Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Σε «κλοιό» κινδύνων η είσπραξη των λογαριασμών ρεύματος από τη ΔΕΗ

Ένα σημαντικό ποσοστό των διακανονισμών που συνάπτονται, ακυρώνεται αυτόματα λόγω της μη τήρησής τους


Σε βραδυφλεγή βόμβα για τα οικονομικά της ΔΕΗ εξελίσσονται οι ανεξόφλητες οφειλές πελατών όλων των κατηγοριών. 
Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου που ανακοίνωσε η εταιρία εμφανίζει μηδενική αύξηση προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, στην Ενδιάμεση Έκθεση Οικονομικών Καταστάσεων της περιόδου καταγράφει τις δυσχέρειες πληρωμής και αύξησης  καθυστερήσεων των πληρωμών από τους πελάτες της ως σημαντικό κίνδυνο για την εταιρία. 

Αναφέρει μάλιστα ότι ήδη ένα σημαντικό ποσοστό διακανονισμών ακυρώνεται ήδη μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας από τα μηχανογραφικά συστήματα της επιχείρησης λόγω μη τήρησής τους.
«Παρά την ένταξη πολύ μεγάλου αριθμού καταναλωτών στους ευνοϊκούς διακανονισμούς που έχουν συναφθεί για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών τους, καθώς και τη χορήγηση ενιαίας έκπτωσης 15% σε οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές Χαμηλής και Μέσης Τάσης, με προϋπόθεση την εμπρόθεσμη εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών και την τήρηση των διακανονισμών που τυχόν έχουν συναφθεί ή θα συναφθούν, είναι αβέβαιο το ποσοστό των πελατών που θα τηρούν τους όρους των ρυθμίσεων στις οποίες έχουν ενταχθεί. Ήδη σημαντικό ποσοστό διακανονισμών ακυρώνεται μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας από τα μηχανογραφικά συστήματα της ΔΕΗ λόγω μη τήρησής τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Οικονομική Έκθεση.

Οι μεγάλοι «πονοκέφαλοι» για την εταιρία

Ως σημαντικοί κίνδυνοι επισημαίνονται επίσης:
•    Ο μεγάλος αριθμός, κυρίως μικρών και μεσαίων, επιχειρήσεων που σταματούν τη λειτουργία τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας και αφήνουν ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος.
•    Η ενδεχόμενη αύξηση του πλήθους δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) σε συνδυασμό με την αυξημένη δυσχέρεια πληρωμής που έχουν οι συγκεκριμένοι πελάτες.
•    Η μη δυνατότητα (κατόπιν απόφασης της ΡΑΕ) μεταφοράς οφειλών μεταξύ παροχών του ιδίου πελάτη στην οικιακή χρήση, που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία (70%) των πελατών.
•    Του νέου φαινομένου της αλλαγής προμηθευτή από πελάτες (οικιακούς και εμπορικούς) με συσσωρευμένες οφειλές από τρέχοντες λογαριασμούς ή λόγω ρευματοκλοπής σε άλλη επωνυμία (άλλο ΑΦΜ), έτσι ώστε να αποφύγουν τους σχετικούς περιορισμούς που επιβάλει ο Κώδικας Προμήθειας.
•    Του γεγονότος ότι κάποιοι πελάτες με πρόφαση την τρέχουσα αρνητική οικονομική συγκυρία δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ή καθυστερούν τις πληρωμές τους, ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν.
•    Της μη αναγνώρισης εκ μέρους των πελατών χρεώσεων που δεν σχετίζονται άμεσα με το ρεύμα, αλλά αποτελούν σημαντικό ποσοστό στο λογαριασμό (πχ ΥΚΩ κα ΕΤΜΕΑΡ).
Οι υπηρεσίες ΥΚΩ καταγράφονται επίσης ως σημαντικός κίνδυνος για την εταιρία, η διοίκηση της οποίας δεν αναγνωρίζει την ρύθμιση της ΡΑΕ για τα ποσά προς ανάκτηση παρελθόντων ετών και εξετάζει προσφυγή στη Διαιτησία.
Αντίστοιχα επισημαίνεται ο κίνδυνος από το τέλος προμηθευτή, που ανέδειξε και ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης στις δηλώσεις του με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εξαμήνου.
Καταγράφεται, επίσης, ο χρηματοπιστωτικός κίνδυνος που μπορεί να προκύψει για τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα και αυτό γιατί οι δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου ΔΕΗ και της Μητρικής Εταιρίας προς τις ελληνικές τράπεζες στις 30.6.2017 ανέρχονταν σε 38,6% του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων. 


πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου