Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Παρά τα όσα λέγονται, δύσκολα θα μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ

 
Αραγε μπορεί πράγματι η ΔΕΗ να προχωρήσει από του χρόνου σε
μια οριζόντια μείωση στα τιμολόγιά της, της τάξης του 6-7%, όπως είχε πει παλαιότερα ο πρόεδρός της Μανώλης Παναγιωτάκης; Δύσκολα, είναι η απάντηση.
Αφορμή για το ερώτημα στάθηκε η χθεσινή δήλωση Σκουρλέτη ότι από το 2016 και μετά, μπορεί να δούμε μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Στην πραγματικότητα, αυτό που εννοεί ο υπουργός είναι ότι αν και εφόσον, η Ευρωπαική Επιτροπή, εγκρίνει το ελληνικό αίτημα, να..
συμπεριληφθεί η Ελλάδα στις χώρες που λαμβάνουν δωρεάν κατανομή πιστοποιητικών εκπομπής ρύπων (επειδή το ΑΕΠ τους είναι στο 60% του μέσου ευρωπαικού όρου), τότε και μόνο τότε, η ΔΕΗ θα αρχίσει να εξετάζει το θέμα της μείωσης στα τιμολόγιά της. "Δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων CO2 απολαμβάνει η Πολωνία, γιατί να μην ισχύσει και για την Ελλάδα ;", αναρωτιόταν άλλωστε χθες συνομιλητής μου. 
Σύμφωνοι. Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο 62% του μέσου όρου του ευρωπαικού ΑΕΠ και το αίτημα για δωρεάν κατανομή μπορεί να έχει τύχη. Σε μια τέτοια περίπτωση η ΔΕΗ θα εξοικονομούσε από 350 εκατ. ευρώ (με τιμή δικαιώματος στα 7 ευρώ/ τόνος) έως και 500 εκατ. ευρώ (με τιμή στα 10 ευρώ) το χρόνο. Αναμφίβολα θα επρόκειτο για ένα τεράστιο μεγάλο δώρο.
Ελα όμως που υπαρχει και η "βόμβα" των ΥΚΩ. Ολοι γνωρίζουν ότι οι καθυστερούμενες διαφορές από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) των ετών 2012,2013 και 2014, είναι γύρω στα 450 εκατ. ευρώ. Οι παλιές οφειλές από τις ΥΚΩ  έχουν αναγνωριστεί και βεβαιωθεί, αλλά η ΔΕΗ δεν τις έχει εισπράξει ακόμα, καθώς τα ποσά αυτά πρέπει να… ανακτηθούν μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος. Για ευνόητους λόγους, κανείς μέχρι σήμερα υπουργός Ενέργειας, από την εποχή ακόμα του Γιάννη Μανιάτη, δεν έχει προωθήσει τη νομοθετική ρύθμιση για την κατανομή των οφειλόμενων προς τη ΔΕΗ ποσών. Λέτε να αποτελέσει εξαίρεση ο Π. Σκουρλέτης; Δεν νομίζω. 
Συμπέρασμα: Μείωση τιμολογίων από τη ΔΕΗ θα δούμε μόνο αν συμβούν ταυτόχρονα τα παρακάτω. Αν η Κομισιόν χορηγήσει στη ΔΕΗ δωρεάν δικαιώματα CO2, και η επιχείρηση κρίνει ότι πρέπει να συμψηφίσει τα ποσά που θα γλιτώσει με αυτά που έχει να εισπράττει ως ΥΚΩ. Αν πιάσει τόπο η πολιτική της επιχείρησης απέναντι στις διογκωμένες ανείσπρακτες οφειλές ύψους 2 δισ. ευρώ, και αυτές αρχίσουν να μειώνονται. 
Τέλος, αν οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ αρχίσουν να της αποσπούν μαζικά οικιακούς πελάτες, κάτι ακόμη δύσκολο, όσο τουλάχιστον δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

  Πηγή http://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου