Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Τέλος το μοντέλο των επιδοτήσεων στο ρεύμα – Το νέο σχέδιο


Πονοκέφαλο αποτελούν τα τιμολόγια ρεύματος για την κυβέρνηση καθώς παρά τις επιδοτήσεις που έχουν ενεργοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί που φθάνουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

προκαλούν εγκεφαλικά.

Όπως φαίνεται, το μοντέλο των επιδοτήσεων δεν ήταν αρκετό για σβήσει την επιβάρυνση των καταναλωτών και έτσι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει αποτελεσματικότερους τρόπους ενώ και οι ενέσεις ρευστότητας μέσω επιδομάτων φαίνεται πως πλέον αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό.

Όσο οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πεδίο της ενέργειας καθυστερούν, η κυβέρνηση προσπαθεί να προετοιμαστεί και να χτίσει το δικό της εθνικό σχέδιο ώστε να δοθεί οριστική λύση για το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Θα είναι μια παρέμβαση η οποία ναι μεν θα κοστίσει πολύ περισσότερο αλλά θα μπορέσει να βγάλει από την μέγγενη του ενεργειακού κόστους νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Άλλωστε, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και κυβερνητικά στελέχη έχουν πει πως εάν δεν βρεθεί ευρωπαϊκή λύση, θα υπάρξει εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και κυρίως των λογαριασμών ενέργειας.

Οι ασκήσεις επί χάρτου δίνουν και παίρνουν στο οικονομικό επιτελείο. Κρίσιμη ημέρα είναι η επόμενη Παρασκευή, καθώς ανακοινώνονται από τη Eurostat τα στοιχεία για το έλλειμμα. Η θετικότερη εικόνα που αναμένεται θα ελευθερώσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος, μαζί με τις εφεδρείες ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ που υπάρχουν μέσω του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που ψηφίστηκε μέσα στην εβδομάδα θα χρηματοδοτήσουν την όλη προσπάθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο θα αφορά ένα νέο τρόπο υπολογισμού της τιμής της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Μια σκέψη είναι να μειωθεί το κόστος της πρώτης ύλης για την παραγωγή ρεύματος, δηλαδή του φυσικού αερίου. Να υπάρξει δηλαδή επιδότηση στην πηγή, όπως έγινε και στη περίπτωση του ντίζελ. Μια τέτοια πρόταση θα μείωνε το κόστος παραγωγής και έτσι και την τιμή της χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Βέβαια, όλες οι εναλλακτικές βρίσκονται στο τραπέζι. Οι όποιες αποφάσεις είναι υπό επεξεργασία. Καθοριστικός μήνας είναι ο Μάιος, καθώς αναμένονται αποφάσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οπότε μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει ξεκαθαρίσει πώς θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση για να αμβλύνει τις επιπτώσεις του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

 

 ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΚΡΙΒΟΥ

www.moneyreview.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου