Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Με μείωση 25%, στα 0,595/KWh ευρώ το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Οκτώβριο - Δείτε αναλυτικά τα νέα τιμολόγια των προμηθευτών


Στα 0,595 ευρώ/KWh ανακοινώθηκε για τον Οκτώβριο το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ Γ1/Ν1 για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και στα 0,607 ευρώ για κατανάλωση άνω των 500 KWh.

Η εικόνα στους υπόλοιπους προμηθευτές έχει ως εξής:

Protergia: 0,57630/KWh

Elpedison: 0,5905 ευρώ/KWh

ΗΡΩΝ: 0,698 ευρώ/KWh και μετά την έκπτωση συνέπειας 20%: 0,5584 ευρώ/KWh

Volterra: 0,685 ευρώ/KWh

Φυσικό Αέριο: 0,594 ευρώ/KWh

ZENIΘ: 0,589 ευρώ/KWh

Watt+Volt: 0,5890/KWh

Ελίν: 0,599 ευρώ/KWh

Volton: 0,589 ευρώ/KWh

* Ο κατάλογος ανανεώνεται καθώς ενημερώνουν οι προμηθευτές τις ιστοσελίδες τους.

Οι τιμές αυτές είναι κατά 25% περίπου χαμηλότερες από εκείνες που είχαν ανακοινώσει οι εταιρείες για το μήνα Σεπτέμβριο, όταν η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να δώσει επιδοτήσεις 1,9 δις. ευρώ για να περιοριστεί η λιανική τιμή περί τα 14-16 λεπτά την κιλοβατώρα.

Δείτε εδώ τα τιμολόγια που είχαν ανακοινώσει οι εταιρείες για το Σεπτέμβριο, ώστε να κάνετε σύγκριση.

Σήμερα θα ανακοινωθούν από τον κ. Σκρέκα οι επιδοτήσεις Οκτωβρίου για τους καταναλωτές ρεύματος και φυσικού αερίου. Χωρίς να είναι ακόμα γνωστό το ύψος της επιδότησης ανά κλιμάκιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κανόνας με τον οποίο θα υπολογιστεί, είναι να φτάσει, μετά την επιδότηση, στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα το τελικό κόστος για τον καταναλωτή που είναι στο βασικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και έχει κατανάλωση στο χαμηλό κλιμάκιο (έως 500 κιλοβατώρες το μήνα).

Πρακτικά, στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι οι λιανικές τιμές ρεύματος να παραμένουν περίπου σταθερές από μήνα σε μήνα, προσαρμόζοντας ανάλογα τις επιδοτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι η ενίσχυση στο ρεύμα θα είναι κάτι λιγότερο από 45 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το χαμηλό κλιμάκιο κατανάλωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα δημιουργηθούν τρία κλιμάκια κατανάλωσης με τις επιδοτήσεις να κλιμακώνονται. Στη χαμηλή κατηγορία κατανάλωσης που εκτιμάται ότι θα είναι έως 500 Κιλοβατώρες το μήνα, το ύψος της επιδότησης θα είναι μεγαλύτερο. Στην ενδιάμεση (εκτιμάται στα επίπεδα έως 1000 κιλοβατώρες το μήνα) η ενίσχυση θα είναι λίγο χαμηλότερη και στο κλιμάκιο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση η επιχορήγηση θα είναι η μικρότερη. 

Όσοι είναι στα κλιμάκια των υψηλών καταναλώσεων εφόσον μειώνουν τη χρήση ρεύματος κατά 15% σε σχέση με πέρυσι θα ανεβαίνουν στο αμέσως επόμενο υψηλότερο ποσό επιδότησης.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει στο Υπουργείο Οικονομικών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα που θα απαιτηθεί να δοθούν από τον προϋπολογισμό κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα είναι σημαντικά λιγότερα από εκείνα που δόθηκαν τον Αύγουστο και -κυρίως- το Σεπτέμβριο. Πρώτον επειδή οι συνολικές καταναλώσεις θα είναι μικρότερες, δεύτερον επειδή οι τιμές των προμηθευτών είναι επίσης χαμηλότερες.

Το «δίχτυ προστασίας» στο αέριο

Στην περίπτωση του αερίου, στόχος είναι να αποκλιμακωθεί δραστικά η τιμή στον τελικό καταναλωτή, από τα επίπεδα των 24 λεπτών του ευρώ που εκτιμάται ότι θα στοίχιζε κάθε θερμική κιλοβατώρα, στην περίπτωση που δεν υπήρχε καθόλου επιδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενίσχυση θα είναι της τάξης των 10-12 λεπτά του ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα, με κύριο «όχημα» την παροχή οριζόντιας έκπτωσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε όλους τους καταναλωτές (ανεξαρτήτως προμηθευτή).

Επομένως, το κόστος κατανάλωσης αερίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 12 με 14 λεπτών του ευρώ. Η τιμή αυτή είναι μεν αισθητά αυξημένη από το κόστος που έχει το καύσιμο πέρυσι τον Οκτώβριο (7,5 λεπτά), ωστόσο με την ενίσχυση απορροφάται ένα σημαντικό ποσοστό της ανατίμησης.

 

Χάρης Αποσπόρης 

energypress.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου