Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Έτοιμη να ξαναλειτουργήσει από το Νοέμβριο το ορυχείο Λακκιάς η ΔΕΗ - Εξόρυξη 1 εκατ. τόνων λιγνίτη μέσα σε 10 μήνες


Οι αυξημένες ανάγκες για την παραγωγή λιγνίτη, προκειμένου να τροφοδοτηθούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που πλέον σηκώνουν και πάλι μεγάλο βάρος της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, ωθούν τη ΔΕΗ στην επαναλειτουργία του ορυχείου Λακκιάς.

Μάλιστα, ο σχεδιασμός της ΔΕΗ προβλέπει την επαναλειτουργία του ορυχείου ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου, με στόχο την εκσκαφή 1 εκατ. τόνων λιγνίτη σε διάστημα 10 μηνών.

Για το σκοπό αυτό, η ΔΕΗ έχει προκηρύξει διαγωνισμό με

αντικείμενο «Εκσκαφή-φόρτωση, μεταφορά, απόθεση και διάστρωση 2,6x106 Μ3 στ. υπερκειμένων και ενδιαμέσων αγόνων και 1,0x106 τόνων λιγνίτη από το Ορυχείο Λακκιάς - Πλήρης κάλυψη της Εργολαβίας από πλευράς βοηθητικών μηχανημάτων».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, κατά την εκτίμηση της ΔΕΗ, ανέρχεται σε 3.755.380 ευρώ.

Η διάνοιξη του ορυχείου Λακκιάς θα ενισχύσει την ευχέρεια της ΔΕΗ να διατηρήσει απρόσκοπτη την τροφοδοσία, άρα και τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων στη Δυτ. Μακεδονία (ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5, μονάδες ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ΑΗΣ Μελίτης). 

Η λειτουργία του ορυχείου, το οποίο επί περίπου μια δεκαετία τρoφοδοτούσε τον ΑΗΣ Καρδιάς, είχε σταματήσει τα προηγούμενα χρόνια, καθώς κρίθηκε ότι η εκμετάλλευση του σχετικά φτωχού κοιτάσματος δεν χρειάζονταν σε συνθήκες περιορισμού των αναγκών σε λιγνίτη για τους σκοπούς της ηλεκτροπαραγωγής. 

Το ορυχείο είχε επαναλειτουργήσει για κάποιο διάστημα προκειμένου να καλύψει ανάγκες του ΑΗΣ Αμυνταίου μετά την μεγάλη κατολίσθηση που προκάλεσε τεράστιες ζημιές στο ορυχείο Αμυνταίου το καλοκαίρι του 2017.

 

Γιάννα Παπαδημητρίου 

energypress.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου