Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Ξεμένει από… μέλη η Ολομέλεια της ΡΑΕ - Κίνδυνος αδυναμίας λήψης αποφάσεων


Αποτέλεσμα εικόνας για ραε 
Τα ενεργειακά προαπαιτούμενα και η διπλωματία των αγωγών που απασχολούν αποκλειστικά τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη φαίνεται τον έχουν κάνει να ξεχάσει κάτι πολύ σημαντικό, που άπτεται της εύρυθμης λειτουργίας ολόκληρης της αγοράς: Την έκδοση της προκήρυξης για τηστελέχωση της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που σε ενάμισι μήνα από σήμερα θα έχει μείνει λιγότερη από… μισή.
Η κατάσταση έχει ως εξής. Στις 20 Νοεμβρίου λήγει η θητεία
δύο εκ των επτά συνολικά μελών της Αρχής, του Γιώργου Λάγαρη και του Κυριάκου Βλάχου. Λίγες ημέρες αργότερα, συγκεκριμένα στις 2 Δεκεμβρίου, λήγει η θητεία άλλων δύο μελών, του Μιχάλη Θωμαδάκη, και του Μίλτου Ασλάνογλου.
Με άλλα λόγια από τους επτά που απαρτίζουν σήμερα την Ολομέλεια, σύντομα θα απομείνουν στην οδό Πειραιώς μόνο τρεις. Όμως, χωρίς να σχηματίζεται πλειοψηφία, η Αρχή δεν μπορεί να λάβει καμία απόφαση. Και αυτό σε μια στιγμή, που η ενεργειακή αγορά βρίσκεται σε μια από τις κρίσιμες φάσεις μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών, έχοντας μπροστά της προκλήσεις από το target model, και τα μεταβατικά μοντέλα στον ηλεκτρισμό, μέχρι τις αλλαγές στις ρυθμιστικές χρεώσεις, το άνοιγμα της αγορας φυσικού αερίου, τις ΑΠΕ, κ.ο.κ.
Μπορεί μέχρι τώρα το θέμα να έχει περάσει στα ψιλά, ωστόσο αν δεν εκδοθεί εγκαίρως η προκήρυξη, η εύρυθμη λειτουργία της ΡΑΕ απειλείται, καθώς πολύ απλά δεν θα μπορεί να πάρει αποφάσεις. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόλις δημοσιευτεί η προκήρυξη, πρέπει να παραμείνει αναρτημένη στο διαδίκτυο για 30 ημέρες. Στη συνέχεια, πρέπει να παρέλθουν άλλες 30 ημέρες προκειμένου να αποφασίσει ο υπουργός. Μετά τα νέα πρόσωπα πρέπει να περάσουν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ακόμη δηλαδή και αύριο να εκδοθεί η προκήρυξη, η πλήρης στελέχωση της ΡΑΕ δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Δεκεμβρίου.
Πέραν τούτου όμως υπάρχει και κάτι άλλο. Σήμερα η ΡΑΕ απαρτίζεται αποκλειστικά από στελέχη που προέρχονται από τα σπλάχνα της. Δεν υπάρχει ούτε ένα που να έχει προέλθει από την αγορά, όπως για παράδειγμα είχε συμβεί στο παρελθόν με τον Ν. Βασιλάκο ή ακόμη παλαιότερα με τον Ν. Καραμανή, κ.οκ. Επτά στους επτά προέρχονται από την ίδια την Αρχή.
Στον ενεργειακό χώρο, το ζήτημα σχολιάζεται. Είναι αρκετοί αυτοί που αναρωτιόνται κατά πόσο θα συνεχιστεί το ίδιο καθεστώς ή κάποια τουλάχιστον από τα νέα μέλη θα προέλθουν από τον χώρο της ιδιωτικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου