Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Δημοπρασία ηλεκτρισμού ΝΟΜΕ Η συμβιβαστική πρόταση του 4 συν 4% στο τραπέζι των τεχνικών κλιμακίων

Με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου 2015, το μερίδιο της ΔΕΗ στη χονδρική και τη λιανική αγορά πρέπει να έχει υποχωρήσει κάτω του 50% ως το 2020.


της Μανταλένας Πίου
 
Eπανέρχονται από αύριο, Τετάρτη, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με τα οποία, μεταξύ όλων των άλλων, θα συζητηθούν οι εκκρεμότητες στα ενεργειακά και κυρίως το επίμαχο θέμα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ).
Στη συνάντηση είναι ενδεχόμενο να συμμετάσχει ο υπουργός
Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι θα τεθεί η συμβιβαστική πρόταση που εξετάζεται τον τελευταίο καιρό, για το «σπάσιμο» στα δύο της επιπλέον ποσότητας που ζητούν οι θεσμοί να δημοπρατήσει η ΔΕΗ, δηλαδή ένα πρόσθετο 4% το 2017 και το υπόλοιπο 4% το 2018. 
Ως γνωστόν, ο νόμος προβλέπει ότι το 2017 θα δημοπρατηθεί το 12% της  ποσότητας ηλεκτρισμού που διακινήθηκε στο διασυνδεδεμένο σύστημα το 2016 αλλά οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν ζητήσει πέραν της  ποσότητας αυτής να δημοπρατηθεί εκ νέου και το 8% που δημοπρατήθηκε φέτος, προκειμένου στο τέλος του 2017 το μερίδιο της ΔΕΗ να έχει μειωθεί κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 2015, όπως ορίζει η συμφωνία με τους δανειστές, που υπογράφηκε τον Ιούνιο.  
Το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής όμως έχει ήδη μειωθεί σημαντικά - μείωση που συνέβη προ της εφαρμογής των ΝΟΜΕ και συνεχίζεται. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, στο τέλος Οκτωβρίου το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής είχε υποχωρήσει στο 87,99%, έναντι περίπου 95%, που ήταν τον Αύγουστο του 2015, όταν συμφωνήθηκε το 3ο μνημόνιο, το οποίο θέτει και τους τελικούς στόχους. Ας σημειωθεί ότι με βάση το κείμενο του Αυγούστου 2015,  το μερίδιο της ΔΕΗ στη χονδρική και τη λιανική αγορά πρέπει να έχει υποχωρήσει κάτω του 50% ως το 2020. 
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να συνεκτιμηθεί από τους δανειστές η απώλεια μεριδίων που έχει ήδη συμβεί στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε και να υπολογίζεται κατ' έτος με βάση τα πραγματικά στοιχεία. 
Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι των θεσμών στο προσχέδιο του κειμένου που συνέταξαν μετά την ολοκλήρωση του πρόσφατου γύρου διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι τον Ιούνιο του 2018 θα εκτιμήσουν την κατάσταση και αν δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ τότε θα πρέπει να ληφθούν «διαρθρωτικά μέτρα εναλλακτικά των ΝΟΜΕ προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα του δυναμικού παραγωγής σε εναλλακτικούς προμηθευτές». Πρόκειται για μία πρόταση που παραπέμπει καθαρά στην πώληση μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ. 
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες εξάλλου, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν αρχίσει να θέτουν στο τραπέζι και το τι θα συμβεί μετά το 2019, οπότε με βάση το τρίτο μνημόνιο τα ΝΟΜΕ λήγουν. Το ερώτημα είναι πώς θα διασφαλιστεί ότι το μερίδιο της ΔΕΗ θα παραμείνει κάτω του 50% χωρίς να πουληθούν μονάδες και χωρίς δημοπρασίες. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αυτό θα μπορούσε να λυθεί με βάση το νέο μοντέλο της αγοράς, το περίφημο target model,  το οποίο θα έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι τότε, συμπεριλαμβανομένων και όλων των άλλων εξελίξεων.    
Aς σημειωθεί ότι χθες η ΡΑΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο των Κατευθυντήριων Γραμμών βάσει των οποίων θα πρέπει να καταρτιστεί το αναλυτικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού με βάση το target model. Η διαβούλευση ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016.

http://www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου