Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Σοκ με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ: Δείτε τι θα πληρώσουμε στον επόμενο

Ηλεκτρικό ρεύμα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα χειρότερα στο ηλεκτρικό ρεύμα φαίνεται πως δεν έχουν έρθει ακόμη, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών.

Οι λογαριασμοί ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθούν κατά δύο τρισ. ευρώ (!) στο αποκορύφωμα των τιμών, στις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs θα ζήσουμε

χειρότερες καταστάσεις στην Ευρώπη απ’ ό,τι ζήσαμε στην πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, με επικεφαλής τον Alberto Gandolfi και τη Mafalda Pombeiro, σε σημείωμά τους, στο αποκορύφωμα των τιμών, οι λογαριασμοί ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ευρώπης.

«Κατά την άποψή μας, η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το βάθος, το εύρος και τις δομικές επιπτώσεις της κρίσης. Πιστεύουμε ότι αυτά θα είναι ακόμη πιο έντονα από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70» γράφουν οι αναλυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την επίδραση των ρυθμιστικών προσπαθειών.

Οι αναλυτές, πάντως, σημειώνουν ότι ορισμένα από τα βήματα που εξετάζονται -συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών και του λεγόμενου δασμολογικού ελλείμματος- θα μπορούσαν να ισορροπήσουν τις τιμές, εξομαλύνοντας την αύξηση των δασμών, περιορίζοντας τη βραχυπρόθεσμη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και εκτονώνοντας σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμιστικό κίνδυνο.

Να σημειωθεί ότι οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. θα συναντηθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν μια σειρά μέτρων, όπως το πλαφόν στην τιμή αγοράς του ρωσικού αερίου, η αναστολή της διαπραγμάτευσης των ενεργειακών παραγώγων κ.ά. Γαλλία και Γερμανία, επιπρόσθετα, τάσσονται υπέρ της φορολόγησης των υψηλών ενεργειακών κερδών.

 

 xristika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου