Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Στο… μικροσκόπιο των δανειστών όλα τα ανοιχτά ενεργειακά ζητήματα – Σήμερα (14/9) οι πρώτες επαφές των τεχνικών κλιμακίων

Στο… μικροσκόπιο των δανειστών όλα τα ανοιχτά ενεργειακά ζητήματα – Σήμερα (14/9) οι πρώτες επαφές των τεχνικών κλιμακίων 
Η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας και το θέμα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων
Η πρόοδος του ενεργειακού πακέτου μεταρρυθμίσεων θα βρεθεί σήμερα Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.
Στα κρίσιμα υπό συζήτηση θέματα συμπεριλαμβάνονται, εκτός από το σχέδιο πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τα ΝΟΜΕ και η αξιολόγηση της επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί για την μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ, ο φάκελος ΥΚΩ και τα μέτρα για την βελτίωση της εισπραξιμότητας της ΔΕΗ, καθώς και η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.
Μια ιδιωτικοποίηση που ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, αλλά δείχνει να συνοδεύεται από τις γνωστές καθυστερήσεις του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Σε ότι αφορά στο θέμα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οι θεσμοί αναμένεται να διατυπώσουν τις ενστάσεις τους στην λίστα που έχει υποβάλει προς έγκριση στην DGcomp η ελληνική πλευρά και η οποία περιλαμβάνει τις δύο μονάδες του Αμυνταίου (550 MW), της Μελίτη Ι (330 MW) και την άδεια για την Μελίτη ΙΙ (450 MW).  
Το υπουργείο έχει κληθεί να δώσει διευκρινήσεις και περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των συγκεκριμένων μονάδων και το κατά πόσο αυτά ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις που έχουν τεθεί από το Μνημόνιο.  
Μετά από την ανταλλαγή σχετικής αλληλογραφίας με την DGcomp κλιμάκιο του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ μεταβαίνει στις Βρυξέλλες την προσεχή Δευτέρα (18/9) για επαφές τόσο με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού όσο και με την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας.
Στόχος των επαφών να πειστεί η Κομισιόν ότι η λίστα που κατατέθηκε με τη συνδρομή διεθνών συμβούλων ανταποκρίνεται στα κριτήρια που έχουν τεθεί και μπορεί να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον στο market test του Οκτωβρίου.

Δημοπρασίες ΝΟΜΕ και ΥΚΩ στο βασικό «μενού» των συζητήσεων  

Το θέμα που διεξοδικά θα συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια είναι η πορεία των ΝΟΜΕ με αιχμή τις ποσότητες που απομένει να διατεθούν για το 2017 και το εάν αυτό θα γίνει μέσω μίας ή δύο δημοπρασιών.
Οι προς διάθεση ποσότητες μαζί με το «πέναλτυ» που προβλέπει η νομοθεσία λόγω αποκλίσεων από τους στόχους ανέρχεται σε 720 MW και η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί στο υπουργείο να διατεθεί μέσω δύο δημοπρασιών αντί της προγραμματισμένης μίας τον Δεκέμβριο, κάτι που θα πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς.
Υπό αξιολόγηση θα τεθεί στην σημερινή συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια και η πρόταση που έχει καταθέσει η ΡΑΕ στο υπουργείο για την εκκαθάριση του λογαριασμού ΥΚΩ με αιχμή το σημείο που αφορά την κάλυψη ενός ποσού της τάξης των 95 εκατ. ευρώ ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν και ρυθμιστικά θέματα που συνδέονται με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, όπως η αναθεώρηση των τελών χρήσης δικτύου που έχει τεθεί ως αίτημα από τους υποψηφίους επενδυτές.
Σε ότι αφορά στην αγορά φυσικού αερίου η ελληνική πλευρά θεωρεί βέβαιο ότι στη συνάντηση θα τεθεί και το θέμα της ΔΕΠΑ σε σχέση με την παρουσία της στη λιανική αγορά φυσικού αερίου.
Η κυβέρνηση φέρεται να έχει εξετάσει διάφορα σενάρια για να πράξει στο τέλος ανάλογα με την ευελιξία που θα κρατήσουν οι θεσμοί.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου