Απορριπτικό στην προσφυγή της ΔΕΗ κατά απόφασης της ΡΑΕ, ήταν το Διοικητικό Εφετείο. Το Δικαστήριο αναγνώρισε και επικύρωσε το σκεπτικό της απόφασης της ΡΑΕ, η οποία εξέτασε καταγγελίες βιομηχανιών για μη ορθή τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Η βαρύτητα της απόφασης στην συγκυρία.
Καταλυτικής σημασίας για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της βιομηχανίας και της ΔΕΗ ΔΕΗ +1,47% για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, εκτιμά η αγορά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που επικύρωσε απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που επέβαλε πρόστιμο στη ΔΕΗ ΔΕΗ +1,47%.
Το Διοικητικό Εφετείο στο οποίο προσέφυγε η ΔΕΗ ΔΕΗ +1,47%, με την απόφασή του αποδέχτηκε πλήρως τους λόγους για τους οποίους η ΡΑΕ επέβαλε το πρόστιμο στην Επιχείρηση, δηλαδή άρνηση διαπραγμάτευσης με τους πελάτες της, ενώ απλώς περιόρισε το ύψος του, το οποίο αρχικά είχε οριστεί σε 4,4 εκατομμύρια ευρώ.
Ειδικότερα, η Αρχή εξέδωσε την απόφαση αυτή τον Οκτώβριο του 2013 επί προεδρίας Νίκου Βασιλάκου, μετά από σωρεία προσφυγών κατά της ΔΕΗ ΔΕΗ +1,47% βιομηχανιών, που είναι συνδεμένες με τη Μέση και Υψηλή Τάση. Οι βιομηχανίες κατέθεσαν τις προσφυγές, μετά την επί της ουσίας άρνηση της δεύτερης να προχωρήσει σε διμερείς διαπραγματεύσεις με κάθε βιομηχανία, προκειμένου να συμφωνηθούν όροι προμήθειας, προσαρμοσμένοι στο καταναλωτικό προφίλ της κάθε βιομηχανίας.
Δηλαδή η Επιχείρηση, εφάρμοζε κοινά και, μάλιστα, μονομερώς αυξημένα τιμολόγια για όλους τους πελάτες της Μέσης Τάσης, τα οποία δεν έκαναν καµία διάκριση µεταξύ κατηγοριών πελατών, επιµερίζοντας αδιακρίτως το συνολικό κόστος της σε όλους τους πελάτες, ανεξάρτητα από το ποιος το προκαλεί.
Η αναγνώριση από το Διοικητικό Εφετείο του σκεπτικού της απόφασης της ΡΑΕ, έχει ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση. Όπως είναι γνωστό, το Μνημόνιο με τους δανειστές που υπέγραψε η Κυβέρνηση, επιβάλλει την κατάργηση των εκπτώσεων υπέρ των βιομηχανικών πελατών, τις οποίες αποφάσισε στις αρχές του 2013 η γ.σ. της εταιρίας, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο. Έτσι με δεδομένη την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει η ΔΕΗ ΔΕΗ +1,47% να προχωρήσει σε διμερείς διαπραγματεύσεις με τους πελάτες της βιομηχανικούς καταναλωτές, εφαρμόζοντας τις Βασικές Αρχές Τιμολόγησης που έχει καθορίσει η ΡΑΕ.
Επιπλέον, θα πρέπει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση της ΡΑΕ, όπως και άλλες προηγούμενες, θέτει θέμα κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης που έχει η εταιρία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ως η μοναδική καθετοποιημένη εταιρεία που έχει πρόσβαση σε εγχώριους, φθηνούς ενεργειακούς πόρους.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση, η ΔΕH είναι «ο μοναδικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει αποκλειστική και προνομιακή πρόσβαση σε φθηνή ηλεκτροπαραγωγή από εγχώριους λιγνιτικούς και υδροηλεκτρικούς πόρους, γεγονός που την καθιστά δυνητικά τον μοναδικό ανταγωνιστικό προμηθευτή στην Ελλάδα για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικώς σε βιομηχανίες µε τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά πελατών Μέσης Τάσης, σε φθηνή τιμή, και της προσδίδει έτσι ένα καθοριστικό πλεονέκτημα, έναντι των άλλων προμηθευτών που έχουν πρόσβαση σε εγχώριες πηγές ενέργειας, µόνο µέσω της ημερήσιας αγοράς».
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου για την τιμολόγηση της Επιχείρησης προς τη βιομηχανία, είναι μία από τις πολλές που έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια από εθνικά ή κοινοτικά όργανα και οι οποίες είτε δικαιώνουν προσφεύγοντες σε βάρος της εταιρίας, είτε απορρίπτουν προσφυγές της σε βάρος πελατών της.
Μιχάλης Καϊταντζίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου