Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης - Κοβάτσεφσκι: Μυτιληναίος, ΔΕΗ και προμήθεια λιγνίτη στο τραπέζι Αθήνας - Σκοπίων

Μητσοτάκης - Κοβάτσεφσκι / Intime News 

Προμήθεια λιγνίτη και άνθρακα από τα ορυχεία της Ελλάδας το επόμενο διάστημα αλλά και δυνατότητα ελληνικών επενδύσεων με την κατασκευή σταθμού φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως και 200 μεγαβάτ περιλάμβανε το μενού της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του από την Βόρεια Μακεδονία Ντιμιτάρ Κοβάτσεφσκι το

μεσημέρι της Τρίτης στην Αθήνα. Στο επίκεντρο των δύο πρωθυπουργών και των αντιπροσωπειών τους βρέθηκαν η ενεργειακή κρίση και η ενεργειακή συνεργασία ενόψει του δύσκολου χειμώνα.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα εξέφρασε την επιθυμία να κατασκευαστεί από ελληνική εταιρία εργοστάσιο φυσικού αερίου στα Σκόπια που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα έως 200 μεγαβάτ . Ενδιαφέρον για την κατασκευή του έχει ήδη εκδηλώσει μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρίες, η «Μυτιληναίος».

Πρόκειται για μια μεγάλη και στρατηγική επένδυση στη γειτονική χώρα και αν το ενδιαφέρον τελεσφορήσει θα σηματοδοτήσει τη δραστηριοποίηση του ομίλου «Μυτιληναίος» σε μια ακόμη χώρα των Βαλκανίων μετά την Αλβανία (υπεγράφη συμφωνία για την κατασκευή υποσταθμών Υψηλής Τάσης 400 kV).

Το έργο που «χτυπά» η ΔΕΗ 

Η Αθήνα επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για ακόμη ένα στρατηγικό έργο στον ενεργειακό τομέα της Βόρειας Μακεδονίας. Πρόκειται για την κατασκευή του αντλιοστασίου υδροηλεκτρικού σταθμού «Cebren», στην Crna Reka. Για το έργο αυτό έχει καταθέσει προσφορά η ελληνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΗ (σε σύμπραξη με την Archirodon). Η ΔΕΗ βρίσκεται στον κατάλογο των εννέα κοινοπραξιών-εταιρειών που πέρασαν στη β’ φάση του διαγωνισμού για τον υδροηλεκτρικό σταθμό του Cebren και όπως τονίστηκε στη συνάντηση αν η εταιρεία περάσει τα φίλτρα αξιολόγησης από τους θεσμούς θα υπάρξει προσφορά για την κατασκευή του έργου μέχρι το τέλος του χρόνου.


www.ethnos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου