Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Τσίπρας: Με ΑΜΚ θα φτάσει το Δημόσιο να κατέχει το 51% της ΔΕΗ - Οι αετονύχηδες μπορεί να φύγουν, θέλουμε στρατηγικούς επενδυτές


Σε μια περαιτέρω ανάλυση των όσων εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ προχώρησε χθες σε συνέντευξη τύπου ο Αλέξης Τσίπρας, με έμφαση στην εθνικοποίηση της ΔΕΗ, την αναμόρφωση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και τους λογαριασμούς.

Αναφορικά με τη ΔΕΗ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το πρώτο για το οποίο δεσμευόμαστε είναι ότι αυτό το πάρτι θα τελειώσει σε βάρος

των Ελλήνων φορολογουμένων με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού θα περάσει ξανά υπό δημόσιο έλεγχο προκειμένου να λειτουργεί για την Κοινή Ωφέλεια για το δημόσιο συμφέρον και όχι για να έχουν κάποιοι ιδιώτες μέτοχοι ή fund  έσοδα από την μετοχή και τα μερίσματα».

Επίσης επεσήμανε ότι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε ραγδαίες κρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας. « Ο Μακρόν το έκανε πρώτος πριν από 1, 5 χρόνο. Στην Γερμανία το επόμενο διάστημα κρατικοποιείται η Uniper… τα γερμανικά διυλιστήρια της Rosneft και μια σειρά από κρίσιμες  επιχειρήσεις διανομής αερίου κρατικοποιούνται » σημείωσε και εξήγησε γιατί συμβαίνει αυτό .

«Προφανώς στην Γερμανία και σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν ισχύει αυτός ο κανόνας της επιδότησης, της αισχροκέρδειας από τα λεφτά των φορολογουμένων άρα έχουν ζημιές  και το κράτος αναλαμβάνει. Και όταν περάσει η κρίση θα δούμε τι θα κάνουμε. Δεν υπάρχουν ταμπού στα ζητήματα ενέργειας  όταν περνάμε μια τέτοια τρομακτική ενεργειακή κρίση. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θα μπει ένα τέρμα σε αυτό το πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια την ΔΕΗ – τελεία, παράγραφος».

Σε ότι έχει να κάνει με τους λογαριασμούς του ρεύματος, σχολίασε τα εξής:

«Ένα χρόνο πριν από τη Διεθνή  Έκθεση της Θεσσαλονίκης εγώ κατέθεσα μια σειρά από προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας .Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε με ένα μαγικό τρόπο  πως θα καταφέρει να μειώσει το κόστος των λογαριασμών. Τελικά αυτό που κατάφερε ήταν να μειώσει το εισόδημα των πολιτών » τόνισε και ανέφερε πως  ο κ. Μητσοτάκης στη διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης  « δεν είπε  καμία κουβέντα για αυτό που σχεδίασε και ανακοίνωσε μια εβδομάδα μετά, σχεδόν 10 ημέρες  την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Και δεν είπε κουβέντα διότι έγινε με σκανδαλώδη διαδικασία. Μια διαδικασία η οποία χρήζει διερεύνησης. »

« Το ελληνικό δημόσιο σε μια αύξηση  μετοχικού κεφαλαίου πλήρωσε 100 εκατ. ευρώ για να απωλέσει το 17% των μετοχών στην δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. Και να δοθεί η δυνατότητα σε μια πολιτική η οποία έχει μοναδικό στόχο τη στήριξη των συμφερόντων, αυτών που έχουν τις μετοχές , με τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στο ράλι της  αισχροκέρδειας με υπερκέρδη και με αύξηση τρομακτική στην τιμή της χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας .Στην αρχή μεταφερόταν αυτούσια μέσω της λεγόμενης “ρήτρας αναπροσαρμογής”  στους πολίτες. Σήμερα πάλι στους πολίτες με έμμεσο τρόπο διότι επιδοτείται αυτή η αισχροκέρδεια μέσα από τα δημόσια ταμεία δηλαδή από τους Έλληνες φορολογούμενους . Η  δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού έπαιξε μετά την ιδιωτικοποίηση καθοριστικό ρόλο στην αισχροκέρδεια, στο ράλι της αισχροκέρδειας  και ταυτόχρονα έχει μια διοίκηση  η οποία έχει σπεύσει επαλειμμένα να χειραγωγήσει τις τιμές στο χρηματιστήριο της μετοχής της, με προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών. Αυτά τα οποία λέω δεν είναι απλά πολιτικά σφάλματα  και αυτά είναι αξιόποινες πράξεις» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Όσο για το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν επενδυτές λόγω της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ ο κ. Τσίπρας είπε: «Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα εγκαταλείψει επειδή μία κυβέρνηση βάζει κανόνες. Τώρα οι αετονύχηδες μπορεί να φύγουν αλλά δεν θέλουμε αυτούς. Θέλουμε στρατηγικούς επενδυτές. Στην Γαλλία και στην Γερμανία που έκαναν κρατικοποιήσεις θα φύγουν οι επενδυτές;».

Για το ζήτημα του χρηματιστηρίου ενέργειας, ο κ. Τσίπρας τόνισε:

«Η λειτουργία του χρηματιστηρίου Ενέργειας  προσδιορίζεται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο του target model το οποίο είναι μια ευρωπαϊκή οδηγία».

«Η  εποπτεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης και δεν έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή οδηγία. Υπάρχει η δυνατότητα αποσύνδεσης της τιμής της ενέργειας από το φυσικό αέριο. Το διεκδίκησαν και το πέτυχαν οι Ισπανία και η Πορτογαλία, η Ελλάδα με ρηχή και ολιγοπωλιακή αγορά, γιατί δεν το διεκδίκησε», συμπλήρωσε.

 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου