Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Επιστολή του Σωματείου «Σπάρτακος», προς το Υπουργό Εργασίας, με θέμα την συγκρότηση Επιτροπών Κρίσεως εργατικών ατυχημάτων

spartakosΣτην Ενεργειακή Καρδιά της χώρας, στον τόπο όπου υπό τις πιο ιδιάζουσες συνθήκες παράγεται το «κοινωνικό αγαθό» (το ηλεκτρικό ρεύμα) που μπορεί να απολαμβάνει ολάκερη η χώρα, η ιστορία (η τραγική δυστυχώς ιστορία) μας έχει πείσει ότι καμία κουβέντα και καμία προσπάθεια για να εκφραστούν τα συναισθήματα που δημιουργεί η αναγγελία ενός θανάτου, δε θα είναι ποτέ αρκετά. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δυστυχώς το γνωρίζουμε αυτό πολύ καλά. Είναι δύσκολο να παρηγορήσεις, να εκφράσεις θυμό και οργή, να αποτυπώσεις τη λύπη και τη
θλίψη με λόγια. Πόσο μάλλον όταν έχεις απέναντι σου τραγικές φιγούρες: χήρες, παιδιά, γονείς.
Δυστυχώς στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ τα περιστατικά των εργατικών ατυχημάτων δεν εκλείπουν και δυστυχώς ανά πάσα στιγμή «κάνουν την εμφάνισή τους» αποδεικνύοντας ότι η αμέλεια, η αδυναμία και η ολιγωρία έχουν πολύ καλά «εγκατασταθεί» στους χώρους εργασίας και δε χάνουν την ευκαιρία να σπέρνουν τραγωδίες.
Μπορούμε να πούμε ¨δυστυχώς¨ για πολλά πράγματα, αλλά πρωτίστως θα πρέπει να το πούμε για τους ανθρώπους, για τους εργαζόμενους που φεύγουν τόσο άδικα.
Επιτέλους  όμως είναι ώρα να μπει μια τελεία στη λίστα με τα ονόματα που έχουν καταγραφεί ως θανόντες/τραυματίες από εργατικά ατυχήματα. Ε Π Ι Τ Ε Λ Ο Υ Σ.
Κύριε Υπουργέ
      Αν οι παραπάνω περιγραφές εκλαμβάνονται ως «γραφικότητες» ή έντονες συναισθηματικές εκφάνσεις, τότε ας αφήσουμε τα επίσημα στοιχεία να δώσουν με έναν  άλλο τρόπο, το ίδιο τραγικό στίγμα: 25 περιπτώσεις ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΩΝ εργατικών ατυχημάτων (ήτοι θάνατοι, ακρωτηριασμοί, σοβαρές κακώσεις) έχουν καταγραφεί από το 2011 έως σήμερα. Κάποιοι θρήνησαν χάνοντας παιδί, σύζυγο, γονέα. Κάποιοι δόξασαν τον Θεό που … «την γλίτωσαν» με έναν ακρωτηριασμό, με σπασμένα πλευρά ή σπασμένα άκρα.
Κύριε Υπουργέ
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εκπροσωπώντας χιλιάδες εργαζόμενους ΑΠΑΙΤΕΙ από την πολιτεία να πράξει το ελάχιστο συγκροτώντας τις επιτροπές κρίσεως εργατικών ατυχημάτων, διευκρινίζοντας ότι μόνο έτσι θα έχει τη δυνατότητα η επιχείρηση να σταθεί αξιοπρεπώς απέναντι στην υποχρέωση που προκύπτει από τον ΚΚΠ ΔΕΗ και τον Νόμο, δίδοντας το ελάχιστο που προβλέπεται (προσλήψεις συγγενών θανόντων, οικογενειακά βοηθήματα κλπ), στους συγγενείς των εκλιπόντων και των σοβαρά τραυματισμένων.
Σας γνωρίζουμε ότι από την  πλευρά της επιχείρησης έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες/προτάσεις προς της υπηρεσίες σας (συγκεκριμένα, εστάλη επιστολή από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο στους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΓρΔ/868/27.4.2015 που διεβιβάσθη από το γραφείο του Υπουργού Εργασίας στον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων με Αριθ. Πρωτ:18923/2558/4.5.15 έγγραφο) έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η υλοποίηση της απαίτησής μας (για συγκρότηση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Χαρακτηρισμού Εργατικών Ατυχημάτων) που ούτως ή άλλως αποτελεί υποχρέωσή σας.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ προτίθεται να κινήσει  κάθε απαραίτητη διαδικασία, έτσι ώστε σύντομα και σε συνεργασία με κάθε άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενο να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα ώστε να επιτραπεί η συγκρότηση των εν λόγω επιτροπών.
Ο αγώνας μας προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ, καθώς αποτελεί μονόδρομο για το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δεν πρόκειται να επιδείξει ίχνος ανοχής και καλεί κάθε ένα υπεύθυνο να αναλάβει τις ευθύνες του, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις και τους κανονισμούς.
Κύριε Υπουργέ
Πριν βρεθούμε στην πολύ δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε για ένα ακόμα εργατικό ατύχημα, σας καλούμε να πράξετε τα δέοντα και αυτονόητα ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ να προβείτε στις απαραίτητες  ενέργειες που θα επιτρέψουν την λειτουργία των οργάνων και την εφαρμογή των διαδικασιών εκ των οποίων εξαρτώνται ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ.
Υ.Γ. Ένεκα η σοβαρότητα του ζητήματος, θεωρούμε ότι σε μια κατ΄ιδίαν συνάντηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (σε χρόνο που αφήνουμε σε εσάς να ορίσετε) θα μπορέσουμε, εκατέρωθεν, να έχουμε μία πιο άμεση ενημέρωση και από κοινού να προωθήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο το εν λόγω θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου