Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Σταθάκης: Ουδέν σχόλιον για τις επαφές με Βρυξέλλες – Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ θα ενισχυθούν σημαντικά στο διάστημα Απριλίου-Δεκεμβρίου

Σταθάκης: Ουδέν σχόλιον για τις επαφές με Βρυξέλλες – Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ θα ενισχυθούν σημαντικά στο διάστημα Απριλίου-Δεκεμβρίου 
Στις ερωτήσεις και τις αιχμές της ΝΔ σχετικά με την κατάσταση της ΔΕΗ κλήθηκε να απαντήσει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Όπως τόνισε, η θέση των εργαζομένων είναι διασφαλισμένη στην επιχείρηση, ενώ η εικόνα των αποτελεσμάτων της αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά στο διάστημα Απριλίου-Δεκεμβρίου σε σχέση με
τις αρχές του έτους.
Ο κ. Σταθάκης μιλώντας για τη β΄ αξιολόγηση και τις σχετικές απαιτήσεις για πώληση μονάδων, δήλωσε «ποια ακριβώς είναι η πρότασή σας; Να μην εφαρμόσουμε την απόφαση του ευρωδικαστηρίου;»
Αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ είπε: «Τον βρήκαμε κληρονομημένο για πλήρη ιδιωτικοποίηση. Εμείς είπαμε δεν χρειάζεται πλήρης, ας κρατήσει το Δημόσιο τον έλεγχο. Εκ του αποτελέσματος ακούω με δέος την κριτική σας διότι το τίμημα ήταν υψηλότερο των αποτιμήσεων, η εταιρεία αποτιμήθηκε στο χρηματιστήριο με μάλλον θετικό τρόπο. Επίσης φιλοδοξεί με άλλα δεδομένα πλέον να κάνει ένα τεράστιο κύκλο επενδύσεων με πολύ καλύτερους όρους από ότι χθες. Ποια στοιχεία ανατρέπουν αυτή την εικόνα;»
Για τα θέματα της ΔΕΗ, ο υπουργός ανέφερε: «Η ΔΕΗ αντιμετώπιζε δύο μεγάλα θέματα. Το ένα είναι η δέσμευση για πώληση λιγνιτικών μονάδων. Διαφοροποιούμαστε από τη «μικρή ΔΕΗ», η οποία ήταν και υδροηλεκτρικά. Να ξεκαθαρίσουμε αν ήταν ιδεολογική εμμονή ή κάτι άλλο. Τα υδροηλεκτρικά είναι το πιο κερδοφόρο κομμάτι. Συνεπώς η προστασία τους έχει και μια βασική οικονομική λειτουργία για τη ΔΕΗ.
Παράλληλα η ΔΕΗ στηρίζει τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας. Άρα είναι στρατηγικό και ουσιαστικό που αφαιρέσαμε τα υδροηλεκτρικά. Στα λιγνιτικά πρέπει να βρεθεί μια λύση με βάση τα 4 κριτήρια της β’ αξιολόγησης, δηλαδή να μη θίγει τη βιωσιμότητα της εταιρείας, να είναι ανταγωνιστικά τα δύο κομμάτια. Άρα και στο κομμάτι αυτό υπάρχει δέσμευση ότι θα προχωρήσουμε. Θα δείτε ότι θα γίνει ομαλά η διαδικασία και θα αποφέρει οφέλη στη ΔΕΗ».
Επίσης, ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως «η ΔΕΗ εμείς επιδιώκουμε να διατηρήσει το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό παραγωγής για λόγους ασφάλειας κτλ. Για αυτό και η διατήρηση του 50% ως πυρήνα είναι το βασικότερο. Προφανώς η ΔΕΗ θα αναπτυχθεί σε νέους τομείς, θα εμφανιστεί σε νέες μορφές ενέργειας και στη λιανική και στο εμπόριο και σε άλλες χώρες, άρα η δυναμική της δεν επηρεάζεται. Θα προσαρμοστεί σε μια πραγματικότητα που εκ των πραγμάτων αίρει την μονοπωλιακή εικόνα του παρελθόντος.
Εκπλήσσομαι με την αγωνία σας για τους εργαζόμενους. Βασική μέριμνα είναι οι αλλαγές να διασφαλίζουν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Στον ΑΔΜΗΕ είναι διασφαλισμένες οι συμβάσεις, το ίδιο θα γίνει και με τη ΔΕΗ. Για ποια ύστατη στιγμή μιλάτε; Δεν υπάρχει τίποτα εν κρυπτώ. Έχουμε μια ανοικτή πολιτική και δεν έχω κάτι καινούριο να πω. Τα έχω πει όλα δημόσια.
Έχει ανοίξει η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν. Δεν θα σας αποκαλύψω τι ακριβώς συζητάμε τώρα, δώστε λίγο χρόνο να ολοκληρωθεί.
Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει πρόσθετα 2-3 σοβαρά θέματα. Στο επιχειρηματικο σχέδιο βρήκαμε σωρεία business plans από εσάς. Η επιχείρηση κάνει τώρα μια στρατηγική προσαρμογής στα νέα δεδομένα και μια μελέτη για θέματα εισπραξιμότητας. Υπάρχει καλύτερη κινητικότητα από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ στις αποκοπές. Τα μέτρα της ΔΕΗ αποδίδουν. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, επικαλείται εξωγενείς παράγοντες που επηρέασαν την κερδοφορία στο α’ τρίμηνο του 2017 (έλλειμμα ΕΛΑΠΕ, ΝΟΜΕ, ενεργειακή κρίση). Χωρίς αυτούς τους παράγοντες θα παρουσίαζε σημαντική κερδοφορία αντίστοιχη με του 2016. Η πορεία Απριλίου-Δεκεμβρίου θα είναι πολύ βελτιωμένη.
Το επιχείρημα της καταστροφολογίας στην περίπτωση της ΔΕΗ είναι υπερβολική. Τι κάνει και τι δε μπορεί να κάνει η ΔΕΗ; Η ΔΕΗ θα σωθεί, πρέπει να σωθεί, θα είναι ο πυρήνας του συστήματος για πολλά χρόνια».
Νωρίτερα, το energypress έγραφε:
Μονομαχία σήμερα στη Βουλή για ΔΕΗ: Πως θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε 2 χρόνια με το μισό τζίρο, ρωτάει η ΝΔ 
Με φόντο την ανακοίνωση των εξαιρετικά αρνητικών αποτελεσμάτων εξαμήνου της ΔΕΗ και τη δημοσιοποίηση λειτουργικών ζημιών ύψους 148,5 εκατ. ευρώ, σήμερα το πρωί, το πρόβλημα της ΔΕΚΟ αναμένεται να μεταφερθεί στην αίθουσα της βουλής.
Εκεί θα συζητηθεί επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν 39 βουλευτές της ΝΔ με θέμα “η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αποφασίζει συμφωνεί και εκτελεί τη χρεωκοπία της ΔΕΗ”.
Στην ερώτηση επισημαίνονται μεταξύ άλλων οι ζημιές που ανακοίνωσε η εταιρεία, η χρηματοοικονομική ασφυξία, αλλά και οι επιπτώσεις από το σχέδιο της κυβέρνησης για απώλεια μεριδίου που οδηγεί την εταιρεία να χάσει το 50% του τζίρου της χωρίς κανένα αντάλλαγμα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επίκαιρη επερώτηση πρόκειται για εγκληματικό σχέδιο απαξίωσης και καταστροφής της ΔΕΗ.
Στην επερώτηση η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί να πληροφορηθεί ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάσωση και ανάπτυξη της ΔΕΗ, ποιο είναι το σχέδιο πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού και τι χρήματα εκτιμά ότι θα εισπράξει η εταιρεία και ποια θα είναι η αξία των επενδύσεων των ιδιωτών, πως θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε δύο χρόνια όταν θα μειωθεί ο τζίρος της εταιρείας στο μισό, πως θα εξυπηρετηθούν τα δάνεια και θα υλοποιηθεί το επενδυτικό πλάνο και πότε θα αποπληρώσει η ΔΕΗ τους προμηθευτές της πολλοί από τους οποίους έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενούς τους για μήνες. Τέλος η αντιπολίτευση ερωτά τι θα γίνει για να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα της ΔΕΗ.
Η επίκαιρη επερώτηση υπογράφεται από τους βουλευτές Κ. Σκρέκα, Κ. Κατσαφάδο, Σ. Βούλτεψη, Ν. Παναγιωτόπουλ, Κ. Χατζηδάκη, Κ. Κοντογεωργό, Β. Οικονόμου, Α. Μπούρα, Ι. Αντωνιάδη, Χ. Μπουκώρο, Α. Γεωργιάδη, Α. Κατσανιώτη, Ι. Βρούτση, Ι. Φωτήλα, Ι. Κεφαλογιάννη, Μ. Κόνσολα. Σ. Κεδίκογλου, Α. Ασημακοπούλου, Ν . Κεραμέως,Χ. Κέλλα, Γ. Βλάχο, Λ.Αυγενάκη, Χ. Αθανασίου, Θ. Καράογλου, Γ. Κουμουτσάκο, Β. Γιόγιακα, Γ Βαγιωνά, Δ. Κυριαζίδη, Ο. Κεφαλογιάννη, Σ. Γιαννάκη, Μ. Αντωνίου, Γ. Καρασμάνη, Ι. Ανδριανό, Γ. Κασαπίδη, Α. Καββαδά, Γ. Γεωργαντά, Κ. Βλάση, Κ. Τζαβάρα, Κ. Τσιάρα.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου