Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Ο ΔΕΗτζής που δημιούργησε την ελληνική τηλεόραση

 
Ήταν 1960 και ο προϊστάμενος του Τμήματος Γενικής Διαφώτισης της ΔΕΗ,  σαν υπεύθυνος της οργάνωσης του περιπτέρου της ΔΕΗ στην ΔΕΘ, είχε μια μεγάλη έμπνευση: να δημιουργήσει έναν τηλεοπτικό σταθμό. Για τον οραματιστή Μάνο Ιατρίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 25 Απριλίου 2017, μίλησε σήμερα στη Ντίνα Μπατζιά και την εκπομπή «Κι Όμως
Κινείται», ο συνεργάτης του στο «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ», Γιάννης Παπαευσταθίου.

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1960, στα εγκαίνια 25ης ΔΕΘ, εγκαταστάθηκε και λειτούργησε από την ΔΕΗ ο Πρώτος Πειραματικός Σταθμός Τηλεόρασης στην χώρα μας, μια δοκιμή που άνοιξε τον δρόμο για την ίδρυση τηλεοπτικών σταθμών στην χώρα. Τη ριζοσπαστική ιδέα είχε ο προϊστάμενος του Τμήματος Γενικής Διαφώτισης της ΔΕΗ, κάτι σαν γραφείο Δημοσίων Σχέσεων σήμερα, Μάνος Ιατρίδης, ο οποίος είχε προτείνει πριν μήνες την δημιουργία ενός μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού και παράλληλα τη δημιουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού, που θα εξέπεμπε όσο διαρκούσε η Έκθεση, και σε εμβέλεια 20-30 χιλιομέτρων, μας εξηγεί ο κ. Παπαευσταθίου.
Για λόγους κόστους η ιδέα του Ιατρίδη αντιμετωπίσθηκε αρχικά με επιφύλαξη, όμως τελικά  εγκρίθηκε. Σε συνεργασία με την Philips που πρόσφερε δωρεάν ένα σημαντικό τμήμα του εξοπλισμού, το σχέδιο πήρε μπρος. Η εγκατάσταση του πομπού και του τεχνικού εξοπλισμού πραγματοποιήθηκε από τεχνικούς της Philips σε συνεργασία με επιλεγμένο τεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ και Έλληνες ειδικούς των εργαστηρίων Electronica. 
 
Ο σταθμός λειτούργησε τρεις εβδομάδες, όσο και η ΔΕΘ, και η εκπομπή τηλεόρασης πραγματοποιούνταν κάθε βράδυ από τις 19:30 μέχρι τις 22:00.  Ξεκίνησε την λειτουργία του στο Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου του 1960 και κράτησε μέχρι την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου του 1960. Ήταν πολύ σημαντική στιγμή τότε, αφού η ΔΕΗ είχε κλείσει τα 10 χρόνια λειτουργίας της.
Το πρόγραμμα μπορούσαν να παρακολουθήσουν οι Θεσσαλονικείς από εκατό συσκευές τηλεόρασης που είχαν τοποθετηθεί σε σπίτια , στην απόσταση των 30 χλμ.
 
Πέρασε από το περίπτερο της ΔΕΗ κι εμφανίσθηκε από τις εκπομπές, όλο το πολιτικό και καλλιτεχνικό κατεστημένο της εποχής, έγιναν μεταδόσεις εκδηλώσεων, συνεντεύξεις. Για πολλές διασημότητες ήταν η πρώτη τηλεοπτική τους εμφάνιση.
Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, ο Μάνος Ιατρίδης, πρωτοστατεί στη δημιουργία του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, το οποίο μετεξελίχθηκε σταδιακά στο σημερινό Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας-Νόησις.

Στη μνήμη του Μάνου Ιατρίδη, Επίτιμου Προέδρου του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, και στο πολυδιάστατο έργο του ήταν αφιερωμένη η τιμητική εκδήλωση που έγινε στις 28 Ιουνίου στο στο ΝΟΗΣΙΣ.
 
http://www.stokokkino.gr/article/1000000000059902/O-DEItzis-pou-dimiourgise-tin-elliniki-tileorasi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου