Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Π. Σκουρλέτης: Διαφημίζει «επενδυτικές ευκαιρίες» και προσήλωση στα ζητούμενα του κεφαλαίου

 
Τις «προσφερόμενες ευκαιρίες στην παρούσα συγκυρία» για τους ξένους επενδυτές και την προσήλωση της συγκυβέρνησης στο «σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης» με βάση τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης.
«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι πως οι ξένοι επενδυτές είναι καλοδεχούμενοι, η χώρα μας εξάλλου προσφέρει αρκετές ευκαιρίες στην παρούσα συγκυρία», τονίζει
χαρακτηριστικά, λίγες μέρες μετά τις επισκέψεις στην Αθήνα της βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόριας Νούλαντ και του Γάλλου προέδρου Φρ. Ολάντ και τα σχετικά τους «σινιάλα» για «μπίζνες» στην Ελλάδα, από μονοπώλια των ΗΠΑ και της Γαλλίας αντίστοιχα. Τα σχετικά «σήματα» για τις «επενδυτικές ευκαιρίες» βέβαια, πατάνε πάνω στις απανωτές κυβερνητικές εγγυήσεις για διαμόρφωση «ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος» με το παραπέρα τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο, μεταξύ άλλων, με ιδιωτικοποιήσεις τομέων και υποδομών στρατηγικής σημασίας.
Ταυτόχρονα, ο Π. Σκουρλέτης, «διαφημίζει» την προσήλωση της συγκυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση του «σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης» με βάση τις προτεραιότητες που επανειλημμένα θέτει το εγχώριο κεφάλαιο. Χαρακτηριστικά, ως άξονες του εν λόγω «σχεδίου» περιγράφει την «προώθηση συγκεκριμένων αλλαγών στην οργάνωση και τη διοίκηση του δημοσίου τομέα», την προσαρμογή δηλαδή του κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, τον «περιορισμό της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση της διαδικασίας των αδειοδοτήσεων», λύνοντας ακόμα περισσότερο τα χέρια των μονοπωλίων από τους όποιους περιορισμούς αντιμετωπίζουν στη δράση τους, την «προώθηση μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής ως εφαλτήριο για μια νέα αναπτυξιακή πορεία», όπου στο επίκεντρο μπαίνει η διασφάλιση φτηνής ενέργειας στους εγχώριους βιομηχάνους, καθώς και την «επιτάχυνση της εκταμίευσης των πόρων του ΕΣΠΑ», στους οποίους προσδοκά το κεφάλαιο για παραπέρα στήριξη των επενδύσεών του.
Στοίχιση με τις ΗΠΑ και στα ενεργειακά
Ειδικά σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα, επιβεβαιώνει τη στοίχιση της συγκυβέρνησης με τους σχετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή, επιβεβαιώνοντας ότι «οι συζητήσεις για τον ΤΑΡ (σσ. αγωγός που θα μεταφέρει στην Ευρώπη αζέρικο φυσικό αέριο και εντάσσεται στα σχέδια ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία) βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο». Εκφράζοντας μάλιστα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου που επικροτούν το συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά ζητούν μεγαλύτερο κομμάτι από τη σχετική «πίτα», ο Π. Σκουρλέτης αναφέρει ότι «δυστυχώς κληρονομήσαμε μια συμφωνία που δεν εξασφάλιζε τα αναμενόμενα οφέλη για τη χώρα μας. Παρόλα αυτά ελπίζω τελικά πως αρκετά πράγματα θα βελτιωθούν και θα προχωρήσουμε».
Σε ό,τι αφορά τα «ισοδύναμα» για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ανέφερε ότι «επιδιώκουμε το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, διαφυλάσσοντας το δημόσιο χαρακτήρα και των δύο», επιβεβαιώνοντας ότι θα διατηρηθεί και θα προχωρήσει ο κατακερματισμός της ΔΕΗ. Όσο για τα περί «διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα», αναιρούνται από την πραγματικότητα της ήδη ιδιωτικοποιημένης κατά 49% ΔΕΗ, που λειτουργώντας και τώρα με γνώμονα το ποσοστό κέρδος που αποφέρει στους μετόχους της και την... «παραγωγική ανασυγκρότηση», φορτώνει με συνεχείς αυξήσεις τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και την ίδια ώρα πολλαπλασιάζει τα προνόμια προς τα διάφορα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου!
Διαβεβαιώσεις για την αποφασιστικότητα αλλά και την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσει την αντιλαϊκή πολιτική
Κατά τ' άλλα, ο Π. Σκουρλέτης δίνει διαβεβαιώσεις στο εγχώριο κεφάλαιο και για την αποφασιστικότητα, αλλά και την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική, σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο κυβερνητικοί βουλευτές να μην ψηφίσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, διαβεβαιώνει: «Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από πουθενά. Ως κοινοβουλευτική ομάδα έχουμε συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα των δύσκολων μέτρων». Την ίδια ώρα, βέβαια, φροντίζει να «πασπαλίσει» την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, με τα γνωστά «αφηγήματα» περί «παράλληλου προγράμματος», «απεμπλοκής από τις ακραίες πολιτικής λιτότητας» κ.ο.κ.
Συνεχίζοντας, εξάλλου, το ανοιχτό πια «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, «καρφώνει» τόσο το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «δε φαίνεται να παρακολουθεί τους προβληματισμούς της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που παρουσιάζουν ενδιαφέρον», όσο και το Ποτάμι χαρακτηρίζοντάς το ως ένα κόμμα που «αποδείχθηκε επικοινωνιακός αφρός».

 http://www.902.gr/eidisi/politiki/78214/p-skoyrletis-diafimizei-ependytikes-eykairies-kai-prosilosi-sta-zitoymena-toy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου