Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Σοκάρουν οι χιλιάδες διακοπές ρεύματος από τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Σοκάρουν οι χιλιάδες διακοπές ρεύματος από τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Σοκ στην κοινή γνώμη αλλά και οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί η αποκάλυψη ότι έχει κοπεί ήδη το ρεύμα σε χιλιάδες νοικοκυριά ενώ εκκρεμούν ακόμη δεκάδες χιλιάδες εντολές διακοπής για όσους αδυνατούν να αποπληρώσουν τους δυσβάστακτους λογαριασμούς που

προκαλεί η ρήτρα αναπροσαρμογής. 

 Σύμφωνα    με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ,     Κώστα Μανιάτη, από την 1η έως την 21η Απριλίου έχει κοπεί το ρεύμα σε 6.000 με 6.500 νοικοκυριά ενώ συνεχίζεται η εκτέλεση εντολών διακοπής που φτάνουν μόνο προς το παρόν τις 26.500. Μάλιστα ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι μόνο στον νομό Αττικής εκδίδονται πλέον σε καθημερινή βάση περίπου 500 εντολές διακοπής της ηλεκτροδότησης μετά από σχετικές αιτήσεις των παρόχων. 

 Την πρακτική της διακοπής ρεύματος σε χιλιάδες νοικοκυριά επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Διακοπές ρεύματος πάντοτε γινόντουσαν και στο παρελθόν ακόμα και όταν δεν είχαμε ενεργειακή κρίση. Όταν κάποιος δεν πληρώνει το ρεύμα του πάντα βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτού του είδους τα περιστατικά» ανέφερε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο κ. Οικονόμου. 

 «Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος δυσκολεύεται, γι’ αυτό ακριβώς όμως υπάρχουν και προγράμματα στα οποία κάποιος πρέπει να δίνει ένα ποσό έναντι γιατί φανταστείτε τώρα με αυτό το πρόβλημα που έχουμε τι θα γινόταν αν υπήρχε και μια μαζική στάση πληρωμών από την πλευρά των καταναλωτών» συμπλήρωσε. 

   ΣΥΡΙΖΑ: Αντικοινωνικές οι διακοπές ρεύματος   

 Σε αντίθετο μήκος κύματος ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, δήλωσε ότι δεν πρέπει να μείνει κανείς χωρίς ρεύμα «επειδή αδυνατεί να πληρώσει την ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής». «Απαιτούμε να σταματήσουν οι αντικοινωνικές διακοπές ρεύματος» πρόσθεσε και κάλεσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα των κυβερνήσεων της Πορτογαλίας και της Ισπανίας «που μείωσαν κατά 50% τα τιμολόγια του ρεύματος». Κατήγγειλε δε ότι κόβεται το ρεύμα σε πολίτες «που δεν μπορούν να πληρώσουν τα σπασμένα Μητσοτάκη -την βίαιη απολιγνιτοποίηση, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, την απόλυτη πρόσδεση της τιμής του ρεύματος στο φυσικό αέριο, τα golden boys με τους μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και την έπαυλη του κύριου Στάσση της ΔΕΗ». 

 «Η απόφαση της Δ.Ε.Η. να διακόπτει από σήμερα την παροχή ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι άλλο ένα κυβερνητικό έγκλημα» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντί να εξασφαλίσει την αδιάλειπτη παροχή φθηνής ενέργειας αξιοποιώντας τον ορυκτό πλούτο που η πατρίδα μας διαθέτει άφθονο, μετέτρεψε ένα αγαθό επιβίωσης σε χρηματιστηριακό προϊόν για να πλουτίσουν “καρτέλ” και “ολιγάρχες”». «Η Ελληνική Λύση προειδοποιεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τόσο την κυβέρνηση όσο και τα «golden boys» που ετοιμάζονται να στερήσουν το ρεύμα από χιλιάδες οικογένειες, ότι θα λογοδοτήσουν» κατέληξε το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου. 

 Από την πλευρά του το ΜέΡΑ 25 επικαλέστηκε δήλωση του Προέδρου των τεχνικών της ΔΕΗ ότι περισσότερες από 500 διακοπές πραγματοποιούνται καθημερινά μόνο στην περιοχή της Αττικής. Χαρακτήρισε, μάλιστα, εφιαλτική αυτή την κατάσταση και κάλεσε την κυβέρνηση δεχτεί την τροπολογία που κατέθεσε το ΜέΡΑ25 ήδη από τις 6 Απρίλη, για μορατόριουμ στις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τουλάχιστον για 3 μήνες. «Πρέπει ο καθένας και η καθεμιά να πάρει θέση στο αν, αυτή τη στιγμή, θα επιτρέψουμε ή όχι αυτόν τον νέο κοινωνικό Αρμαγεδδώνα» συμπλήρωσε. 


Του ΜιχάληΧατζηκωνσταντίνου   

www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου