Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Λογαριασμοί ρεύματος / Τα ψέματα της κυβέρνησης για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και η αλήθεια

 Λογαριασμός ΔΕΗ

Απεγνωσμένη προσπάθεια να ξεφύγει από το κύμα οργής των πολιτών που βλέπουν τους λογαριασμούς ρεύματος να σκαρφαλώνουν σε δυσθεώρητα επίπεδα καταβάλλει η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τα φιλικά της ΜΜΕ.

Η γραμμή από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι δήθεν οι πολίτες

στην Ελλάδα πληρώνουν χαμηλότερο ρεύμα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χάρη στις «γενναίες» επιδοτήσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα επιχειρούν να κρύψουν την αλήθεια για τη ρήτρα αναπροσαρμογής που προκαλεί «ηλεκτροσόκ» σε εκατομμύρια νοικοκυριά.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαντώντας στη νομοθετική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής χωρίς διακοπή ρεύματος, ισχυρίζεται ότι η ρήτρα «εφαρμόζεται από το 2013 και δεν κατήργησε επί της δικής του διακυβέρνησης». Σημειώνει επίσης ότι «προβλέπεται από το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και έχει ενσωματωθεί στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, όπως συμβαίνει στα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η ρήτρα εφαρμόστηκε από τη ΔΕΗ στις 5 Αυγούστου του 2021 και μάλιστα κρύφτηκε με ψιλά γράμματα για να περάσει αρχικά απαρατήρητη.

Κατά τα άλλα το υπουργείο Περιβάλλοντος εγκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα για «ρεσιτάλ ψευδολογίας» και «ρεσιτάλ ξεδιάντροπου λαϊκισμού», ενώ πανηγυρίζει για τη δήθεν στήριξης της κυβέρνησης στα νοικοκυριά.

Απάντηση έδωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας ότι «είναι προκλητικό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί ακόμα και σήμερα να δικαιολογήσει την απροθυμία της να παρέμβει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να σταματήσει την αισχροκέρδεια».

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζει ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει την υπογραφή Μητσοτάκη και εφαρμόστηκε από τη ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2021.

«Καλό θα ήταν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), αντί να γράφει γρήγορες απαντήσεις στον Αλέξη Τσίπρα, να ασχοληθεί και λίγο με το ράλι ακρίβειας στην ενέργεια που έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Το κόστος Μητσοτάκη αποτυπώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος εδώ και πολλούς μήνες, στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στα βενζινάδικα, παντού» σημειώνει ειδικότερα και προσθέτει:

«Εφόσον στην ανακοίνωσή του αναφέρεται σε ψέματα και λαϊκισμό, ρωτάμε: είναι για το ΥΠΕΝ ψέμα και λαϊκισμός η προσφυγή της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής; Είναι ψέμα και λαϊκισμός η συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών - Ποιότητα Ζωής) κατά των παρόχων που εκδικάζεται στις 15 Μαΐου;

Η αδυναμία των καταναλωτών να πληρώσουν τους χωρίς προηγούμενο φουσκωμένους λογαριασμούς δεν είναι λαϊκισμός. Λαϊκισμός είναι το «δεν είμαστε στην εποχή του τζάμπα ούτε του δωρεάν» όπως προκλητικά δήλωσε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου.

Όσον αφορά τη ρήτρα αναπροσαρμογής, το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να κρύψει ότι αυτή εφαρμόστηκε από τη ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2021, ενώ την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ 2015-19 το ρεύμα δεν αυξήθηκε ούτε κατά ένα ευρώ αλλά μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 12%».

«Είναι προκλητικό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί ακόμα και σήμερα να δικαιολογήσει την απροθυμία της να παρέμβει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να σταματήσει την αισχροκέρδεια. Είναι καθήκον της να προχωρήσει εδώ και τώρα σε μέτρα μείωσης των τιμών και στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχει οδηγήσει σε απόγνωση. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να πληρώνει άλλο το λογαριασμό Μητσοτάκη» καταλήγει ο Σωκράτης Φάμελλος.

 Λογαριασμός ΔΕΗ 

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου