Σε εφαρμογή τίθενται από τους λογαριασμούς ρεύματος του επόμενου μήνα οι νέες χρεώσεις ΥΚΩ που είχε εξαγγείλλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεας Κ. Σκρέκας, βασικό στοιχείο των οποίων είναι η υιοθέτηση ενιαίας χρέωσης για τις τρεις υφιστάμενες κλίμακες κατανάλωσης, με την τιμή τους να καθορίζεται στα 1,7 λεπτά του
ευρώ ανά κιλοβατώρα.Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 1,01 λεπτό του ευρώ για τις τετραμηνιαίες καταναλώσεις έως 1600 κιλοβατώρες, καθώς η υφιστάμενη χρέωση ήταν 0,69 λεπτά. Αντίθετα, η επιβάρυνση για ΥΚΩ θα μειωθεί για τα νοικοκυριά που «καίνε» περισσότερες κιλοβατώρες, αφού η χρέωση για την κλίμακα 1601 – 2000 KWh είναι αυτή τη στιγμή 5 λεπτά του ευρώ, και για πάνω από 2000 KWh 8,5 λεπτά του ευρώ.
Για τους καταναλωτές στη Μέση Τάση, θα υπάρχει επιβάρυνση, αφού από 0,69 λεπτά ανά κιλοβατώρα, πάνε στα 1,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Στους καταναλωτές Υψηλής Τάσης, δηλαδή τις πολύ ενεργοβόρες βιομηχανίες, η χρέωση παραμένει ίδια στα 4,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Οσοι αγρότες χρησιμοποιούν ρεύμα χαμηλής τάσης θα έχουν επίσης αυξημένες ΥΚΩ σε σχέση με σήμερα, καθώς και οι Δήμοι για τις χρήσεις οδοφωτισμού.
Από το σύνολο των αλλαγών στις χρεώσεις ΥΚΩ εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο έσοδο στον ειδικό λογαριασμό, ύψους περί τα 300 εκατ. ευρω το χρόνο. Τα επιπλέον ποσά θα κατευθυνθούν στη δημιουργία αποθεματικού για τον λεγόμενο Μόνιμο Μηχανισμό Αντιστάθμισης Κινδύνου.
Ο Μηχανισμός θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως ένα εφεδρικό «μελλοντικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», το οποίο θα ενεργοποιηθεί σε ενδεχόμενη επόμενη εκτίναξη των ενεργειακών τιμών, για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών.
Υπενθυμίζεται ότι η αναπροσαρμογή των χρεώσεων ΥΚΩ αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου, με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να έχει γνωμοδοτικό ρόλο.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ (έστω και για τις υψηλότερες κλίμακες οικιακής κατανάλωσης), συνιστά αλλαγή στην έως τώρα στρατηγική του υπουργείου. Από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης και έως τώρα, η στάση του ΥΠΕΝ ήταν να διατηρεί τις μοναδιαίες χρεώσεις σταθερές αξιοποιώντας τα σχετικά πλεονάσματα του αντίστοιχου Ειδικού Λογαριασμού (ΕΛΥΚΩ) για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο ΕΛΥΚΩ «γύρισε» σε θετικό πρόσημο στο τέλος του 2021 (κυρίως χάρις στην έναρξη λειτουργίας της «μικρής» διασύνδεσης της Κρήτης) με ένα πλεόνασμα της τάξης των 130 εκατ. ευρώ, οι μοναδιαίες χρεώσεις έμειναν αμετάβλητες. Το υπουργείο επέλεξε να αξιοποιήσει το πλεόνασμα σε πρώτη φάση για να αναστείλει τις χρεώσεις ΥΚΩ για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις για ένα 5μηνο – από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και τον Μάρτιο του 2022.
Με δεδομένο ότι φέτος θα είναι το πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας της «μικρής» διασύνδεσης, το θετικό ισοζύγιο εντός του 2022 έχει διευρυνθεί περισσότερο. Ως συνέπεια, μέσα στον Αύγουστο, «ενεργοποιήθηκε» με ΚΥΑ επίσης η μεταφορά 300 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα του ΕΛΥΚΩ στο ΤΕΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ειδικός Λογαριασμός για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας θα κλείσει φέτος με ένα πλεόνασμα της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου