Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Ποιους καταγγέλλει ο Παναγιωτάκης και γιατί;

Πολλοί ίσως εντυπωσιάστηκαν από τη δριμύτητα της επίθεσης που εξαπέλυσε από την Κοζάνη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.
Θυμίζουμε ότι στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε στα πλαίσια των διήμερων εορταστικών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια λιγνίτη, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κατήγγειλε την προσφυγή από εγχώριους επιχειρηματιές που
δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της ΔΕΗ, για το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας ορισμένων ατμοηλεκτρικών μονάδων.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η ευρωπαϊκή επιτροπή Περιβάλλοντος αποφάσισε να μειώσει τις ώρες λειτουργίας των παλαιών μονάδων, που περιλαμβάνουν τις τέσσερις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς και τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, σε 17.000 έναντι των 32.000 που είχαν συμφωνηθεί επί υπουργίας Σκουρλέτη, μετά από προσφυγή Ελλήνων ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτάκης προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα, αναφέροντας ρητά ότι η απόλυτη εναντίωση στο λιγνίτη στην ουσία εξυπηρετεί την παραγωγή από Φυσικό Αέριο, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για τους υποκινητές τέτοιων αντιδράσεων.
Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ το θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά.
Πέρα από τη σημασία που έχει το να αποκαλυφθεί τι ακριβώς καταγγέλθηκε και από ποιους (για τα οποία περιμένουμε με ενδιαφέρον από τη ΔΕΗ να παρουσιάσει τα συγκεκριμένα στοιχεία που ο κ. Παναγιωτάκης υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια του), αξίζει να δούμε γιατί η ΔΕΗ αντέδρασε με τόση οξύτητα.
Το φυσικό αέριο και ο ανταγωνισμός στην ηλεκτροπαραγωγή
Είναι σαφές ότι η διαμόρφωση του ενεργειακού μίγματος της χώρας αποτελεί κεντρικό ζήτημα για την έκβαση του ανταγωνισμού στην ηλεκτροπαραγωγή, με δεδομένες τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι διάφορες εταιρείες παραγωγής και τα επενδυτικά τους σχέδια.
Από την άποψη αυτή, δεν μπορεί να παραγνωριστεί ότι τα πρόσφατα ποσοστά συμμετοχής των διαφόρων μονάδων στο σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος στο διασυνδεδεμένο σύστημα ανά καύσιμο αποτυπώνουν την πορεία αλλαγής του ενεργειακού μίγματος στην Ελλάδα, όπου πλέον το φυσικό αέριο έχει κατοχυρώσει την πρώτη θέση.
Συγκεκριμένα, από το σχετικό δελτίο του ΛΑΓΗΕ για τον Οκτώβριο προκύπτει ότι οι μονάδες φυσικού αερίου συμβάλλουν κατά 28,4% (παραμένοντας στο ίδιο ποσοστό σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο), την ώρα που οι μονάδες ΑΠΕ είχαν μερίδιο 28,12% (τον περσινό Οκτώβριο ήταν 25,36% ), οι λιγνιτικές μονάδες είχαν μερίδιο 23,55% (από 24,64% πέρυσι), οι υδροηλεκτρικές 18,55% (από 17,55%) και οι πετρελαϊκές 1,68% (από 3,86%).
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει να αναλύσει κανείς τα συγκεκριμένα στοιχεία που παρατίθενται στο δελτίο του ΛΑΓΗΕ, στα οποία αποτυπώνεται η συμμετοχή των διαφόρων μονάδων στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή της χώρας.
Από τα στοιχεία για τη συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου που έχουν στην κατοχή τους οι διάφοροι παραγωγοί, προκύπτει ότι στη ΔΕΗ αντιστοιχεί το 46,57% της ηλεκτροπαραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου.
Μονάδες φ.α. στο διασυνδεδεμένο σύστημαΙδιοκτήτηςΚαθαρή ισχύς (MW)
ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου - 8ΔΕΗ151.0
ΘΗΣ ΚομοτηνήςΔΕΗ476.3
ΑΗΣ Λαυρίου 4ΔΕΗ550.2
ΑΗΣ Λαυρίου 5ΔΕΗ377.7
ΑΛΙΒΕΡΙ VΔΕΗ420.0
ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ VΔΕΗ264.0
ΘΗΣ ΕΝΘΕΣELPEDISON_ENERGY389.4
ELPEDISON ΘΙΣΒΗELPEDISON_ENERGY410.0
ΗΡΩΝ CCΗΡΩΝ_II_ΒΟΙΩΤΙΑΣ422.1
PROTERGIA CCPROTERGIA432.7
ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWERKORINTHOS POWER433.5
ΣΗΘ ΑλουμινίουΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ 334.0
ΘΗΣ ΗΡΩΝ - 1ΗΡΩΝ49.3
ΘΗΣ ΗΡΩΝ - 2ΗΡΩΝ49.3
ΘΗΣ ΗΡΩΝ - 3ΗΡΩΝ49.3
Σύνολο  4808.6
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η ΔΕΗ παράγει 2239,2MW από μονάδες φυσικού αερίου έναντι 7487,7MW αθροιστικά από λιγνιτικές, πετρελαϊκές και υδροηλεκτρικές μονάδες.
Από τα παραπάνω στοιχεία συνάγεται ότι η ενίσχυση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή της χώρας, έτσι όπως είναι μέχρι σήμερα διαμορφωμένος ο χάρτης, ευνοεί τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ.
Κι αυτό γιατί, με βασικό όπλο τη μειωμένη τιμή του φυσικού αερίου, τα περιθώρια κέρδους για τους ηλεκτροπαραγωγούς που το χρησιμοποιούν ως καύσιμο  εμφανίζονται βελτιωμένα, κάτι που αποτυπώνεται και στα δημοσιευμένα οικονομικά τους στοιχεία.
Το πλεονέκτημα αυτό, όμως, το απολαμβάνουν κυρίως οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, αφού η ίδια αφενός έχει μικρότερο μερίδιο συμμετοχής έναντι του συνόλου των ανταγωνιστών της στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, αφετέρου έχει να αντιμετωπίσει και τους περιορισμούς που τίθενται στην παραγωγή από λιγνιτικές μονάδες, πέραν της υποχρεωτικής, βάσει της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, μείωσης του ποσοστού της στην αγορά.
Η συνδυαστική επίδραση αυτών των παραγόντων, όπως είναι προφανές, ασκεί μεγάλη πίεση στα οικονομικά της ΔΕΗ.
Την ώρα που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι ανάγκες για ηλεκτροπαραγωγή αναμένεται να αυξηθούν στο προσεχές μέλλον, η ενίσχυση του ρόλου του φυσικού αερίου φαίνεται να ευνοεί τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ.
Αυτό ακριβώς πυροδότησε και την οξύτητα των καταγγελιών από μεριάς του προέδρου της ΔΕΗ
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου