Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Εάν μειωθούν και άλλο τα νυχτερινά φορτία, θα έχουμε δράματα…

 
Με ένα μόλις εργοστάσιο να δουλεύει νύχτα, έχει γίνει πραγματικότητα ένα παλιό σενάριο που έλεγε ότι η ΔΕΗ θα έχει όφελος εάν απαλλαγεί από την… ενοχλητική βιομηχανία.
Για να δούμε όμως, είναι έτσι τα πράγματα; Επαληθεύονται όσοι υποστήριζαν ότι θα έχει κέρδος η ΔΕΗ χωρίς τη βιομηχανία ή μήπως η πραγματικότητα είναι διαφορετική από τα σχέδια επί χάρτου των “φωστήρων” της ΔΕΚΟ;
Ας δούμε το σημερινό δημοσίευμα του Energypress, που δείχνει ότι εάν συνεχιστεί η κατάσταση που επικρατεί τις νυχτερινές ώρες, θα… “κλάψουν μανούλες”
Απειλούν τους λιγνίτες τα μειωμένα νυχτερινά φορτία
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας η οριακή τιμή του συστήματος βρέθηκε στα 16 ευρώ η μεγαβατώρα. Αιτία τα εξαιρετικά χαμηλά φορτία της τάξης των 3900 MW που οδήγησαν όσες λιγνιτικές μονάδες λειτουργούσαν να βρίσκονται στα τεχνικά τους ελάχιστα, ενώ από μονάδες φυσικού αερίου λειτουργούσε μόνο η Μεγαλόπολη 5. Η μειωμένη οριακή τιμή οφείλεται και στο γεγονός ότι λόγω των χαμηλών φορτίων κόπηκαν από το διαχειριστή οι εισαγωγές.
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μεμονωμένο, αλλά έρχεαι ως αποτέλεσμα μιας γενικότερης τάσης, που δείχνει ότι τα νυχτερινά φορτία και τα φορτία των Σαββατοκύριακων έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι η μειωμένη ζήτηση που καταγράφεται από τους ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές, οι οποίοι στο παρελθόν κρατούσαν “ζεστές” τις λιγνιτικές της ΔΕΗ κατά τις ώρες της χαμηλής ζήτησης, δηλαδή τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα της αγοράς όλες τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα για παράδειγμα είχαμε για δύο ώρες το βράδυ φορτία κάτω από τα 4000 MW έστω και εάν η ΟΤΣ δεν έπεσε στα επίπεδα της Κυριακής. Την  αργία της 28ης Οκτωβρίου το νυχτερινό φορτίο έπεσε ακόμη και κάτω από τα 3900 (3863 και 3872 MW) για δύο ώρες, όταν και η ΟΤΣ βρέθηκε στα 23,6 και στα 24,5 ευρώ αντίστοιχα. Στις 27 Οκτωβρίου με τιμή 23 ευρώ η μεγαβατώρα είχαμε φορτία ακόμη χαμηλότερα έως και τα 3734 MW. Κοινό χαρακτηριστικό τις ώρες εκείνες, ότι οι λιγνίτες της ΔΕΗ – όσοι βρίσκονταν στο σύστημα – λειτουργούσαν στα τεχνικά τους ελάχιστα.
Η μείωση των νυχτερινών φορτίων όπως καταγράφεται στα στοιχεία του λειτουργού της αγοράς δε φαίνεται να είναι πρόσκαιρο φαινόμενο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το εννεάμηνο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η λιγνιτική παραγωγή αντιπροσωπεύει πλέον το 38% με μόλις 14.848 GWh, και όπως όλα δείχνουν η χρονιά θα κλείσει με λιγνιτική παραγωγή κάτω από 20.000 GWh, όταν το 2012 οι λιγνίτες ήταν 27.500 GWh.
Εάν δηλαδή υπάρξει νέα περαιτέρω μείωση στα νυχτερινά φορτία, η απειλή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη για το λιγνιτικό παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ, η οποία θα πρέπει να βρει τρόπους για να κρατά ανοιχτές τις μονάδες της.

Από το http://industrealist.gr/?p=2442

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου