Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

K. Mητσοτάκης από τη ΔΕΘ: “Η καταφυγή στο λιγνίτη για 1-2 χρόνια είναι προσωρινό μέτρο


Ο πρωθυπουργός στοιχειοθέτησε σήμερα τα ενεργειακά μέτρα που εξήγγειλε το Σάββατο στη ΔΕΘ, με έμφαση στη θέρμανση και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι έχουμε κάνει ότι χρειαστεί για να εξασφασλιστεί η ενεργειακή επάρκεια το χειμώνα. Αφορά την τροφοδοσία με αέριο, τη στιγμή που επικρέμεται η απειλή διακοπής των προμηθειών μέσω του Turkish Stream. Έχουμε ήδη δεσμεύσει

επαρκή φορτία LNG, διπλασιάσαμε τη χωρητικότητα της Ρεβυθούσας και κάναμε άλλες πρωτοβουλίες για να μειώσουμε τη ζήτηση αερίου, με μετατροπη μονάδων προσωρινά σε ντίζελ. Παράλληλα, για τα επόμενα 1-2 χρόνια θα υπάρξει σημαντική άνοδος της λιγνιτικής παραγωγής για το χειρότερο ενδεχόμενο.

Απολιγνιτοποίηση: Λιγνίτης για 1-2 χρόνια ως απαραίτητο στήριγμα

Μιλώντας συγκεκρκιμένα για την απολιγνιτοποίηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι σταδιακά μειώνεται η παραγωγή λιγνίτη εδώ και 10 χρόνοια, ενώ μια σειρά μονάδες φτάνουν στο τέλος τους, άρα δεν μπορεί εύκολα να επεκταθεί η ζωή τους. 

"Ως μακροχρόνια πολιτική η απολιγνιτοποίηση είναι μονόδρομος, για αυτό και έχουμε ένα τολμηρό πρόγραμμα μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές που έχει αρχίσει να υλοποιείται. Η καταφυγη στο λιγνίτη είναι προσωρινό μέτρο μόνο όσο οι τιμές αερίου είναι σε αυτά τα επίπεδα. Όταν προσαρμοστούν, έστω και αν μείνουν υψηλότερες από πριν, ο λιγνίτης δεν θα έχει οικονομικά νόημα για τη χώρα. Θα χρησιμοποιούμε ακόμα λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα 5 που θα εγκαινιαστεί τον επόμενο μήνα γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να διευρύνουμε λίγο το ενεργειακό μας μείγμα". Η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, που δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Η πορεία προς τις ΑΠΕ θα είναι μονοσήμαντη και δεν μπορεί να αντιστραφεί, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΑΠΕ: Δραματική επιτάχυνση την τελευταία τριετία - Να λύσουμε τη χωροθέτηση

Αναφορικά με τις ΑΠΕ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα παράγει σχεδόν το 50% του ρεύματος μέσω ΑΠΕ, και είναι μέσα στις κορυφαίες 10 χώρες στον κόσμο στη διείσδυσή τους, ενώ προσθέτει φέτος περί τα 2 γιγαβάτ νέας ισχύος. Ως εκ τούτου, υπάρχει δραματική επιτάχυνση την τελευταία τριετία, έναντι των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, υπάρχουν και προβλήματα, όπως στη χωροθέτηση όπου παρατηρούνται αντιδράσεις και η κυβέρνηση έχει επιλέξει μια σειρά περιοχών να αποκλειστούν.

Επιπλέον, το net metering χρειάζεται χώρο στο δίκτυο για να επεκταθεί και το ΥΠΕΝ προχωρά σε οξορθολογισμό όπου όποιος επενδυτής έχει πάρει όρους σύδνεσης χωρίς να υλοποιήσει έργο, θα πετάγεται εκτός συστήματος για να μπαίνουν άλλες επιχειρήσεις και να ενισχύσουν την αυτοπαραγωγή. "Μας απασχολεί ιδιαίτερα το πρόβλημα, θα δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και θα επιμείνουμε στην ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ που είναι η φθηνότερη και ασφαλέστερη πηγή ενέργειας". 

Επιδοτήσεις με μείωση της κατανάλωσης

Όπως τόνισε για τις επιδοτήσεις, η κυβέρνηση εξετάζει έναν τρόπο στήριξης των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος που θα δίνει κίνητρα στα νοικοκυριά για να προχωρούν σε εξοικονόμηση. "Κάτι τέτοιο είναι επιβεβλημένο διότι στόχος όχι μόνο οι τιμές αλλά να μειώσουμε την κατανάλωση", σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. Τα εν λόγω μέτρα θα τεθούν σε ισχύ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ τη Δευτέρα θα παρουσιαστούν αναλυτικά από τα αρμόδια υπουργεία.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ως αποτέλεσμα της στήριξης, η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος μαζί με το ΦΠΑ στην Ευρώπη. Σύμφωνα με διεθνή έρευνα, η χώρα είναι προτελευταία στις τελικές τιμές για το μήνα Αύγουστο. "Υπάρχει διαστροφή της πραγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη", τόνισε σχετικά. 

Θα ληφθεί υπόψη η βιομηχανία στα μέτρα

Στο κρίσιμο θέμα της βιωσιμότητας της βιομηχανίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι δύσκολη μια ομοφωνία στην Ε.Ε. και θα πρέπει να αναμένουμε τις οριστικές προτάσεις της Κομισιόν. Όπως εκτίμησε, η ελληνική βιομηχανία έχει κάνει σημαντική πρόοδο και έχει γίνει πολύ πιο ανταγωνιστική και εξωστρεφής. Το ενεργειακό κόστος είναι κρίσιμο και υπάρχουν διαβαθμίσεις μεταξύ υψηλής και μέσης τάσης. Είναι δεδομένο ότι στα πλαίσια των παρεμβάσεων για ρεύμα-αέριο θα λήφθεί υπόψη η βιομηχανία, αλλά είναι επίσης βέβαιο ότι το πρόσθετο κόστος του ρεύματος θα επηρεάσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. "Οι ελληνικές βιομηχανίες δεν θα βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και οι βιομηχανίες αναζητούν εναλλακτικά καύσιμα, τα οποία θα στηρίξουμε ως μεταβατική λύση", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι άμεσες παρεμβάσεις και οι εξελίξεις στην Ευρώπη

Σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στο αέριο γιατί οι τιμές είναι δεκαπλάσιες σε σχέση με πριν την κρίση. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διπλή παρέμβαση, θα επεκτείνει το επίδομα θέρμανσης με αέριο στα 300 εκατ. ευρώ και θα παρέμβει στην αντλία ώστε σε πρώτη φάση να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσσης ώστε να ενθαρρύνειτα  νοικοκυριά να γυρίσουν στο πετρέλαιο. Παράλληλα, θα υπάρχει και επιδότηση στην τιμή του αερίου που θα καλύπτεται και από τις εταιρείες και τον προϋπολογισμό ώστε η τελική τιμή να είναι σχετικά λογική.

Σχετικά με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πρωθυπουργός είπε ότι προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για επίλυση του προβλήματος. Η Ελλάδα εισηγήθηκε εδώ και 7 μήνες ένα πλαφόν συνολικά στην τιμή του αερίου, όχι μόνο στο ρωσικό αέριο. "Δεν ξέρω αν θα γίνει αποδεκτή, αλλά η Ευρώπη θα εισηγηθεί μηχανισμό ανάκτησης των υπερκερδών παρεμφερή με το δικό μας. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην πολιτική αυτή και έχουμε ανακτήσει άνω του 1 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής", σχολίασε ο πρωθυπουργός.

"Επιλέξαμε ένα μηχανισμό ανάκτησης των υπερκερδών και πιστεύω ότι θα αποτελέσει τη βάση των συστάσεων της Κομισιόν και θα εφαρμοστεί παντού. Χρειάζεται και ενίσχυση από τον προϋπολογισμό για τις επιδοτήσεις, για αυτό είναι σημαντικό να συγκρατήσουμε τις τιμές αερίου χαμηλότερα, για αυτό και έγινε η ελληνική πρόταση για πλαφόν στο TTF. Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά γιατί η οικονομία μας πηγαίνει καλά. Κανείς δεν περίμενε την ανάπτυξη του β' τριμήνου που έχει ενδιαφέροντα ποιοτικά χαρακτηριστικά και υψηλές εξαγωγές. Καθώς αυξάνεται ο πλούτος, θα τροφοδοτεί τη στήριξη προς τους καταναλωτές".

Τέλος σε ότι έχει να κάνει με τα περιθώρια των ενεργειακών επιδοτήσεων, είπε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να κινηθούμε πέρα από τα όρια του προυπολογισμού ώστε να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους. Μικρές επεμβάσεις είναι ανοικτές και θα συμβούν σε όλες τις χώρες. Όσο και αν πιέζει η αντιπολίτευση για "δώστα όλα" και τερατώδεις υποσχέσεις, δεν πρόκειται να ενδώσουμε σε τέτοιες πιέσεις. Η κρίση είναι εισαγόμενη, αποτέλεσμα άδικου και παράνομου πολέμου".

 

Χάρης Αποσπόρης  

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου