Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις προθεσμίες που τρέχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρος του εγχειρήματος αφορά στην προβλεπόμενη από το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ πιστοποίηση του διαχειριστή. Όπως έδειξε και η εμπειρία της υπόθεσης του ΔΕΣΦΑ, το θέμα μπορεί να αποβεί καθοριστικής σημασίας ακόμη και για την επιτυχή ολοκλήρωση της απόσχισης, γεγονός που ήδη λαμβάνεται
υπόψη στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Και παρότι στο νέο μετοχικό σχήμα του διαχειριστή, η συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή είναι μειοψηφική, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι για επενδυτές που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ υπάρχουν ειδικές προβλέψεις στην κοινοτική οδηγία. Βεβαίως η State Grid έχει ήδη εξασφαλίσει ευρωπαϊκή πιστοποίηση εξαιτίας της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Πορτογαλικής εταιρείας EDP, γεγονός που κάνει τα πράγματα για τον ΑΔΜΗΕ λίγο πιο εύκολα.
Τώρα ως προς την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ, πέραν του κεφαλαίου State Grid, ο διαχειριστής καλείται να αλλάξει μοντέλο και να μεταβεί από το προηγούμενο καθεστώς του Ανεξάρτητου Συστήματος Μεταφοράς (IPTO) στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό (ownership unbundling). Η αλλαγή κάθε άλλο παρά απλή είναι αφού στην ουσία έχουμε διαφορετικό σκοπό της διαδικασίας: στο προηγούμενο καθεστώς, IPTO, η έμφαση δινόταν στην ανεξαρτησία από τη ΔΕΗ, ενώ στο ownership unbundling εξετάζονται οι μεταβολές που έχουν συντελεστεί στην εταιρεία και ποια επίδραση μπορεί να έχουν στην ομαλή λειτουργία του συστήματος κλπ.
Όλα αυτά τα θέματα λοιπόν αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και να ενημερωθεί ο νέος στρατηγικός επενδυτής , δηλαδή η κινεζική State Grid, εκπρόσωποι της οποίας θα βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.
Αγώνας δρόμου
Η εξασφάλιση της πιστοποίησης αποτελεί ένα ακόμη βασικό κομμάτι του παζλ που θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί μέχρι το Μάρτιο, δηλαδή σε περίπου 3,5 μήνες από σήμερα, ώστε να έχει ολοκληρωθεί – ή έστω να έχει μπει στην τελική ευθεία με λυμένα τα βασικά εμπόδια – η διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Αυτή τη στιγμή λοιπόν η νούμερο ένα προτεραιότητα αφορά στην πολύπλοκη σύσταση της εταιρείας συμμετοχών, η οποία προορίζεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, με μέτοχο όχι τη ΔΕΗ, αλλά τους μετόχους της ΔΕΗ.
Ήδη η Deloitte έχει αναλάβει το εξαιρετικά απαιτητικό τεχνικό κομμάτι της προετοιμασίας, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ανέφικτα τα χρονοδιαγράμματα που έχουν οριστεί από την τρόικα. Στόχος πάντως είναι στο διάστημα που μεσολαβεί να έχει γίνει η μεγαλύτερη δυνατή πρόοδος και να έχουν ξεπεραστεί τυχόν τεχνικά εμπόδια, απομακρύνοντας με αυτόν τον τρόπο την εναλλακτική, που βάσει συμφωνίας θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη επαρκής πρόοδος ή μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η εναλλακτική αφορά στην πώληση του 100% των μετοχών που κατέχει η ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου