που με βάση τη ΡΑΕ σημαίνει ότι η διόρθωση του ΔΕΔΔΗΕ και στις ρευματοκλοπές (για τον υπολογισμό των κλεμμένων κιλοβατώρων) δεν μπορεί να πάει πιο πίσω από τη 2ετία, δηλαδή νωρίτερα από τις 20 Ιανουαρίου 2015.
Παρέμβαση σε θέμα αμιγώς εμπορικής φύσης
Με βάση πάντως τους κύκλους της ΔΕΗ, οι διορθώσεις που προβλέπονται στο ΕΜΠΕ δεν αφορούν τον υπολογισμό ηλεκτρικής ενέργειας που έχει υποκλαπεί. Επίσης, η εταιρεία υποστηρίζει πως, καθορίζοντας τα ποσά με τα οποία θα πρέπει να αποζημιωθεί ένας προμηθευτής σε περίπτωση ρευματοκλοπής, η ΡΑΕ υπερβαίνει τις ρυθμιστικές της αρμοδιότητες. Κι αυτό γιατί παρεμβαίνει σε ένα θέμα αμιγώς εμπορικής φύσης, το οποίο αφορά τη σύμβαση προμήθειας – και την παραβίασή της, στη συγκεκριμένη περίπτωση, από την πλευρά του πελάτη.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, ο μοναδικός χρονικός περιορισμός για τον υπολογισμό του ρεύματος το οποίο κλάπηκε είναι η 5ετία που ορίζει το Εγχειρίδιο Ρευματοκλοπών, ως μέγιστη διάρκεια για την εκτίμηση και χρέωση της ενέργειας η οποία καταναλώθηκε χωρίς να έχει αποπληρωθεί. Επομένως, η έναρξη της ρευματοκλοπής θα πρέπει να καθορίζεται από τη στιγμή που εμφανίζεται αισθητή μείωση της κατανάλωσης σε μία παροχή, ανεξάρτητα από το αν η αυτή αφετηρία είναι πριν από τις 20 Ιανουαρίου 2015.
Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου