Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

ΔΕΗ: Ένα βήμα πριν αναλάβει μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο στη Β. Μακεδονία

 ΔΕΗ είναι η μοναδική εταιρεία η οποία υπέβαλε ολοκληρωμένη προσφορά για την για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο Cebren, το οποίο αφορά την παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες

στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός) στην Βόρεια Μακεδονία.

Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Νάσερ Νουρεντίνι, η ΔΕΗ ΔΕΗ-5,29% είναι η μοναδική ετιαρεία η οποία υπέβαλε πλήρη φάκελο προσφοράς. Στον προκηρυχθέντα δημόσιο διαγωνισμό υπεβλήθη, επίσης, προσφορά, από τη γαλλική εταιρεία EDF, η οποία είναι μη δεσμευτική και χωρίς την απαιτούμενη εγγυητική επιστολή για τη συμμετοχή στη διαδικασία.

Η διαδικασία άρχισε την 17η Ιανουαρίου του 2022 και η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών για το έργο έληξε σήμερα στις 11:00 π.μ.

Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να αξιολογήσει την προσφορά εντός 60 ημερών και να ενημερώσει  την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι η διαδικασία θα είναι διαφανής και ότι η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί το πρώτο εξάμηνο του 2023, εφ’ όσον η αξιολόγηση θα είναι επιτυχής. Κατόπιν θα αρχίσει η κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος στο Chebren, το οποίο θα παράγει τουλάχιστον 333 μεγαβάτ ισορροπημένης ενέργειας.

 Ο ίδιος επισήμανε ότι, σύμφωνα με τη δυναμική εκτέλεσης των εργασιών παρόμοιων έργων, αναμένεται να υπάρξουν τα πρώτα παραγωγικά αποτελέσματα μετά το 2028/2029.

H υδροηλεκτρική μονάδα Cebren σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο αυτό, η επενδυτική αξία του οποίου αναμένεται να ανέλθει τουλάχιστον στα 500-600 εκατομμύρια ευρώ.

Η υδροηλεκτρική αυτή μονάδα θα έχει εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 333 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας (η ESM, η οποία είναι η κρατική επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας παράγει συνολικά περίπου 4000 GWh ετησίως).

 

www.naftemporiki.gr/


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου