Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Υποσχέσεις για μείωση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος το 2016

Αποτέλεσμα εικόνας για υποσχεσεισ 
 της Μ. Πίου

To ενδεχόμενο να μειωθούν τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ το 2016 άφησε ανοικτό ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και παράλληλα υπογράμμισε το ζήτημα των μεγάλων επιχειρήσεων που συστηματικά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
«Η ΔΕΗ πιέζει για να νοικοκυρέψει τις απαιτήσεις που έχει μέσα από αυτούς τους απλήρωτους λογαριασμούς», δήλωσε ο υπουργός. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν
ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.
Ο κ. Σκουρλέτης, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, είπε ότι από το 2016 ενδέχεται να υπάρξουν μειώσεις στις τιμές της ΔΕΗ. Επίσης έκανε ξεχωριστή αναφορά στον ΑΔΜΗΕ, λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει προτείνει ισοδύναμη λύση, που οι δανειστές έχουν κάνει αποδεκτή κατά 99%. Ως γνωστόν, οι πιστωτές ζητούν την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ή κάποιο άλλό εναλλακτικό ισοδύναμο.
Εναλλακτική λύση
Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, η εναλλακτική λύση της κυβέρνησης συνίσταται στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα, ο οποίος θα διαχειρίζεται τα δημόσια δίκτυα. Στο σενάριο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυριότητα των δικτύων παραμένει στη ΔΕΗ και στη νέα εταιρεία του Δημοσίου που θα ιδρυθεί περνά η συντήρηση, η διαχείριση και η λειτουργία τους μαζί με το κέντρο κατανομής του Αγίου Στεφάνου.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι τα δίκτυα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ με αξία τουλάχιστον 1-1,5 δισ. ευρώ, η πώληση του οποίου μπορεί να φέρει την επιχείρηση ηλεκτρισμού σε δύσκολη θέση.
Οι προτάσεις για τον ΑΔΜΗΕ αναμένεται να οριστικοποιηθούν στις διαβουλεύσεις με το «κουαρτέτο» ως το τέλος του μήνα. Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το αίτημα για διατήρηση της «ψιλής κυριότητας» των δικτύων από τη ΔΕΗ, τότε εξετάζεται να περάσουν στο σύνολό τους σε εταιρία του Δημοσίου, αλλά το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι η πληρωμή της ΔΕΗ για το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο. Για τον σκοπό αυτό, στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις από συμψηφισμό της αξίας με μελλοντικά μερίσματα, φόρους κ.λπ., μέχρι και την ανταλλαγή με πακέτα μετοχών που κατέχει το Δημόσιο σε άλλες εταιρείες.
Διαβουλεύσεις
Εν τω μεταξύ, προχωρούν οι διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια του «κουαρτέτου» για το ΝΟΜΕ, δηλαδή τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενες από τα υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ, τα νέου τύπου ΑΔΙ (αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος) και τις άλλες ρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού, που πρέπει να περάσουν με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων.
Οι δημοπρασίες είναι το μέτρο με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει τη μνημονιακή υποχρέωση για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη χονδρική και τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού στο 50% ως το 2020. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δημοπρασίες θα αφορούν σε πρώτη φάση μία περιορισμένη ποσότητα ηλεκτρισμού γύρω στα 300-500 MW, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά για να δοκιμαστεί η αντίδραση της αγοράς και σταδιακά σε βάθος πενταετίας οι διαθέσιμες ποσότητες θα αυξηθούν.
Το σχετικό σχέδιο, όπως και το νέο μοντέλο των ΑΔΙ και τις άλλες παρεμβάσεις επεξεργάζεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΝΟΜΕ είναι η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών, με τη ΔΕΗ να διαμηνύει σε κάθε κατεύθυνση πως δεν θα δεχθεί η τιμή αυτή να είναι κάτω από το κόστος παραγωγής συν ένα μικρό κέρδος.
Οσον αφορά στα νέα ΑΔΙ, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το μοντέλο των διαγωνισμών για την διαθέσιμη ισχύ των μονάδων και η κατάργηση του σημερινού μοντέλου, που επί της ουσίας αποζημιώνει την εγκατεστημένη ισχύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου