Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Ακριβότερο το Ρεύμα που Πουλά η Γερμανία Από Αυτό που Εισάγει – Πλεόνασμα «Ρεκόρ» στις Εξαγωγές το 2015

Οι τιμές εξαγωγής του πλεονάσματος ηλεκτρισμού που παράγει η Γερμανία είναι υψηλότερες από την τιμή εισαγωγής ενέργειας στη χώρα. Αυτό δείχνει ανάλυση των ομοσπονδιακών στοιχείων από όλη τη Γερμανία του Ινστιτούτου Ηλιακής Ενέργειας Fraunhofer ISE, με την οποία διαψεύδεται η κριτική που συχνά ασκείται στην πολιτική «ενεργειακής μετάβασης» της Γερμανίας, γνωστής ως Energiewende, ότι οδηγεί σε ασύμφορες εξαγωγές ηλεκτρισμού σε γειτονικές χώρες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση της Fraunhofer, ο
εξαγόμενος ηλεκτρισμός απέδωσε το 2014 επιπλέον έσοδα ύψους 1,7 δις ευρώ και αναμένεται φέτος να αποφέρει άλλα 1,5 με 2 δις ευρώ.
Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι είναι αβάσιμο το επιχείρημα ότι η Γερμανία πουλά σε κάτω του κόστους τιμές την ενέργεια που παράγει, τονίζει ο καθηγητής του Fraunhofer, Bruno Burger. «Τα τελευταία χρόνια, η Γερμανία μπόρεσε να διασφαλίσει υψηλότερες τιμές για τις εξαγωγές ηλεκτρισμού σε σχέση με αυτές που πληρώνει για εισαγωγές ηλεκτρισμού», δηλώνει ο Burger.
Το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών ηλεκτρισμού της Γερμανίας από το 2016.            
Πρόβλεψη για πλεόνασμα 1,5-2 δις ευρώ το 2015
(πηγή: Fraunhofer ISE / pv-magazine.com)

Εφέτος η Γερμανία αναμένεται να σημειώσει παραγωγή-ρεκόρ όσον αφορά το πλεόνασμα ηλεκτρισμού, ύψους 40 TWh, κατά βάσιν χάρη στη βιομηχανία ΑΠΕ που της χώρας, καθώς το πλεόνασμα παραγωγής από πυρηνική ενέργεια έχει μειωθεί την περίοδο 2010-2014 κατά 41 TWh. Την ίδια περίοδο, η ενέργεια από φωτοβολταϊκά, αιολικά και βιομάζα έχει προσθέσει στην ενεργειακή παραγωγική δυναμικότητας της χώρας άλλες TWh.
Η πολιτική ενεργειακής μετάβασης, Energiewende, αποσκοπεί στο να στρέψει το ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας προς τις ΑΠΕ, ωστόσο αρκετοί επέκριναν τη στρατηγική αυτοί ότι οδηγεί τη χώρα στο να πουλά υπερβολικά φτηνά την ενέργεια που παράγει σε γείτονές της.
«Απαιτούνται ακόμη πολύ μεγάλες προσπάθειες για την επέκταση των ΑΠΕ ώστε να αντικαταστήσουν πλήρως τις εναπομείνασες πυρηνικές μονάδες και να συμβάλουν στη μείωση της παραγωγής από τις μονάδες άνθρακα, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για το περιβάλλον», υπογραμμίζει ο καθηγητής Burger. Ας σημειωθεί, μάλιστα, ότι τους τελευταίους 18 μήνες οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών έχουν μειωθεί ραγδαία, γεγονός που επιβεβαιώνει την πεποίθηση του ειδικού του Fraunhofer ISE ότι είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν και άλλα βήματα που θα διασφαλίσουν ότι η πολιτική της Energiewende θα διατηρήσει την σημερινή θετική της πορεία. 

 http://www.energia.gr/article.asp?art_id=98844

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου