Τεστ στα ενεργειακά προαπαιτούμενα, και ειδικά σε όσα σχετίζονται με ρυθμιστικά θέματα, όπως για παράδειγμα οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης στο πρώτο του ραντεβού με το κουαρτέτο.
Σε αυτό το ραντεβού θα εξεταστεί η διαδικασία προόδου σε τέσσερα τουλάχιστον θέματα- από το ΝΟΜΕ και τις συμβάσεις διακοψιμότητας της βιομηχανίας μέχρι τα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ) και ο μηχανισμός
ανάκτησης κόστους (ΜΑΜΚ)- ενώ δεν είναι σαφές αν θα συζητηθεί και το ελληνικό εναλλακτικό ισοδύναμο της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.
Σε κάθε περίπτωση, οι εκκρεμότητες με τα ενεργειακά προαπαιτούμενα δεν πρόκειται να κλείσουν σήμερα. Κι αυτό, καθώς όπως είναι γνωστό η ελληνική πλευρά έχει πάρει για όλα τα παραπάνω μια άτυπη παράταση μερικών εβδομάδων, ενώ επιπλέον κανένα δεν συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να κλειδώσουν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, ώστε η κυβέρνηση να πάρει την απόδοση των 2 δισ. ευρώ.
Επομένως στη σημερινή συνάντηση με τους θεσμούς, ο Π. Σκουρλέτης θα προσέλθει προκειμένου να συζητήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα επίμαχα ζητήματα, μετά και την ενσωμάτωση επί των ελληνικών προτάσεων, των παρατηρήσεων των τεχνικών κλιμακίων, με τα οποία και συναντήθηκε προ μερικών εβδομάδων η ελληνική πλευρά.
Για παράδειγμα στο θέμα του ΝΟΜΕ, τρία είναι τα προς συζήτηση ζητήματα: Πρώτον, το μοντέλο λειτουργίας του συστήματος, δεύτερον η μεθοδολογία υπολογισμού της τιμής εκκίνησης, και τρίτον, ο οδικός χάρτης μετακίνησης πελατών από τη ΔΕΗ με στόχο το 50% μέχρι το 2020. Είναι γνωστό, δε, ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για ένα αξιόπιστο μοντέλο που θα επιτύχει το στόχο του 2020, θα πρέπει να βρεθούν άμεσα άλλες δομικές λύσεις, δηλαδή λύσεις τύπου "Μικρή ΔΕΗ".
Δίχως να είναι γνωστό αν και σε ποιο βαθμό οι δανειστές συμφωνούν με το υπουργείο, εντούτοις η ελληνική πρόταση είναι να μπει σε δεύτερη ο ενδιάμεσος στόχος της μετακίνησης του 25% των πελατών της λιανικής ρεύματος από τη ΔΕΗ.
Το σκεπτικό είναι ότι στο βαθμό που δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική δέσμευση για το στόχο αυτό στη συμφωνία με τους δανειστές, η ουσιαστική και καθοριστική υποχρέωση αφορά τη μετακίνηση του 50% μέχρι το 2020. Μια τέτοια αντιμετώπιση, σύμφωνα τουλάχιστον με το ΥΠΕΝ, δεν είναι αντίθετη με όσα συζητήθηκαν κατά την προ δεκαπενθημέρου επαφή που είχαν στην Αθήνα οι Έλληνες διαπραγματευτές με το ενεργειακό τεχνικό κλιμάκιο του "κουαρτέτου".
Στο πλαίσιο αυτό, οι επιφορτισμένοι με το καθήκον της διαμόρφωσης της τελικής ελληνικής πρότασης (κυρίως η ΡΑΕ αλλά και ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ) έχουν σχεδόν ολοκληρώσει το σχέδιο που θα παρουσιαστεί στους δανειστές (με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου) και το οποίο θα περιλαμβάνει έναν "οδικό χάρτη" με χρονοδιαγράμματα, για την κάλυψη του στόχου του 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πρόταση είναι να διατεθεί αρχικά μια ποσότητα ενέργειας 300 – 400 MW, με μικρό χρονικό ορίζοντα, προκειμένου να φανεί αν θα υπάρξει ζήτηση και σε ποιο βαθμό. Ολοκληρωμένη λειτουργία εκτιμάται ότι μπορεί να έχουμε το 2017, οπότε υπάρχει ο χρόνος να καλυφθεί μέχρι το 2020 η απαίτηση για μετακίνηση από τη ΔΕΗ του 50% των πελατών. Σε γενικές γραμμές το ελληνικό σχέδιο είναι "οπισθοβαρές". Μικρά βήματα στα πρώτα χρόνια και επιτάχυνση, με βάση τις ενδείξεις, όσο πλησιάζει το 2020.
Άγνωστο ωστόσο παραμένει το τι θα ισχύσει με την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών που πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το κόστος λιγνιτικής παραγωγής. Εδώ συνεχίζει να υπάρχει τεράστια απόκλιση μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών προμηθευτών - αλλά και το ύψος του ανταγωνιστικού τιμήματος των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος που διαμορφώνεται στην αγορά.
Τέλος, ξεχωριστή παράμετρο διαμόρφωσης της τιμής εκκίνησης θα αποτελέσουν οι ρύποι, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί το κόστος των διακυμάνσεων, ενώ οι συμμετέχοντες στις δημοπρασίες θα υποχρεωθούν να διοχετεύουν την ισχύ που θα αγοράζουν μέσω αυτών σε όλη την γκάμα των τιμολογίων (οικιακά, αγροτικά, επαγγελματικά κ.λπ.).
Αναφορικά με τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), η κατάθεση του σχεδίου για τον μηχανισμό μετατίθεται για το Νοέμβριο. Οι πιστωτές φέρονται να έχουν κάνει αποδεκτό τον προσωρινό μηχανισμό για την πληρωμή των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής το 2015, ενώ η ΡΑΕ έχει προσλάβει βρετανική εταιρεία ως σύμβουλο για την κατάρτιση του μόνιμου μηχανισμού, ο οποίος θα στηρίζεται σε αμοιβή μέσω δημοπρασιών και όχι ρυθμιζόμενης τιμής.
Την ίδια στιγμή, έχει κλειδώσει το μοντέλο για τον προσωρινό μηχανισμό ΑΔΙ για το 2015, με τους εκπροσώπους του "κουαρτέτου" να έχουν συμφωνήσει στο σχέδιο αναδρομικής εφαρμογής των ΑΔΙ που είχε αποστείλει στην Κομισιόν ο κ. Σκουρλέτης από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο, και το οποίο προβλέπει αμοιβή των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τους 6 μήνες του 2015. Για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού το πιθανότερο είναι ότι θα απαιτηθεί νομοθετική πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης.
Στην ίδια ζυγαριά με τα ΑΔΙ, μπαίνει επίσης ο μηχανισμός ανάκτησης κόστους (ΜΑΜΚ) που προβλέπεται να θεσπιστεί εκ νέου στο πλαίσιο των προβλέψεων του Μνημονίου. Σημειώνεται ότι στην κατεύθυνση αυτή εκπονείται από τον ΑΔΜΗΕ νέα μελέτη για τις ανάγκες επάρκειας του συστήματος ηλεκτρισμού για τα επόμενα χρόνια. Η μελέτη θα καταδείξει μεταξύ άλλων και το εάν υπάρχουν νέες ανάγκες στο σύστημα της χώρας.
Τέλος, χωρίς ουσιώδεις αλλαγές σε σχέση με το μοντέλο που είχε εκπονήσει το ΥΠΕΚΑ επί θητείας Μανιάτη – Παπαγεωργίου και είχε λάβει την έγκριση της Κομισιόν, θα εφαρμοστεί, όπως φαίνεται, το μέτρο της διακοψιμότητας για τους βιομηχανικούς καταναλωτές ρεύματος.
Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα εκδοθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση. Πρόκειται για μέτρο ανακουφιστικό για τη βιομηχανία η οποία χάνει τηνέκπτωση 20% στο ρεύμα που της παρείχε η ΔΕΗ, αλλά θα δημιουργήσει νέο πονοκέφαλο στους υφιστάμενους επενδυτές ΑΠΕ, καθώς αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος. Το σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή προέβλεπε εισφορά 3,6% του επί του τζίρου για όλα τα φωτοβολταϊκά και1,8% επί του τζίρου για τα αιολικά, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα αντιδράσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου