Με βάση τον τελικό στόχο για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% στη λιανική και χονδρική αγορά το 2020 δουλεύει η ελληνική πλευρά το μοντέλο ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ισχύος), καθώς στο αρμόδιο υπουργείο έχει κυριαρχήσει η άποψη, ότι η ενδιάμεση υποχρέωση για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% μέχρι το 2018 δεν είναι δεσμευτική. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος εμφανίζουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να συμμερίζονται αυτή την
άποψη, κάτι που -όπως μεταφέρουν- διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων διαπραγματεύσεων στην Αθήνα. Με αυτό το δεδομένο, τα αρμόδια επιτελεία της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ επεξεργάζονται σχέδιο ΝΟΜΕ με βάση τον στόχο για το 2020, με την πρώτη ολοκληρωμένη δημοπρασία να τοποθετείται το 2017.
Το σχέδιο που ολοκληρώνεται τις αμέσως επόμενες ημέρες για να παρουσιαστεί στους πιστωτές, προβλέπει και μια «πιλοτική» δημοπρασία μέσω της οποίας θα δοθούν σε τρίτους περί τα 300-400 ΜW για να διαπιστωθεί το κατά πόσο θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. Κομβικό ζήτημα παραμένει αυτό της τιμής εκκίνησης, με τους αρμόδιους παράγοντες πάντως να υποστηρίζουν ότι στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται το σχέδιο που θα παρουσιαστεί στους πιστωτές να περιλαμβάνει τιμή. Ενα επίσης θέμα νομικής διευθέτησης που απασχολεί τα αρμόδια κλιμάκια είναι το πώς θα διασφαλισθεί η μεταφορά πελατολογίου της ΔΕΗ σε τρίτους προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό της στη λιανική αγορά στο 50% μέχρι το 2020. Οι νομικές υπηρεσίες της ΡΑΕ και της ΔΕΗ θα πρέπει να βρουν τρόπους που να μην έρχονται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνισμού, κάτι που δεν φαίνεται να είναι εύκολο.
Το βασικό μέρος του σχεδίου ΝΟΜΕ, πάνω στο οποίο και γίνονται οι περαιτέρω συζητήσεις, προβλέπει τη συμμετοχή μόνο προμηθευτών στις δημοπρασίες και όχι μεγάλους καταναλωτές (ενεργοβόρες βιομηχανίες κ.λπ.). Σε ό,τι αφορά την τιμή εκκίνησης, θα λαμβάνει υπόψη της το κόστος λιγνιτικής παραγωγής, όπου διαπιστώνεται τεράστια απόκλιση μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών προμηθευτών - αλλά και το ύψος του ανταγωνιστικού τιμήματος των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος που διαμορφώνεται στην αγορά.
Ξεχωριστή παράμετρο διαμόρφωσης της τιμής εκκίνησης θα αποτελέσουν οι ρύποι, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί το κόστος των διακυμάνσεων, ενώ οι συμμετέχοντες στις δημοπρασίες θα υποχρεωθούν να διοχετεύουν την ισχύ που θα αγοράζουν μέσω αυτών σε όλη την γκάμα των τιμολογίων (οικιακά, αγροτικά, επαγγελματικά κ.λπ.).
Για μετά τα τέλη Οκτωβρίου μετατίθεται και η κατάθεση σχεδίου για τον μηχανισμό των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ). Οι πιστωτές φέρονται να έχουν κάνει αποδεκτό τον προσωρινό μηχανισμό για την πληρωμή των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής το 2015, ενώ η ΡΑΕ έχει προσλάβει βρετανική εταιρεία ως σύμβουλο για την κατάρτιση του μόνιμου μηχανισμού, ο οποίος θα στηρίζεται σε αμοιβή μέσω δημοπρασιών και όχι ρυθμιζόμενης τιμής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου