Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Προσυνέδριο ΚΙΝΑΛ για την ενέργεια: Για μια δίκαιη κοινωνία απάντηση στην ενεργειακή κρίση


Σε μια δίκαιη κοινωνικά απάντηση στην ενεργειακή κρίση έδωσε έμφαση το προσυνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την ενέργεια, που διοργανώθηκε στην Κοζάνη δίνοντας και πάλι βήμα στους ειδικούς και στην κοινωνία των πολιτών για την συνδιαμόρφωση των προγραμματικών θέσεων του κόμματος.

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας και αναπληρωτής καθηγητής στο

ΠΑΠΕΙ, Γιάννης Μανιάτης, επισήμανε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μιας δίκαιης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης, που δεν θα αφήνει κανέναν απ’ έξω, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και θα αναδεικνύει την προστιθέμενη αξία της χώρας. Ο κ. Μανιάτης συμπλήρωσε ότι «η ενεργειακή αυτάρκεια αποτελεί κορυφαία επιλογή της εθνικής μας ανεξαρτησίας, ίδιας σπουδαιότητας με την εθνική άμυνα και την εξωτερική πολιτική». Αναφερόμενος στο ζήτημα των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων επισήμανε ότι χάθηκαν 7 χρόνια. «Ήταν ένα ιστορικό παράθυρο που αν το είχαμε αξιοποιήσει η Ελλάδα σήμερα θα ήταν όχι μόνο αυτάρκης στα δικά της ενεργειακά κοιτάσματα αλλά θα μπορούσαμε να αποτελέσουμε μια πύλη τροφοδότησης ολόκληρης της Ευρώπης με περίπου το 20% που τροφοδοτεί σήμερα την Ευρώπη. Αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά, στη διπλωματική μας φαρέτρα αυτό το άλμα;»  αναρωτήθηκε ο κ. Μανιάτης.

 Από την πλευρά του ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής και Κλιματικής Πολιτικής, Βλάσσης Οικονόμου έθεσε τη διάσταση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

«Αν δεν επενδύσουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, δεν μπορούμε να λύσουμε ποτέ διαρθρωτικά το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας. Δεν φτάνουν τα ημίμετρα και οι απλές επιδοτήσεις λογαριασμών. Να μη μείνει ευχολόγιο η ενεργειακή εξοικονόμηση, αλλά να γίνει πράξη» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Ο Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος REN21, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ υπογράμμισε ότι η χώρα μέσω των διεθνών διασυνδέσεων μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Αυτά που χρειάζεται να δώσει προτεραιότητα η χώρα για την αντικατάσταση του λιγνίτη κατευθείαν από ΑΠΕ, είναι η διευκόλυνση της αδειοδότησής τους και της αποθήκευσης που χωρίς αυτή το σύστημα δεν μπορεί να προχωρήσει. Αν έχεις προτεραιότητα τις ΑΠΕ, δεν μπορείς να αφήσεις την αποθήκευση να σέρνεται»,ανέφερε ο κ. Ζερβός.

Το προσυνέδριο για την ενέργεια άνοιξε ο Γιώργος Αρβανιτίδης βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής.

«Η Κυβέρνηση είναι βαριά συνυπεύθυνη για την ενεργειακή ακρίβεια που μαστίζει τη χώρα και γονατίζει την κοινωνία, ενώ ο ενεργειακός της σχεδιασμός έχει τίτλο:Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» ανέφερε ο κ. Αρβανιτίδης δίνοντας έμφαση στη βίαιη απολιγνιτοποίηση με την αντικατάσταση του λιγνίτη από το πανάκριβο φυσικό αέριο και την προβληματική λειτουργία των προγραμμάτων «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ».

Ο τομεάρχης ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ, Χάρης Δούκας υπογράμμισε ότι δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη οι μεγάλες κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις της απολιγνιτοποίησης. «Είμαστε 80% και πάνω εξαρτημένοι από ορυκτά καύσιμα. Η Γερμανία μείωσε τους λιγνίτες, τον άνθρακα και τα πυρηνικά με ομαλό τρόπο και διπλασίασε τις ΑΠΕ, κρατώντας σταθερό το φυσικό αέριο. Πρόκειται για μια ενεργειακή δημοκρατία, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των ΑΠΕ ανήκουν σε πολίτες. Ακριβώς τα ανάποδα έχουν γίνει στην Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Δούκας.

Ο Στέργιος Λογοθετίδης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ ανέλυσε τον τομέα της παραγωγής φωτοβολταϊκών. «Ο θησαυρός δεν είναι ο ήλιος που έχουμε. Ο θησαυρός είναι ότι έχουμε την τεχνολογία στα χέρια μας, έχουμε την παραγωγή» επισήμανε.

Παρεμβάσεις στο προσυνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, που συντόνισε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, έκαναν:

– Λάζαρος Μαλούτας, Δήμαρχος Κοζάνης

-Θεόδωρος Θεοδουλίδης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

-Ευάγγελος Καρλόπουλος,  Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων

-Δημήτρης Σωτηρόπουλος , Χημικός Μηχανικός

-Κωνσταντίνος Μαχτής , πρ. Διευθυντής Λιγνιτικού Κέντρου Δυτ. Μακεδονίας

-Γιάννης Κυανίδης , Πρόεδρος Ενεργειακής Κοινότητας Φωτοβολταϊκών

-Γεωργία Ζεμπιλιαδου, Περιφερειακή Σύμβουλος

–Μόσχος Μόσχου, Πρόεδρος Σωματείου Σπάρτακος

-Γιάννης Μητλιαγκας, Πρόεδρος ΕΒΕ Κοζάνης

 

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου