Στυλώνουν τα πόδια τώρα οι θεσμοί για τον προσωρινό μηχανισμό διασφάλισης ισχύος που αφορά την αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων για το 2015, καθώς χθες ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά ότι τον θεωρούν κρατική ενίσχυση. Την ίδια ώρα αποστέλλουν μήνυμα στη ΔΕΗ να επισπεύσει τη διαδικασία κατάρτισης των νέων τιμολογίων για τη βιομηχανία, μετά την κατάργηση της έκπτωσης 20%, ενώ δίνουν ένα άτυπο περιθώριο χρόνου ως τα μέσα Νοεμβρίου
προκειμένου να έχει διαμορφωθεί το τελικό μοντέλο των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.Σε αυτό το τρίπτυχο κύλησε σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress η χθεσινή συνάντηση του κουαρτέτου με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, που έγινε φυσικά...
παρουσία των τεχνικών κλιμακίων.
Αν κάτι ωστόσο προξένησε έκπληξη στην ελληνική ομάδα, αυτό δεν ήταν άλλο από την αλλαγή στάσης των θεσμών απέναντι στο προσωρινό μηχανισμό ισχύος, την αμοιβή δηλαδή για το 2015 των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων για τη διαθεσιμότητα ισχύος που προσέφεραν στο σύστημα.
Σε μια απρόσμενη τροπή στο θέμα των γνωστών Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου φέρονται να ενημέρωσαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πως τα ποσά του 2015 αποτελούν κρατική ενίσχυση (state aid), και επομένως δεν μπορούν να καταβληθούν.
Είχε προηγηθεί επιστολή στο υπουργείο από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Com), στην οποία ο προσωρινός μηχανισμός χαρακτηρίζεται ως κρατική ενίσχυση με το επιχείρημα ότι πρέπει κανονικά να καταβάλλεται προκαταβολικά, πριν δηλαδή την έναρξη της χρονιάς, και όχι αναδρομικά όπως πάει να γίνει.
Το αντεπιχείρημα της ελληνικής πλευράς ήταν ότι το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί στη Κομισιόν ήδη από τις αρχές του 2015, πως η ικανοποίηση του εκκρεμούσε εδώ και πάρα πολλούς μήνες, αλλά η έγκρισή του καθυστέρησε με αποκλειστική ευθύνη των Βρυξελλών.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια απρόσμενη εξέλιξη, καθώς το μοντέλο του προσωρινού μηχανισμού ΑΔΙ -που προβλέπει αμοιβή των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τους 6 μήνες του 2015- θεωρούνταν “κλειδωμένο” εδώ και καιρό. Και αυτό καθώς το σχέδιο αναδρομικής εφαρμογής των ΑΔΙ είχε αποσταλεί στην Κομισιόν από τον Π. Σκουρλέτη από την προηγούμενη ήδη θητεία του στο υπουργείο, και οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου φέρονταν να έχουν συμφωνήσει στη καταβολή του.
Τώρα, το τοπίο μοιάζει να θολώνει ξανά αναφορικά με τα ΑΔΙ του 2015, τα οποία για τις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου αθροίζονται συνολικά στα 60 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, την άποψη ότι η αναδρομική καταβολή συνιστά κρατική ενίσχυση δεν φαίνεται να ασπάζεται το σύνολο των εκπροσώπων των θεσμών, καθώς και στελέχη που συμμετέχουν στα τεχνικά κλιμάκια.
Αναφορικά με το μόνιμο μηχανισμό ισχύος, η συζήτηση συνεχίζεται, και δείχνει να είναι σε καλό δρόμο. Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, όπως λένε πηγές της ελληνικής πλευράς, και για να κλείσει το θέμα θα χρειασθεί και ο Νοέμβριος. Άλλωστε, η απάντηση της Κομισιόν πάνω στο ελληνικό κείμενο για το μόνιμο μηχανισμό, εστάλη στο υπουργείο μόλις στις 20 Οκτωβρίου.
Σε καλό δρόμο βρίσκεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και η συζήτηση για την αποζημίωση των μονάδων όταν καλούνται να λειτουργήσουν με τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, ο γνωστός μηχανισμός ανάκτησης κόστους (ΜΑΜΚ).
Παράταση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου για το τελικό μοντέλο ΝΟΜΕ
Στο μεταξύ, παράταση χρόνου μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου για το τελικό μοντέλο ΝΟΜΕ φαίνεται ότι ζήτησε και εξασφάλισε από το κουαρτέτο, το υπουργείο.
Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι συζητήσεις κυβέρνησης-θεσμών για το ΝΟΜΕ ξεκίνησαν στην ουσία μόλις στις 8 Οκτωβρίου, αντί για Σεπτέμβριο όπως προβλέπει το Μνημόνιο, δηλαδή με καθυστέρηση ενός ολόκληρου μηνός.
Σε γενικές γραμμές, οι θεσμοί φέρονται να αποδέχονται το σκεπτικό της ελληνικής πρότασης ότι η ενδιάμεση υποχρέωση για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% μέχρι το 2018 δεν είναι δεσμευτική.
Στο δια ταύτα, πηγές του υπουργείου θεωρούν ότι οι θεσμοί αποδέχονται τη λογική πως η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ πρέπει να γίνει με "μικρά βήματα" στα πρώτα χρόνια και με επιτάχυνση, όσο θα πλησιάζει το 2020. Τότε άλλωστε σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα πρέπει να έχει πέσει το ποσοστό της ΔΕΗ στην αγορά κάτω του 50% (από 96% σήμερα).
Αναφορικά με τις ποσότητες που θα δημοπρατηθούν θα είναι μικρές προκειμένου πρώτα να τεσταρισθούν οι αντοχές της αγοράς (το πρώτο πακέτο θα είναι της τάξης των 300-400 μεγαβατώρων).
Σύντομα η Κομισιόν πρόκειται να αποστείλει τη γνώμη της πάνω στο ελληνικό σχέδιο. Προς το παρόν πάντως, φαίνεται πως έχει φύγει από το κάδρο η «Μικρή ΔΕΗ» και σε μεγάλο βαθμό οι τροικανοί δείχνουν να έχουν βάλει νερό στο κρασί τους συγκριτικά με τη προ πέντε μηνών στάση τους.
«Τρέξτε τα νέα βιομηχανικά τιμολόγια»
Στο θέμα των βιομηχανικών τιμολογίων το μήνυμα των θεσμών ήταν ότι η ΔΕΗ πρέπει να επιταχύνει την επεξεργασία των νέων τιμολογίων της βιομηχανίας, τα οποία και θα αντικαταστήσουν την έκπτωση 20%.
Στον αντίποδα η ελληνική πλευρά ενημέρωσε σύμφωνα με πληροφορίες το κουαρτέτο ότι η έκπτωση 20% που είχε δώσει στη βιομηχανία η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ δεν έχει ακόμη καταργηθεί, παρά τελεί ακόμη σε ισχύ. Κι αυτό, καθώς για να καταργηθεί η έκπτωση χρειάζεται και πάλι απόφαση Γενικής Συνέλευσης.
Στο μεταξύ, την περίοδο αυτή η ΔΕΗ προετοιμάζει τα νέα βιομηχανικά τιμολόγια, και σύντομα θα είναι σε θέση να τα παρουσιάσει.
Διακοψιμότητα
Τέλος, σχεδόν έτοιμο είναι το σχέδιο των συμβάσεων διακοψιμότητας για τη βιομηχανία, με το κόστος ως γνωστόν να επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ΑΠΕ. Συζητήθηκαν κάποιες αλλαγές στο αρχικό μοντέλο, μικρής ωστόσο σημασίας, και το σχέδιο πρόκειται σύντομα να δοθεί στη δημοσιότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου