Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Την επόμενη εβδομάδα η παρουσίαση στον Μητσοτάκη των σεναρίων για το ρεύμα - Η χρηματοδότηση και το δίμηνο - «φωτιά» Ιουλίου - Αυγούστου

 

Τουλάχιστον τρία σενάρια για το ρεύμα θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα στον Κυριάκο Μητσοτάκη με κοινό παρονομαστή σε όλα, την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή. Η αιτία που η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει ποιό θα εφαρμόσει, εφόσον δεν δοθεί ευρωπαϊκή λύση στην Σύνοδο Κορυφής της 30ης-31ης Μαΐου, συνδέεται ακριβώς με την

χρηματοδότησή του. Είναι ακόμη ο μεγάλος άγνωστος «Χ».

Στο ερώτημα του ενός εκατομμυρίου, δηλαδή κατά πόσο το σχεδιο θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό ή από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, η απάντηση κυβερνητικών κύκλων είναι ότι «ακόμη εξετάζονται τα πάντα». 

Κάθε σενάριο λύσης made in Greece οδηγεί και σε διαφορετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Τα νούμερα πάντως που ακούγονται ότι μια εθνική παρέμβαση έξι μηνών έχει κόστος 2 δισ ευρώ και μια δωδεκάμηνης διάρκειας, 4 δισ ευρώ, επίσης γράφονται και σβήνονται καθημερινά. 

Κανένα επίσης από τα σενάρια δεν πρόκειται να υλοποιηθεί πριν από τον Ιούνιο. Το υφιστάμενο καθεστώς επιδοτήσεων των νοικοκυριών θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως και τον Μάιο Τα νοικοκυριά θα πάρουν μια ανάσα από το γεγονός ότι Απρίλιο και Μάιο οι καταναλώσεις ρεύματος είναι μικρότερες από κάθε άλλη περίοδο του χρόνου. Το βασικό πρόβλημα ακούει στο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου. Είναι οι μήνες -  φωτιά, όπου τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ και γι’ αυτό μέχρι τότε η κυβέρνηση θέλει να έχει καταλήξει στο σχέδιο που θα περιλαμβάνει κάτι από τα ακόλουθα:

  • Επιβολή ανώτατου ορίου τιμής ανά τεχνολογία (διαφορετικό δηλαδή πλαφόν για τις μονάδες φυσικού αερίου, διαφορετικό για το λιγνίτη, άλλο για τις ΑΠΕ). Το μεταβλητό κόστος παραγωγής για τις μονάδες φυσικού αερίου, κινείται σήμερα στα 250-260 ευρώ / MWh, ενώ για τις λιγνιτικές βρίσκεται μεταξύ 180-190 ευρώ / Mwh. Εάν για παράδειγμα, οριστεί ένα πλαφόν για τη τιμή χονδρικής στα 110 ευρώ/ MWh (για σήμερα αυτή διαμορφώνεται στα 269,57 ευρώ/ Mwh), τότε η αποζημίωση που θα εισπράττει ο ενεργειακός όμιλος θα είναι η διαφορά ανάμεσα στην διατίμηση και το κόστος παραγωγής του. Αν πρόκειται για μονάδα φυσικού αερίου, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 140 -150 ευρώ / MWh, ενώ αντίστοιχα για μια λιγνιτική της ΔΕΗ, το ποσό θα κυμανθεί μεταξύ 70 - 80 ευρώ / Mwh.
  • Επιβολή ενιαίου ανώτατου ορίου τιμής για όλες τις τεχνολογίες. Στην περίπτωση αυτή, θα μπει ένα πλαφόν για όλες τις τεχνολογίες και η αποζημίωση θα είναι ίδια.
  • Συνδυασμός πλαφόν με συνέχιση της επιδότησης. Σε αυτό το σενάριο, παράλληλα με το πλαφόν, θα συνεχιστεί και η επιδότηση προς τους καταναλωτές. Ο στόχος είναι, ειδικά τα χαμηλότερα εισοδήματα, να απολαμβάνουν μελλοντικά ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα (για τις πρώτες 300 Kwh).

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι δύσκολα μπορεί να γίνει ακριβής κοστολόγηση του σχεδίου, καθώς ο βασικός παράγοντας κόστους, δηλαδή το φυσικό αέριο, μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει. Τυχόν απόφαση του Πούτιν να διακόψει τις ροές ρωσικού αερίου, θα εκτινάξει τις τιμές στο δείκτη TTF, συμπαρασύροντας τις τιμές χονδρικής στο ρεύμα και να αυξήσει άγνωστο πόσο, τα παραπάνω κονδύλια. Ιδανικά, η κυβέρνηση θα ήθελε ένα σχέδιο που θα ρίχνει τις τιμές στο ρεύμα σε επίπεδα Μαρτίου - Απριλίου 2021. Δηλαδή πέριξ των 14-16 λεπτών ανά κιλοβατώρα, όταν οι τιμές φτάνουν σήμερα ακόμη και στα 34-35 λεπτά ή και ψηλότερα, χωρίς τις επιδοτήσεις.

Τι συζητείται στην Ευρώπη

Ακριβώς όπως συμβαίνει στην Ελλάδα όπου το τελικό σχέδιο παραμένει το ζητούμενο, το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη. Συζητούνται :

  • Η επιβολή πλαφόν στο ολλανδικό χρηματιστήριο (TTF), μια αγορά η οποία κατά την ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί με πολλές στρεβλώσεις. Εκτός της Ελλάδας, και άλλες χώρες υποστηρίζουν μια τέτοια πρόταση, με πιο πρόσφατες τις δηλώσεις Ντράγκι ότι το πλαφόν στην τιμή του αερίου θα ήταν λίαν χρήσιμο. Σε κάθε περίπτωση η ευρωπαϊκή παρέμβαση στην τιμή του φυσικού αερίου είναι το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα.
  • Η χορήγηση επιδοτήσεων στις χώρες μέλη ώστε να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
  • Η χορήγηση δανείων στις χώρες μέλη ώστε να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις .Σε επιστολή που είχε αποστείλει τον Φεβρουάριο ο υπ. ΠΕΝ Κ. Σκρέκας, προς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Frans Timmermans, πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης - EU Energy Crisis Solidarity Facility (ECSF).  Στην πράξη, τα κράτη-μέλη θα ελάμβαναν μέσω του Ταμείου αυτού χαμηλότοκα δάνεια (δεν θα υπολογίζονταν στο έλλειμμα ή το χρέος των χωρών), για την αποζημίωση των παραγωγών ενέργειας, καθώς η πρόταση προέβλεπε τον καθορισμό ανώτατων ορίων ανά τεχνολογία (λιγνίτης, φυσικό αέριο). 

 

Γιώργος Φιντικάκης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου