Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

«Χαράτσι» Σκρέκα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ


Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας φέρεται να έχει καταλήξει σε νέες αυξήσεις ώς και 200%, οι οποίες θα επιβληθούν στις χρεώσεις με κωδικό ΥΚΩ συνολικού ποσού 300 εκατ. ευρώ και θα επιβαρύνουν τους μικρούς και μεσαίους καταναλωτές, χωρίς να αγγίζουν τις πολύ μεγάλες βιομηχανίες.

Ενα ακόμη αυξημένο «χαράτσι» έρχεται στους λογαριασμούς του

ηλεκτρικού ρεύματος για να φέρει στα δημόσια ταμεία 300 εκατ. ευρώ που θα επιστραφούν αργότερα ως επιδότηση από τη γαλαντόμο κυβέρνηση. Το παιχνίδι των πόρων που συγκεντρώνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για να μετατραπούν σε κρατική στήριξη ανοίγει συνεχώς καθώς η κυβέρνηση, που διατυμπανίζει ότι είναι πρωταθλήτρια στις επιδοτήσεις, ψάχνει και βρίσκει συνεχώς τρόπους για να μειώσει τα κονδύλια που αφαιρεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κατά συνέπεια, εφευρίσκει νέα έσοδα που συγκεντρώνονται από τους ίδιους τους καταναλωτές και χρεώνονται σε εκείνους είτε λογιστικά είτε και εντελώς κυριολεκτικά. Το νέο αυτό έσοδο προέρχεται από το κομμάτι εκείνο των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος υπό τον κωδικό ΥΚΩ και μεθερμηνεύεται ως Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Από τον προηγούμενο μήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας είχε ανακοινώσει ότι «από τον Σεπτέμβριο δημιουργείται νέος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου» ο οποίος θα τροφοδοτείται από εισφορά στους λογαριασμούς ΥΚΩ. Ο λογαριασμός ΥΚΩ υπάρχει από το 2001 και συγκεντρώνει χρήματα για τις μειωμένες χρεώσεις του Κοινωνικού Τιμολογίου, αλλά και για να καλύπτεται το κόστος της ΔΕΗ στα νησιά που δεν είναι συνδεδεμένα με την ενδοχώρα και καίνε πετρέλαιο.

Εκείνη η ανακοίνωση Σκρέκα είχε περάσει στα ψιλά καθώς τότε κυριαρχούσε η επιδότηση-μαμούθ των 639 ευρώ ανά μεγαβατώρα που δινόταν τον Σεπτέμβριο για να αντισταθμιστεί η τεράστια αύξηση 62% ειδικά στα τιμολόγια της ΔΕΗ που έφταναν τα 800 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει πλέον καταλήξει στις αυξήσεις που θα επιβληθούν στις χρεώσεις ΥΚΩ και θα αυξήσουν τα ετήσια έσοδα του συγκεκριμένου πόρου από τα 679 εκατομμύρια σχεδόν στο 1 δισ. ευρώ! Συγκεκριμένα:

1. Η χρέωση ανά μεγαβατώρα ανεβαίνει για τα νοικοκυριά χαμηλής κατανάλωσης κατά 146% από τα 6,9 στα 17 ευρώ. Αντίστοιχα η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο ανεβαίνει από τα 15 στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξανόμενη κατά 100%.

2. Ακόμη υψηλότερες είναι οι αυξήσεις που σχεδιάζονται για τις μεσαίου μεγέθους βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από τη Μεσαία Τάση. Εκεί η κάθε μεγαβατώρα ανεβαίνει στα νοικοκυριά από τα 6,9 στα 17 ευρώ, αλλά για όσους έχουν πολύ μεγάλη κατανάλωση η αύξηση ξεπερνά το 300% καθώς η χρέωση ανεβαίνει από τα 4,14 στα 17 ευρώ! Είναι ένα σημαντικό ποσό καθώς πρόκειται για καταναλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων μεγαβατωρών που θα πιέσει ακόμη περισσότερο το κόστος λειτουργίας βιομηχανιών και μεγάλων βιοτεχνιών.

3. Αντίθετα, στους καταναλωτές Υψηλής Τάσης, δηλαδή τις πολύ μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, η χρέωση παραμένει ίδια στα 4,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σημειώνεται πάντως ότι αυτές οι πολύ μεγάλες βιομηχανίες έχουν συνολική κατανάλωση ίση με το μισό της συνολικής κατανάλωσης όλων των νοικοκυριών.

4. Οι αυξημένες χρεώσεις χτυπούν και τις αγροτικές χρήσεις. Οσοι αγρότες χρησιμοποιούν ρεύμα χαμηλής τάσης θα πληρώσουν αυξημένες ΥΚΩ κατά 140%, ενώ όσοι έχουν εγκαταστάσεις (ψυγεία, αποθήκες, μεταποίηση) που τροφοδοτούνται με ρεύμα Μέσης Τάσης, θα φορτωθούν χρέωση αυξημένη κατά πάνω από 200%.

5. Αύξηση πάνω από 100% σχεδιάζεται και για τις χρήσεις οδοφωτισμού που χρεώνονται οι δήμοι. Η χρέωση αυτή είναι σήμερα 13,71 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά θα ανέβει στα 30 ευρώ προκαλώντας περαιτέρω ασφυξία στους δημοτικούς προϋπολογισμούς.

6. Μείωση προβλέπεται μόνο για τις πολύ μεγάλες οικιακές καταναλώσεις, δηλαδή εκείνες που «τιμωρούνται» μέσα από το νέο σύστημα επιδοτήσεων καθώς υποχρεώνονται να πετύχουν εξοικονόμηση για να μην υποστούν μείωση στην κρατική στήριξη.

 

 Άρης Χατζηγεωργίου

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου