Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Η ενεργειακή συνεργασία επί τάπητος στη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Βουλγαρίας

Η ενεργειακή συνεργασία επί τάπητος στη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Βουλγαρίας 
Τον στρατηγικό χαρακτήρα της σχέσης των δύο χωρών τόνισαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Βουλγαρίας, Νίκος Κοτζιάς και Ντάνιελ Μίτοφ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους και τη διευρυμένη σύσκεψη των δύο αντιπροσωπειών στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αιχμή του δόρατος η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και κυρίως στον κάθετο νότιο διάδρομο φυσικού αερίου, που θα συνδέει την Ελλάδα βόρεια με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και δυτικά, μέσω της Σερβίας, με τη Δυτική Ευρώπη.

Ένα έργο τεράστιας σημασίας και για τις δύο χώρες, που, όπως τόνισαν, θα εξασφαλίσει φθηνότερο φυσικό αέριο, καθώς αυτό θα προέρχεται από διάφορες πηγές καταργώντας την εξάρτηση από μία, προσδίδοντας ασφάλεια και ανταγωνιστικότητα στις δύο χώρες, ενώ θα είναι, μεταξύ άλλων, και προς το συμφέρον της Ευρώπης.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο έλληνας υπουργός στις διαφορετικές πηγές φυσικού αερίου και στα τεράστια αποθέματα στην Αίγυπτο, το Κουρδιστάν και το Ιράκ, και έθεσε κοινό στόχο και των δύο χωρών οι αγωγοί μεταφοράς τους να διέρχονται από τα εδάφη τους. Αυτό, όπως εξήγησε, θα χαμηλώσει τις τιμές, θα αυξήσει την ασφάλειά και την ανταγωνιστικότητά των δύο χωρών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο θέμα της πολιτικής επίλυσης στη Συρία, αφού από αυτό εξαρτάται και το προσφυγικό ζήτημα, για το οποίο συμφωνήθηκε η κοινή δράση και αντιμετώπισή του, ως χώρες-πύλες διόδου. Οι δύο υπουργοί τόνισαν επίση την ανάγκη να στηριχθούν η Ιορδανία και ο Λίβανος με καταυλισμούς προσφύγων, καθώς και η Τυνησία και η Αίγυπτος.

Επίσης, ο βούλγαρος υπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη της Ελλάδας για ένταξη της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν.
Σημαντικό μέρος της συζήτησης  επικεντρώθηκε στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται, υπογράμμισε, «σε συνεργασία με τις άλλες ενδιαφερόμενες χώρες με μας». Δεν μπορεί να υπάρχει η ευρωπαϊκή-βαλκανική πολιτική χωρίς τα τρία κράτη-μέλη της Ένωσης στα Βαλκάνια, κατέστησε σαφές.
Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Μίτοφ τόνισε ότι η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ πλήρης χωρίς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όμως όπως τόνισε, «η ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τη συμμετοχή των Ανατολικών Βαλκανίων και των χωρών της Νότιας Βαλκανικής». 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου