Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

«Ενεργειακή διπλωματία» με Βόρεια Μακεδονία – Η κυβέρνηση υποστηρίζει τις επενδυτικές επιδιώξεις ΔΕΗ και MYTILINEOS στη γειτονική χώρα

 

Την ισχυρή υποστήριξη της κυβέρνησης στα σχέδια της ΔΕΗ και της MYTILINEOS να επεκτείνουν την παρουσία τους στην αγορά ενέργειας τη Βόρειας Μακεδονίας μετέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κ. Μητσοτάκης στον ομολογό του από τη γειτονική χώρα κ. Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, στα πλαίσια της προχθεσινής τους συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως έχει γράψει το energypress τον Ιούνιο, πέραν του

ενδιαφέροντος της ΔΕΗ να αναλάβει (σε κοινοπραξία με την Archirodon) την κατασκευή και μέρος της εκμετάλλευσης της νέας υδροηλεκτρικής μονάδας στο Cebren, έχοντας, όπως έγινε γνωστό προ ημερών, υποβάλει τη μοναδική προσφορά για το έργο, ζωηρό είναι το ενδιαφέρον και την MYTILINEOS να αναλάβει την κατασκευή  νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης να έχουν ευτυχή κατάληξη για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα δύο εγχειρήματα, εκτιμώντας ότι αυτό θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι επαφές της MYTILINEOS με τη γειτονική χώρα για την κατασκευής της νέας μονάδας ξεκίνησαν με την προηγούμενη κυβέρνηση, υπό τον Ζόραν Ζάεφ, με την προοπτική να συνεχίζει να ωριμάζει και μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και την άνοδο στον πρωθυπουργικό θώκο του κ. Κοβατσέφσκι.

Το σχέδιο αφορά την κατασκευή μονάδας με καύσιμο το φυσικό αέριο, ισχύος περί τα 200-250 MW, στην ευρύτερη περιοχή των Σκοπίων.

Σε περίπτωση που η MYTILINEOS αναλάβει και ολοκληρώσει το έργο που διεκδικεί, τότε, σε συνδυασμό με την υδροηλεκτρική μονάδα στο Cebren που αναλαμβάνει η ΔΕΗ, ο εκσυγχρονισμός των συμβατικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στη γειτονική χώρα θα έχει έντονο ελληνικό χρώμα.

Αν ληφθεί υπόψη και η προοπτική ενίσχυσης του διασυνοριακού εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας, η διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών, η επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκη-Σκόπια και οι προμήθειες από ελληνικά λιγνιτωρυχεία στην αγορά της Β. Μακεδονίας -σενάρια που όχι απλά έχουν πέσει στο τραπέζι, αλλά είναι περισσότερο ή λιγότερο κοντά στο να υλοποιηθούν- τότε η σημασία που αποκτά για τη γειτονική χώρα η ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα γίνεται όχι μόνο καταφανής, αλλά και πολύ μεγάλη.

Σε αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και η συμφωνία για την απόκτηση του 10% της Gastrade, της εταιρείας που θα λειτουργήσει το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, από την AD ESM, την κρατική εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής της Β. Μακεδονίας.

 

Γιάννα Παπαδημητρίου 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου