Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Με το 6 μπροστά, οι τιμοκατάλογοι Οκτωβρίου στο ρεύμα – Περί τα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα η πρώτη κλίμακα της επιδότησης – Οριζόντια ελάφρυνση στο αέριο


Φθηνότερες από του Σεπτεμβρίου, ακριβότερες από του Αυγούστου. Αυτή είναι η περιγραφή που αντικατοπτρίζει τις προθέσεις των προμηθευτών, αναφορικά με τους τιμοκαταλόγους ρεύματος που θα ανακοινώσουν αργά το βράδυ σήμερα, για το μήνα Οκτώβριο.

Η αποκλιμάκωση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα

στο ολλανδικό hub (TTF).

Το ρεπορτάζ δείχνει ότι οι χρεώσεις της συντριπτικής πλειονότητας των εταιρειών αναμένεται να κινούνται μεταξύ των 60 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα και των 68 λεπτών, παρότι δεν αποκλείεται κάποιοι πάροχοι να ανακοινώσουν τιμές έστω και οριακά κάτω από τα 60 λεπτά (π.χ. 0,58 ή 0,59 ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι ο Σεπτέμβριος «τρέχει» με τις ονομαστικές χρεώσεις των εταιρειών στο ρεύμα να κυμαίνονται από 68 έως 80 λεπτά του ευρώ. Τον Αύγουστο, οι τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι κινούνταν σε ένα εύρος από 47 έως 58 λεπτά του ευρώ. Επομένως, αν επαληθευτούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, οι τιμές του Οκτωβρίου θα κινούνται ανάμεσα στους δύο μήνες που προηγήθηκαν.

Σε αντίθεση με τις αισθητές αυξομειώσεις του TTF, στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι οι λιανικές τιμές ρεύματος να παραμένουν περίπου σταθερές από μήνα σε μήνα, προσαρμόζοντας ανάλογα τις επιδοτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τις χρεώσεις που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι, τότε η ενίσχυση θα κινηθεί στα επίπεδα των 50 λεπτών του ευρώ ανά Κιλοβατώρα (δηλαδή των 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Σύμφωνα με πληροφορίες θα δημιουργηθούν τρία κλιμάκια κατανάλωσης με τις επιδοτήσεις να κλιμακώνονται. Στη χαμηλή κατηγορία κατανάλωσης που εκτιμάται ότι θα είναι έως 500 Κιλοβατώρες το μήνα, το ύψος της επιδότησης θα είναι μεγαλύτερο. Στην ενδιάμεση (εκτιμάται στα επίπεδα έως 1000 κιλοβατώρες το μήνα) η ενίσχυση θα είναι λίγο χαμηλότερη και στο κλιμάκιο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση η επιχορήγηση θα είναι η μικρότερη. 

Όσοι είναι στα κλιμάκια των υψηλών καταναλώσεων εφόσον μειώνουν τη χρήση ρεύματος κατά 15% σε σχέση με πέρυσι θα ανεβαίνουν στο αμέσως επόμενο υψηλότερο ποσό επιδότησης.

Το νέο μοντέλο θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου και για τις καταναλώσεις όλου του μήνα, δηλαδή για τους λογαριασμούς που θα πάρουν στα χέρια τους οι πολίτες τον Νοέμβριο.

Μειωμένα κονδύλια από τον προϋπολογισμό

Χωρίς να είναι ακόμα γνωστό το ύψος της επιδότησης ανά κλιμάκιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κανόνας με τον οποίο θα υπολογιστεί, είναι να φτάσει, μετά την επιδότηση, στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα το τελικό κόστος για τον καταναλωτή που είναι στο βασικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και έχει κατανάλωση στο χαμηλό κλιμάκιο (έως 500 κιλοβατώρες το μήνα).

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει στο Υπουργείο Οικονομικών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα που θα απαιτηθεί να δοθούν από τον προϋπολογισμό κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα είναι σημαντικά λιγότερα από εκείνα που δόθηκαν τον Αύγουστο και -κυρίως- το Σεπτέμβριο. Πρώτον επειδή οι συνολικές καταναλώσεις θα είναι μικρότερες, δεύτερον επειδή οι τιμές των προμηθευτών θα είναι επίσης χαμηλότερες.

Για το Δεκέμβριο, δε, θεωρούν ότι θα είναι μηδενικό το δημοσιονιμικό κόστος γιατί θα έχει μεγάλη αύξηση παραγωγής υδροηλεκτρικών, οπότε θα είναι μικρό το ποσοστό χρήσης φυσικού αερίου για ρεύμα.

Το «δίχτυ προστασίας» στο αέριο

Στην περίπτωση του αερίου, στόχος είναι να αποκλιμακωθεί δραστικά η τιμή στον τελικό καταναλωτή, από τα επίπεδα των 24 λεπτών του ευρώ που εκτιμάται ότι θα στοίχιζε κάθε θερμική κιλοβατώρα, στην περίπτωση που δεν υπήρχε καθόλου επιδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενίσχυση θα είναι της τάξης των 10-12 λεπτά του ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα, με κύριο «όχημα» την παροχή οριζόντιας έκπτωσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε όλους τους καταναλωτές (ανεξαρτήτως προμηθευτή).

Επομένως, το κόστος κατανάλωσης αερίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 12 με 14 λεπτών του ευρώ. Η τιμή αυτή είναι μεν αισθητά αυξημένη από το κόστος που έχει το καύσιμο πέρυσι τον Οκτώβριο (7,5 λεπτά), ωστόσο με την ενίσχυση απορροφάται ένα σημαντικό ποσοστό της ανατίμησης.

 

Θοδωρής Παναγούλης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου