Η αποπεράτωση του έργου «περνά» επίσης από το ΣτΕ και τις διαδικασίες μετεγκατάστασης από τον Δήμο Πύλης
Σε ενέργειες που προετοιμάζουν το έδαφος για την ολοκλήρωση της
υδροηλεκτρικής μονάδας της Μεσοχώρας προχωρά η ΔΕΗ, με την επανέναρξη
της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Πιο συγκεκριμένα, στις 5 Αυγούστου η εταιρεία δημοσίευσε
πρόταση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εκτάσεων 1.791.712,72 τ.μ., οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του φράγματος. Το σχετικό έγγραφο συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Μελετών Κατασκευών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΔΜΚΥ) της ΔΕΗ και τοιχοκολλήθηκε από δικαστικό επιμελητή στο κοινοτικό κατάστημα της Μεσοχώρας, τη Δευτέρα 10 Αυγούστου /8/2020.
Όπως αναφέρει, οι συγκεκριμένες εκτάσεις θα χρησιμοποιηθούν αφενός για τις ανάγκες δημιουργίας του ταμιευτήρα του υδροηλεκτρικού, αφετέρου για την τήρηση των νέων εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων όσον αφορά τις περιοχές του οικισμού της Μεσοχώρας. Με τη δημοσίευση της πρότασης, ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα το χρονικό διάστημα των 30 ημερών που προβλέπεται για τις διαδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, για την περάτωση της μονάδας, πέρα από τις ενέργειες της εταιρείας, θα πρέπει να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, επί της προσφυγής που έχει υποβληθεί κατά του έργου. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προχωρήσουν και από τον Δήμο Πύλης οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των κατοίκων του τμήματος του οικισμού που θα κατακλυσθεί.
Απώλεια ετήσιων εσόδων 25 εκατ. ευρώ
Από την πλευρά πάντως της ΔΕΗ, εκπεφρασμένη θέση της διοίκησης είναι να αποπερατωθεί η επένδυση. «Έχουμε σχεδόν έτοιμο το έργο της Μεσοχώρας, το οποίο και θα ολοκληρώσουμε», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά τον Νοέμβριο στη Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γ. Στάσσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ και τις ΑΠΕ.
Ένα μήνα αργότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μεταφέρει την προσωπική του δέσμευση για την πλήρη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας εντός δύο ετών, σε κλειστή κομματική συνάντηση της διευρυμένης ΝΟΔΕ Τρικάλων. Ο πρωθυπουργός είχε ταχθεί υπέρ της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού σταθμού ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που είχε δώσει στη ΔΕΘ.
Υπενθυμίζεται ότι η μονάδα ισχύος 160 MW είναι σχεδόν έτοιμη εδώ και πάνω από 15 χρόνια, με τη ΔΕΗ να έχει δαπανήσει για την κατασκευή της πάνω από 530 εκατομμύρια ευρώ σε σημερινές τιμές. Για κάθε έτος που παραμένει «παγωμένη» η ολοκλήρωσή της, η ΔΕΗ στερείται έσοδα της τάξης των 25 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από την πώληση της παραγόμενης «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής.
Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου