Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Ο Σκουρλέτης, η Θελερίτη, o πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - πολιτευτής ΠΑΣΟΚ και οι «έξυπνοι μετρητές» της ΔΕΗ.

Αποτέλεσμα εικόνας για εξυπνοι μετρητες δεη 
Όλο το παρασκήνιο με την Landis και τον διαγωνισμό που έφερε ανησυχία στην Κορινθία.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους στην Landis & Gyr το γεγονός πως η εταιρεία έμεινε εκτός του διαγωνισμού που έτρεξε η ΔΕΗ, για την προμήθεια των πρώτων 180.000  ψηφιακών «έξυπνων μετρητών» κατανάλωσης ρεύματος, οι οποίοι πρόκειται να αντικαταστήσουν στην Ελλάδα τις γνωστές «χελώνες». 
Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες και σε αυτόν προσφορές κατέθεσαν: η Intracom-Telecom, η Μicrodata με τη SMEC (εκπρόσωπος της οποίας στην Ελλάδα είναι ο κορίνθιος πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην
συνδικαλιστής της ΔΕΗ Νίκος Μπάκουλης!) και η κοινοπραξία ΟΤΕ, Inrakat και Intrasoft International. 
Η είδηση, σε συνδυασμό με την διαρροή για τα αποτελέσματα της επίσκεψης που έκαναν πριν από δέκα ημέρες στο γραφείο του Πάνου Σκουρλέτη, προκάλεσε αντιδράσεις στην Κόρινθο. Ωστόσο, όπως προκύπτει από όσα αναφέρονται παραπάνω, η Landis δεν συμμετείχε -συνειδητά- τον διαγωνισμό,  όπως δεν συμμετείχαν όλες οι κορυφαίες παγκοσμίως εταιρείες του κλάδου (ISKRA, AKTARIS, ERICSON). 
Ο λόγος είναι αυτός που όλοι ομολογούν ιδιωτικώς, αλλά ελάχιστοι δημοσίως: ότι δηλαδή ο διαγωνισμός είχε …ελαστικά περιθώρια αξιοπιστίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διαγωνισμός έχει αναβληθεί πέντε φορές στο παρελθόν, λόγω των ενστάσεων και προσφυγών από ενδιαφερόμενες εταιρείες, οι οποίες στις προσφυγές τους έκαναν λόγο για κενά ως προς το τεχνικό σκέλος και για απουσία τεχνικών χαρακτηριστικών, ενώ ορισμένες αναφέρονταν ακόμη και σε “φωτογραφικές” διατάξεις. 
Σύμφωνα μάλιστα με αξιόπιστες πηγές ακόμα και ο τελευταίος διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε έχει σημαντικά προβλήματα, καθώς οι δύο από τις τρεις εταιρείες δεν κατέθεσαν, όπως προβλέπεται από την προκήρυξη, δείγμα μετρητών (τριφασικού και μονοφασικού). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο διαγωνισμός αναμένεται να καταστεί άγονος και πιθανότατα θα εκκινήσει από την αρχή. 
Αυτός είναι και ο λόγος που εντάθηκαν οι παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση, με τελευταία την επίσκεψη του σωματείου των εργαζομένων στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη. Η συνάντηση έγινε σε τεταμένο κλίμα, καθώς το προγραμματισμένο ραντεβού που είχαν κλείσει οι τοπικοί βουλευτές δεν είχε περάσει στην ατζέντα του υπουργού. 
Έτσι, αντί ο Π. Σκουρλέτης να δεχτεί το σωματείο κανονικά, τους είδε για λίγα λεπτά στον προθάλαμο του υπουργείου. Λίγες μέρες αργότερα, σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσά τους και η Μαρία Θελερίτη) τίθεται μεταξύ άλλων το ερώτημα: “Προτίθεται (σ.σ. η κυβέρνηση) να εξετάσει τη δυνατότητα να προβεί σε προγραμματικές συμβάσεις για την παραγωγή και προμήθεια μετρητών από επιχειρήσεις δημοσίου ή ιδιωτικού συμφέροντος που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια;”, γεγονός που ευθέως παραπέμπει στην περίπτωση της Landis. 
Το ζήτημα, ωστόσο, για την landis είναι περισσότερο γοήτρου και λιγότερο ουσίας. Χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός πως κάθε απώλεια συμβολαίου έχει επιπτώσεις στην δυναμική μιας εταιρείας, για την Landis το πρόβλημα -αυτή τη στιγμή και έχει σημασία η φράση- δεν είναι μεγάλο. 
Η Landis σήμερα έχει καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς στέλνει στο εξωτερικό το 95% της παραγωγής της (ειρωνεία της τύχης, έχει πουλήσει στον δήμο της Ρώμης δύο εκατομμύρια έξυπνους μετρητές!). Μάλιστα, αυτή την ώρα ολοκληρώνεται και η νέα γραμμή παραγωγής, η οποία έφυγε από την Ελβετία και ήλθε στην Ελλάδα.
Για την γραμμή αυτή ο Πολίτης είχε γράψει αποκλειστικά από τον περασμένο Μάρτιο και θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ενισχύοντας το προφίλ και την κερδοφορία της εταιρείας. 
Μιας εταιρείας η οποία με δυναμικό 450 εργαζομένων είναι αυτή τη στιγμή η δεύτερη μεγαλύτερη στην Κορινθία, πίσω από την Motor oil, και η τρίτη στην Πελοπόννησο, πίσω από την καπνοβιομηχανία «Καρέλια». Σήμερα, λοιπόν, είναι μια χαρά. 
Ωστόσο, η εμπλοκή της ΔΕΗ με μια εταιρεία π.χ. που έχει την έδρα της στην Μολδαβία ή την Λιθουανία, αντί για μια εταιρεία που εδρεύει στην Ελλάδα είναι κάτι που αξίζει να κρατηθεί στις υποσημειώσεις.  

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου