Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Πως η διοίκηση Στάσση (ΔΕΗ), ληστεύει τα νοικοκυριά πουλώντας τον λιγνίτη προς 600 ευρώ ανά Mwh

Δώδεκα φορές πάνω από το κόστος του λιγνίτη πουλά το ρεύμα η ΔΕΗ

Πως η διοίκηση Στάσση (ΔΕΗ), ληστεύει τα νοικοκυριά πουλώντας τον λιγνίτη προς 600 ευρώ ανά Mwh

Με την ανοχή της κυβέρνησης η διοίκηση της ΔΕΗ επιχειρεί την ενεργειακή εξόντωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων εκμεταλλευόμενη τον πόλεμο της Ουκρανίας και την άνοδο

των τιμών φυσικού αερίου.
Η άλλοτε κραταιά και κρατική επιχείρηση παρουσιάζει συμπεριφορά κερδοσκόπου πιθανόν προς ικανοποίηση των νέων ισχυρών επενδυτών της που προστέθηκαν στο μετοχικό της χαρτοφυλάκιο μετά την ΑΜΚ ύψους 1,35 δις ευρώ.
Η κερδοσκοπική συμπεριφορά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο οποίος να σημειωθεί έχει διοριστεί από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με εισήγηση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη , διαμορφώνει τη δική του στρατηγική στην εγχώρια ενέργεια εκμεταλλευόμενος τον λιγνίτη που βρίσκεται στο ελληνικό υπέδαφος.
Το επιτελείο της ΔΕΗ πουλάει τον λιγνίτη προς 600 ευρώ ανά Mwh.
Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Οι ενδοημερήσιες συναλλαγές της διοίκησης της ΔΕΗ συμβάλλουν στην άνοδο του κόστους της Mwh πριμοδοτώντας τα πονταρίσματα των παραγωγών φυσικού αερίου, και όλοι μαζί παλεύουν για υψηλότερα κέρδη.
Οι μονάδες ΑΠΕ και οι υδροηλεκτρικές μονάδες παραμένουν θεατές στο κερδοσκοπικό παιχνίδι με τους βασικούς παίκτες να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις διεθνείς συγκυρίες.

Οι αποδείξεις για την κερδοσκοπία της ΔΕΗ

Χθες οι αρμόδιοι της ΔΕΗ έβαλαν ως μέγιστη τιμή τα 620,07 ευρώ ανά Mwh για να δώσουν ενέργεια στο εγχώριο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για τιμή που δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος της ενέργειας αλλά η κίνηση της συμβάλει στην άνοδο της τιμής της Mwh.
Στις 7 Μαρτίου έδωσε ως μέγιστη τιμή τα 464,17 ευρώ.
Από τις 2 Μαρτίου η διοίκηση του κ Γιώργου Στάσση κάνει ότι είναι δυνατόν στην άνοδο της τιμής της Mwh παρότι το πραγματικό κόστος του λιγνίτη δεν ξεπερνά τα 50 ευρώ ανά Mwh χωρίς το κόστος των ρύπων CO2.
Αντίθετα η ελάχιστη τιμή που έβαλε η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη ήταν τα 345,81 ευρώ ανά Mwh κατά 14 ακριβότερη από την χονδρεμπορική τιμή κλεισίματος των 331,30 ευρώ ανά Mwh.

Ο λιγνίτης ως σωσίβιο για την ελληνική Οικονομία

Σε μία κρίσιμη στιγμή ο λιγνίτης αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ενώ η διοίκηση του κ Στάσση μοιράζει λεφτά στους συμμετέχοντες ανεβάζοντας την τιμή της Mwh.
Πλέον η ημερήσια συμμετοχή του λιγνίτη έχει ανέβει στο περίπου στο 20% από 10% που ήταν το Δεκέμβριο του 2021 ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2017 ήταν στο 29%.
Για σήμερα η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη ανήλθε σε 37.250 Mwh από 32.660 Mwh που ήταν την Τρίτη 8 Μαρτίου.

Πως δουλεύει το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Πρόκειται για έναν νέο θεσμό που συγκεντρώνει την προσφορά και τη ζήτηση σε παραγωγή ενέργειας.
Οι συμμετέχοντες δίνουν τιμές πώλησης για την ενέργεια που δίνουν στον ΑΔΜΗΕ.
Στην ενδοημερησια συνεδρίασης εμφανίζονται ως αγοραστές ενέργειας και οι προμηθευτές ζητώντας να αγοράσουν ποσότητες ενέργειας ανάλογα με τις ανάγκες τους. Η προσφορά και ζήτηση ενέργειας αποτυπώνεται σε τιμές πώλησης για 24 ώρες.
Οι τιμές των παραγωγών δεν συμβαδίζουν με το πραγματικό κόστος της ενέργειας αλλά όταν η Ελλάδα έχει φθηνότερη τιμή ανά Mwh σε σχέση με την Ιταλία η παραγωγή της ενέργειας θα κατευθυνθεί στην Ιταλία ή το αντίστροφο.
Οι τρέχουσες συνθήκες όμως καθιστούν τις εισαγωγές ενέργειας πιο δαπανηρές χάρη στις λιγνιτικές μονάδες.

Ο λιγνίτης έκανε την Ελλάδα φθηνότερη στην ενέργεια

Η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη βοήθησαν την Ελλάδα να γίνει μία από τις φθηνότερες χώρες της Ε.Ε. ανά Mwh. Για σήμερα Τετάρτη η τιμή της Mwh στην Γερμανία ήταν 446,25 ευρώ στη Γαλλία 462,30 , στη Σερβία 518,27 , στην Πορτογαλία και Ισπανία 473,97 ευρώ. Η χαμηλότερη τιμή ήταν των 166,79 ευρώ στην Πολωνία και ακολούθησε η Ελλάδα με 331,30 ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου