Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Αλλάζουν άμεσα καύσιμο πέντε εργοστάσια ρεύματος στην Ελλάδα

Αλλάζουν άμεσα καύσιμο πέντε εργοστάσια ρεύματος στην Ελλάδα

Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η εναλλαγή καυσίμου από φυσικό αέριο σε ντίζελ σε πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, που έχουν αυτή τη δυνατότητα. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας χθες στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες μονάδες θα

λειτουργούν με πετρέλαιο τουλάχιστον 120 ώρες σε μηνιαία βάση, στο πλαίσιο της μείωσης της κατανάλωσης του φυσικού αερίου.

Οι μονάδες αυτές είναι, της ΔΕΗ, ο ΑΗΣ Λαύριο 4 και ο ΑΗΣ Κομοτηνή Ι, οι δύο της Elpedison, στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη και μία της ΗΡΩΝ.

Ο ΥΠΕΝ παρέθεσε στοιχεία για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου τους τρεις θερινούς μήνες, υποστηρίζοντας ότι ήδη η Ελλάδα έχει επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει η Κομισιόν, για περιστολή 15%. Ειδικότερα, τον Ιούνιο η μείωση του φυσικού αερίου ήταν 22%, τον Ιούλιο 14% και τον Αύγουστο 14,7%.

Όπως είπε ο ίδιος, αυτό έγινε εφικτό λόγω της μεγαλύτερης συμμετοχής των ΑΠΕ και του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Για τις ΑΠΕ ανέφερε ότι φέτος θα προστεθούν 1700 MW, ενώ η συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα από 10% θα φθάσει στο 20% το 2022.

Σε ό,τι αφορά τα πλάνα της ελληνικής κυβέρνησης για την εξοικονόμηση ενέργειας ο υπουργός είπε ότι σχεδιάζεται ένα νέο πλαίσιο που θα αφορά στα νοικοκυριά και το οποίο θα περιλαμβάνει κίνητρα για εξοικονόμηση ρεύματος, σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις. Μίλησε, ειδικότερα, για μεγαλύτερες επιδοτήσεις στα νοικοκυριά που θα μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Περισσότερες λεπτομέρειες, όπως, για παράδειγμα, ο στόχος του 15% με ποια περίοδο κατανάλωσης θα συγκρίνεται, δεν έδωσε. Να σημειωθεί, πάντως, ότι το Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ, χθες, μιλά για μείωση της τάξης του 10%.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σκρέκας είπε χθες ότι παρόμοια κίνητρα για εξοικονόμηση ετοιμάζονται και για εμπορικούς χρήστες.

Τέλος, έκανε γνωστό ότι υπογράφηκε χθες με τον Ιταλό ομόλογο του Memorandum of Understanding για την αποθήκευση φυσικού αερίου 1,5 TWh σε υπόγειες αποθήκες της Ιταλίας, το οποίο, όπως υποστήριξε, θα μπορεί να έρθει στην Ελλάδα μέσω της αντίστροφης ροής του TAP. «Την ποσότητα αυτή θα χρησιμοποιήσουμε εφόσον παραστεί ανάγκη», κατέληξε.

 

www.euro2day.gr

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου