Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ στο 51% - Υποχρεωτικά σταθερά συμβόλαια στη χονδρική ρεύματος και πλαφόν στη λιανική


Έξι εθνικές προτεραιότητες περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε σήμερα στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, ανάμεσά τους και η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι προέχει η

επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ, όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη, ώστε το Δημόσιο να φτάσει τουλάχιστον ένα μερίδιο 51%.

«Επανακρατικοποιούμε τη ΔΕΗ. Ανακτούμε τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο. Καθαρές κουβέντες. Η ΔΕΗ επιστρέφει από την αισχροκέρδεια στον ιδρυτικό της σκοπό ως εταιρία κοινής ωφέλειας. Με κοινωνικά τιμολόγια χωρίς ουσιαστικό κέρδος για να κερδίζουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι», τόνισε σχετικά.

Παράλληλα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τα εξής:

- Αποσύνδεση της τιμής χονδρικής από το φυσικό αέριο στα πρότυπα του ιβηρικού μοντέλου.

- Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.

- Παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας με ανώτατα όρια τιμών και προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρισμού.

- Θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής στη λιανική.

- Επιβολή διατίμησης στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.

- Αξιοποίηση του λιγνίτη για όσο χρειαστεί.

- Προστασία ευάλωτων καταναλωτών από αποκοπές.

- Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.

- Μη καταβολή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

- Φορολόγηση υπερκερδών σε ηλεκτρισμό, αέριο και πετρέλαιο.

Επιπλέον, στην ενότητα για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και αναφερόμενος στη "Δίκαιη και Βιώσιμη Ενεργειακή Μετάβαση" ο κ. Τσίπρας είπε:

  • Σπάμε τον αποκλεισμό ΜμΕ και νοικοκυριών από τις ΑΠΕ. Η Ενεργειακή Δημοκρατία είναι η προϋπόθεση για την πράσινη ανάπτυξη και πολύτιμο εργαλείο για να γίνει το κάθε ελληνικό σπίτι ένας μικρός παραγωγός και καταναλωτής ενέργειας.
  • Ανακατευθύνουμε μέρος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση  Νοικοκυριών, Αγροτών, Μικρομεσαίων Εεπιχειρήσεων και Ενεργειακών Κοινοτήτων ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν με μικρά έργα ΑΠΕ. (μοντέλο prosumer).
  • Προχωράμε στις αναγκαίες επενδύσεις για εκσυγχρονισμό και επέκταση των υποδομών του ηλεκτρικού δικτύου προκειμένου να υποδεχτούν τις νέες ΑΠΕ.
  • Εξασφαλίζουμε ικανό μέρος του υφιστάμενου ηλεκτρικού χώρου για μικρά έργα ΑΠΕ και επιταχύνουμε τις επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και στην αποθήκευση ενέργειας για να εισαχθούν περισσότερες.
  • Υλοποιούμε ένα διευρυμένο πρόγραμμα Εξοικονομώ για Κατοικίες συνεχώς ανοιχτό για αιτήσεις που θα καλύπτει 100ντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.
  • Θεσπίζουμε ενισχυμένο πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης για Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενους – αγρότες (Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις)     
  • Χρηματοδοτούμε τους Δήμους για την εγκατάσταση ΑΠΕ με σκοπό την κάλυψη των καταναλώσεών τους αλλά και των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων δημοτών τους.

Χάρης Αποσπόρης 

energypress.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου