Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι από το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου, που παρουσιάστηκε το Σάββατο, απουσίαζε η "φλέγουσα" εκκρεμότητα του ΑΔΜΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας έχει δοθεί η δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να παρουσιάσει μια ισοδύναμη εναλλακτική λύση ώστε να αποφευχθεί το σενάριο της ιδιωτικοποίησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες
επαφές, ενώ εντός της εβδομάδας επίκειται ένα ακόμη καθοριστικό ραντεβού με τους εκπροσώπους των εταίρων, κατά το οποίο θα συζητηθούν οι υπόλοιπες ενεργειακές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία, μαζί βεβαίως και η εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης για τον ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με τις –λίγες– πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η ελληνική πλευρά έχει ως βασικό κορμό της πρότασής της τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας στην οποία θα περάσει όλο το κομμάτι της διαχείρισης της αγοράς. Στη νέα εταιρεία στην οποία το πλειοψηφικό πακέτο θα ανήκει στο Δημόσιο θα περάσει και το κέντρο κατανομής του Αγίου Στεφάνου, που σήμερα ανήκει στον ΑΔΜΗΕ και το οποίο θεωρείται ότι επηρεάζει τον ανταγωνισμό αφού καθορίζει ποιες μονάδες συμμετέχουν στην ημερήσια αγορά. Στην αρχική της μορφή η ελληνική εναλλακτική προέβλεπε επίσης τη διατήρηση της κυριότητας των παγίων του κλάδου μεταφοράς από τη ΔΕΗ, η οποία θα ήταν υπεύθυνη για τη συντήρηση και ανάπτυξη του δικτύου καθώς και για την κατασκευή νέων έργων. Όσο για τον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ, μεταξύ άλλων έχουν ακουστεί σενάρια ακόμη και για swap μετοχών με άλλες εταιρείες στις οποίες έχει συμμετοχή το Δημόσιο.
Από τις πρώτες επαφές που έχουν γίνει προκύπτει καταρχάς θετικό έδαφος με τους εταίρους να δέχονται το σενάριο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, όμως σε σχέση με την ελληνική πρόταση έχουν ήδη κατατεθεί μια σειρά από παρατηρήσεις, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε τροποποιήσεις ακόμη και στο βασικό κορμό της ελληνικής πρότασης. Αυτές οι παρατηρήσεις αναμένεται να ενσωματωθούν στην τελική πρόταση ώστε να καταλήξουμε στο νέο μοντέλο για το διαχειριστή της αγοράς ηλεκτρισμού. Για το θέμα του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να χρειαστεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, η οποία πλέον μετατίθεται, όπως και για τις υπόλοιπες εκκρεμότητες του τομέα της ενέργειας, για το επόμενο νομοθετικό πακέτο των προαπαιτούμενων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου