Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Ευήκοον ους έτεινε η αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν στις θέσεις της ΔΕΗ

Ευήκοον ους έτεινε η αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν στις θέσεις της ΔΕΗ 
Η λειτουργία της χονδρικής και το άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού με ομαλό και αποδοτικό τρόπο, η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και η ουσιαστική μείωση των τιμών για τους καταναλωτές βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη και του γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντ. Ριστόρι, στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στο θεμελιώδες πρόβλημα της τεράστιας διαφοράς μεταξύ προσφοράς - ζήτησης, που δεν μπορεί να επιλυθεί με νέες στρεβλώσεις ανάλογες του παρελθόντος, οδηγώντας σε ανατιμήσεις 60% - 100% και τεράστια οικονομικά προβλήματα τη ΔΕΗ, ενώ σημείωσε ότι οριστική λύση θα επέλθει με αλλαγή μοντέλου (σε target model), μείωση φόρων, σταδιακά, εφαρμογή νέας πολιτικής ΑΠΕ, χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών CO2. Ειδικά για το τελευταίο ζητήθηκε υποστήριξη της Ε.Ε., αφού σε συνδυασμό με απόσυρση παλαιότερων μονάδων η μείωση εκπομπών CO2 το 2030 θα υπερκαλύπτει τους ευρωπαϊκούς στόχους.
Σημείωσε με νόημα ότι ένα άνοιγμα της αγοράς χωρίς επενδύσεις και ρίσκο και με ελάχιστα λειτουργικά κόστη και στόχο μόνο συνεπείς πελάτες δεν έχει σχέση με τον υγιή ανταγωνισμό και είναι καταδικασμένο να αποτύχει, όπως στο πρόσφατο παρελθόν. Η ΔΕΗ, πρόσθεσε, στη λιανική έχει σήμερα μερίδιο 94,5%, κι ένα περίπου 50% της αγοράς (υψηλή τάση, δημόσιος τομέας, αγρότες, δικαιούχοι ΚΟΤ, πελάτες με ρυθμίσεις και μεγάλες οφειλές) εξυπηρετείται αποκλειστικά από τη ΔΕΗ και κανείς ιδιώτης δεν απευθύνεται και δεν μπορεί σήμερα να απευθυνθεί σε αυτούς. Εμπλοκή στην εμπορία οργανισμών, όπως τα ΕΛΤΑ, με 1.500 καταστήματα πανελλαδικά, θεωρείται θετική, καθώς μπορούν να απευθυνθούν σε όλες τις κατηγορίες πελατών με λογικό κέρδος και όχι με κερδοσκοπικές διαθέσεις.
 

Το μοντέλο της ΑΔΜΗΕ έχει πιστοποιηθεί από την Ε.Ε.

Για το άνοιγμα της αγοράς στο πλαίσιο του Μνημονίου επισημάνθηκε ότι πρέπει να εφαρμοστεί σωστά και με προσεκτικό τρόπο, για να μη δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα, ενώ για τον ΑΔΜΗΕ τονίστηκε ότι η πώληση που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση (Ν.Δ.) ήταν για δημοσιονομικούς λόγους, αφού το υφιστάμενο μοντέλο (ΙΤΟ) είναι από τα αποδεκτά και έχει πιστοποιηθεί από ΡΑΕ και Ε.Ε. Η λύση, αναφέρθηκε, πρέπει να εξυπηρετεί τον ανταγωνισμό, να παράγει ισοδύναμα αποτελέσματα για τη ΔΕΗ και να μην την οδηγήσει σε κρίση σε βάρος κοινωνίας, οικονομίας, Δημοσίου και μετόχων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Ντ. Ριστόρι δήλωσε ότι "εδώ δεν θα βρείτε αντιπάλους, αλλά ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα σας", ενώ σημείωσε ότι το άνοιγμα της αγοράς στην Ελλάδα δεν πρέπει να οδηγήσει σε ζούγκλα, αλλά πρέπει να γίνει συντεταγμένα.

Α.Ζ. 
http://www.avgi.gr/article/5980189/euikoon-ous-eteine-i-armodia-dieuthunsi-tis-komision-stis-theseis-tis-dei

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου