Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Η ΚΟΖΑΝΗ "ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ 22η ΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ 1.343 ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!!!

ΚΙΜΩΝ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ Οικονομολόγος 
Η ΚΟΖΑΝΗ "ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ 22η ΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ 1.343 ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!!!

Η ΔΕΗ "ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΚΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗΣ" ΣΕ ΚΟΖΑΝΗ, ΦΛΩΡΙΝΑ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΑ….

….ΑΛΛΑ "ΕΧΕΙ "ΒΙΟΥΛΙΑΞΕΙ" Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ…

Ο Νομός Κοζάνης είναι "πρώτος" στο βαθμό εκβιομηχάνισης μεταξύ όλων των Νομών της χώρας!!!
Αλλά και μεταξύ 1.343 Νομών όλων των χωρών της Ευρώπης η Κοζάνη καταλαμβάνει την …22η θέση μεταξύ περισσότερο εκβιομηχανισμένων περιοχών (NUTS 3)!!!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που πρόσφατα ανακοίνωσε η EUROSTAT για το 2012, η συμμετοχή του βιομηχανικού τομέα (πλην των κατασκευών) στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία ανά νομό της χώρας αναδεικνύει το Νομό
Κοζάνης σε… "πρωταθλητή" της Ελλάδας…
Γιατί το ποσοστό συμμετοχής του βιομηχανικού τομέα στο Νομό Κοζάνης ανέρχεται σε …49% έναντι του 46% που εξασφαλίζει η Βοιωτία και του 39% πετυχαίνει η Φλώρινα!!!
Το "κοινό μυστικό" των πολύ υψηλών ποσοστών συμμετοχής της Βιομηχανίας σε Κοζάνη και Φλώρινα είναι ότι αυτή στηρίζεται κυρίως από την πολύ μεγάλη ηλεκτροπαραγωγική δραστηριότητα που εξασφαλίζει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού!!!
Άλλος ένας Νομός με πολύ μεγάλη συμμετοχή της Βιομηχανίας στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία ανά περιοχή (NUTS 3) είναι η Αρκαδία με ποσοστό συμμετοχής 29%... Και εδώ "βασική πηγή" προστιθέμενων αξιών είναι επίσης οι λιγνιτο-ηλεκτροπαραγωγικές δραστηριότητες της ΔΕΗ στην περιοχή της Μεγαλόπολης.
Δηλαδή, τρεις Νομοί της Ελλάδας στηρίζουν και οφείλουν την ανάπτυξή τους στον λιγνίτη, το "στρατηγικό καύσιμο"

"ΒΛΙΒΕΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ" ΓΙΑ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ…
Δυστυχώς από τα σχετικά στοιχεία της EUROSTAT, προκύπτουν και πολύ δυσάρεστες διαπιστώσεις:
• Ο Νομός Αττικής δεν αποτελεί πλέον "πόλο βιομηχανικής ανάπτυξης", όπως ήταν για πάνω από έναν αιώνα! Αντίθετα, ο Νομός Αττικής έχει πλήρως αποβιομηχανισθεί αφού το μερίδιο της Βιομηχανίας (χωρίς τις κατασκευές) είναι μόλις στο 8% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας!
• Σε κάπως καλλίτερα επίπεδα κινείται ο σχετικός δείκτης για τη Θεσσαλονίκη που βρέθηκε στο 14%...
• Ωστόσο, η κατάσταση για τη συμμετοχή των βιομηχανιών στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία είναι πολύ χειρότερη από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν γιατί αφορούν ακόμη το …2010, δηλαδή πριν από την εμβάθυνση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης…
Εντούτοις, "παρήγορο" είναι ότι …στον "πάτο της εκβιομηχάνισης" της Ευρώπης βρίσκεται το Λονδίνο (Inner London - West) με τις διεθνείς χρηματοοικονομικές κλπ δραστηριότητες που είναι "πρώτο" μεταξύ και των 1.343 περιφερειών της Ευρώπης με βάση το συνολικό ύψος της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, έστω και εάν το ποσοστό της Βιομηχανίας σε αυτήν είναι μόλις …2%.
Συνεπώς, Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν δυνατότητες να ανακάμψουν εάν, ίσως, καταφέρουν να γίνουν διεθνώς ανταγωνιστικές σε επίπεδο ποιότητας καινοτόμων υπηρεσιών.

ΚΙΜΩΝ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ
Οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου