Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Ζυμώσεις και παρασκήνιο για τη στάση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών στο θέμα των ρύπων


Ως γνωστόν, η κρίσιμη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας ρύπων (ETS)  που ήταν αρχικά προγραμματισμένη να διεξαχθεί χθες, αναβλήθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ διάστημα εντείνονται οι ζυμώσεις για τη στάση που θα κρατήσουν οι
Έλληνες ευρωβουλευτές, με κάποιους να συγκροτούν «εθνικό μέτωπο» και άλλους να είναι από αρνητικοί έως επιφυλακτικοί στο αίτημα της ΔΕΗ για δωρεάν δικαιώματα εκπομπής CO2.
Η αναβολή δόθηκε ώστε να εξαντληθούν τα περιθώρια συνεννόησης μεταξύ των διαφόρων ομάδων, καθώς, όπως φαίνεται, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος συμβιβασμός.
Οι ζυμώσεις αυτή την περίοδο είναι έντονες και παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από ελληνικής πλευράς, δεν είναι ακόμα δεδομένο ότι έχει εξασφαλιστεί το προσδοκώμενο από τη ΔΕΗ αποτέλεσμα, ενώ είναι άγνωστο αν έχει εξασφαλιστεί η στράτευση όλων των Ελλήνων ευρωβουλευτών γύρω από αυτό το ζήτημα, δεδομένης και της περί του αντιθέτου καμπάνιας που κάνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Η ΔΕΗ επιχειρεί, και εν πολλοίς έχει καταφέρει,  να αναδείξει το θέμα ως «εθνικό». Κι αυτό γιατί, όπως υπολογίζει, το εκτιμώμενο κόστος της εφαρμογής της φάσης IV του συστήματος ETS ανέρχεται σε περίπου 7 δισ. ευρώ, ενώ ενδεχόμενη υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων θα αποφέρει όφελος ενδεχομένως και άνω των 2,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021 – 2030. Το ζήτημα, σύμφωνα με τη ΔΕΗ έχει άμεσο αντίκτυπο και στους καταναλωτές, δεδομένου ότι το κόστος αγοράς δικαιωμάτων συνυπολογίζεται στο κόστος παραγωγής κι έτσι, μέσω της τιμής κιλοβατώρας, μεταφέρεται στην κατανάλωση.
Εμπλοκή ή προσπάθεια συμβιβασμού πίσω από την παράταση;
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της ΕΕ που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η αναβολή οφείλεται σε διαφωνίες που έχουν ανακύψει στο εσωτερικό των διαφόρων ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.
Εξαιτίας αυτού γίνονται έντονες ζυμώσεις στο εσωτερικό των ομάδων, την ώρα που, όπως είναι διαμορφωμένοι οι συσχετισμοί στο Ευρωκοινοβούλιο, για την υιοθέτηση της πρότασης απαιτείται διαπαραταξιακή συμφωνία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εμπλοκή προέκυψε εξαιτίας της πρόθεσης μερίδας των Σοσιαλιστών, οι οποίοι δε φαίνεται προς το παρόν να κρατούν ενιαία στάση, να απαιτήσουν ετήσιο ρυθμό απόσυρσης από την αγορά  των δικαιωμάτων άνθρακα την περίοδο 2020 – 2030 ύψους 2,4% έναντι του 2,4% έναντι του 2,2% που προτείνει η Επιτροπή.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις του, οι οποίες συμβαδίζουν με τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς. Θολό παραμένει το τοπίο σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσει η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/NGL).
Αξίζει, πάντως, να αναφέρουμε ότι ο Σκωτσέζος ευρωβουλευτής Ian Duncan, ο οποίος έχει αναλάβει να προωθήσει τη μεταρρύθμιση του ETS, εξέφρασε πρόσφατα την αισιοδοξία του μέσω του twitter, αναφέροντας ότι διαβλέπει «τη μετατόπιση του εδάφους» προς μια συμβιβαστική λύση. 
Τι στάση θα κρατήσουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές;
Την ίδια ώρα, αγωνία επικρατεί στους κόλπους της ΔΕΗ για τη στάση που θα κρατήσουν τελικά οι Έλληνες ευρωβουλευτές. Κι αυτό γιατί, παρά τις σοβαρές προσπάθειες ενημέρωσης και κινητοποίησής τους που έχει καταβάλλει η ΔΕΗ, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Θυμίζουμε ότι τον περσινό Οκτώβριο, με πρωτοβουλία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανωτάτων στελεχών της ΔΕΗ με Έλληνες ευρωβουλευτές των Επιτροπών Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) και Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την προώθηση της τροπολογίας στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να χορηγηθούν στην Ελλάδα δωρεάν πιστοποιητικών CO2.
Στη συνάντηση εκείνη συμμετείχαν η Μαρία Σπυράκη (ΝΔ), ο Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), ο Γιώργος Γραμματικάκης (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ), ο Κώστας Παπαδάκης (ΚΚΕ), ο Νότης Μαριάς (ανεξάρτητος), η Σοφία Σακοράφα (ανεξάρτητη), και συνεργάτης της Εύας Καϊλή (ΠΑΣΟΚ). 
Έκτοτε  η ΔΕΗ έχει προσπαθήσει να κρατήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων στις διεκδικήσεις της, με μάλλον θετικά αποτελέσματα.
Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούνιο 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη αναφορικά με τις πολιτικές και τις παρεμβάσεις του Υπουργείου, ώστε να υιοθετηθεί το αίτημα για παραχώρηση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στην Ελλάδα, μέσω της τροποποίησης της Οδηγίας 2003/87/ΕΚ.
Επίσης, είναι γνωστή η πρωτοβουλία που πήρε μαζί με άλλους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ η Μαρία Σπυράκη τον Οκτώβριο, η οποία είχε θετική κατάληξη, καθώς υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας τροπολογία βάσει της οποίας η Ελλάδα θα μπορεί να αποκτήσει δωρεάν δικαιώματα ρύπων για την περίοδο 2021-2030, κάτι που δεν προέβλεπε η αρχική πρόταση της Κομισιόν.
Μάλιστα, τόσο η Μαρία Σπυράκη, όσο και ο Νότης Μαριάς ήταν παρόντες στο πρόγευμα εργασίας που παρατέθηκε με πρωτοβουλία της Eurelectric σε μέλη της Επιτροπής Βιομηχανίας και Ενέργειας και της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, στο οποίο τοποθετήθηκαν οι πρόεδροι των επιτροπών και οι εισηγητές των ομάδων, από το οποίο οι παριστάμενοι αποκόμισαν την εντύπωση ότι έχει καλές πιθανότητες επιτυχίας το ελληνικό εγχείρημα.
Την ίδια ώρα, θετική στάση ως προς τις διεκδικήσεις της ΔΕΗ κρατούν τόσο η Εύα Καϊλή, όσο και η Σοφία Σακοράφα, ενώ και ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται ότι κλίνει στην ίδια κατεύθυνση.
Όμως, οι διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών φαίνεται ότι αφορούν και τους Έλληνες ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στις σχετικές συνεδριάσεις. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι δεδομένη η υποστήριξη των θέσεων της ΔΕΗ από μέρους των ευρωβουλευτών που έχουν εκλεγεί με Το Ποτάμι, δηλαδή του Γ. Γραμματικάκη και του Μ. Κύρκου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο μεν Γ. Γραμματικάκης φέρεται να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και για τα δυο επίμαχα άρθρα, ο δε Μ. Κύρκος (ο οποίος, βέβαια, δεν είναι μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος), φέρεται να ζητάει διαβεβαιώσεις για το πώς θα διαχειριστεί η ελληνική πλευρά το προσδοκώμενο όφελος.
Την ίδια ώρα, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη στάση που θα κρατήσει η GUE, με το βάρος στη συγκεκριμένη περίπτωση να πέφτει στους ώμους του Δημήτρη Παπαδημούλη. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι ο τελευταίος φαίνεται πως έχει αναλάβει να συντονίσει μια προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των Ελλήνων ευρωβουλευτών.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ΔΕΗ ευελπιστεί ότι τελικά τα επιχειρήματα και οι θέσεις που έχει επεξεργαστεί κι εστιάζουν στην ανάδειξη της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και τις προσπάθειες μετάβασης σε άλλο καύσιμο που καταβάλλει θα επιφέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Που βρισκόμαστε σήμερα
Μετά την υπερψήφιση από την Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου της συμβιβαστικής πρότασης σχετικά με το αν στα έτη αναφοράς του ΑΕΠ θα περιλαμβάνεται και το 2014 ή όχι, με τη συμπερίληψη που τελικά πέρασε (αν και μόνο σε σχέση με τον προσωρινό μηχανισμό κατανομής δωρεάν δικαιωμάτων κι όχι σε ό,τι αφορά τη συμμετοχής στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού) να ευνοεί τις διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς.
Η επόμενη σημαντική εξέλιξη αφορά την εξασφάλιση της υποστήριξης της Eurelectric, η οποία, με βάση την πρόσφατη σχετική της απόφαση, συντάσσεται με το ελληνικό αίτημα της Ελλάδας για αλλαγή του έτους αναφοράς στα άρθρα 10γ και 10δ, ώστε να συμπεριληφθεί ως επιλέξιμη χώρα για τη χρηματοδότηση νέων έργων εκσυγχρονισμού των ενεργειακών υποδομών και ανάπτυξης ΑΠΕ μέσω του προσωρινού μηχανισμού κατανομής δωρεάν δικαιωμάτων και της συμμετοχής στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού μετά το 2020.
Επίσης, η Eurelectric στηρίζει το κοινό αίτημα της Ελλάδας και άλλων πέντε άλλων χωρών (Βουλγαρίας, Κροατίας, Εσθονίας, Πολωνίας, Ρουμανίας), για επιπλέον αποζημίωση κρατών-μελών με εξάρτηση σε στερεά καύσιμα και χαμηλό κατ’ κεφαλήν ΑΕΠ, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο σημαντικά υψηλότερο συγκριτικά με άλλες χώρες κόστος που προκύπτει από την επικείμενη αύξηση των τιμών δικαιωμάτων αερίων ρύπων (EUA). 
Πλέον, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στις 15 Δεκεμβρίου, το οποίο θα αποτελέσει και προπομπό για την τελική ψηφοφορία επί του θέματος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου