Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Στρατηγικός Ενεργειακός Ρόλος της Κρήτης

Αποτέλεσμα εικόνας για Κρήτης 
Τις ημέρες αυτές για μια ακόμα φορά η ενεργειακή πτυχή της Κρήτης ευρίσκεται στην επικαιρότητα. Εχθές (21/9) με την συμμετοχή του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το 3ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο όπου έγινε λεπτομερής αναφορά στις ενεργειακές υποδομές της νήσου ενώ παράλληλα εξετάστηκαν όλα τα νέα ενεργειακά έργα συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις (με ηπειρωτική Ελλάδα και Κύπρο), την
περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ και των ερευνών για υδρογονάνθρακες. Σήμερα (22/9) οργανώνεται από την ΕΕ στο Μεγάλο Αρσενάλι στα Χανιά μια πανευρωπαϊκή συνάντηση για την παραγωγή και διαχείριση ενέργειας στα νησιά της Ευρώπης με στόχο την βελτιστοποίηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της αξιοποίησης των ΑΠΕ.
Τα συμπεράσματα και από τις ανωτέρω δύο ημερίδες αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον καθότι μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω στην χάραξη μιας πλέον αποτελεσματικής στρατηγικής για τον ρόλο της ενέργειας στην αναπτυξιακή διαδικασία τόσο του Ελληνικού νησιωτικού χώρου όσο και της Κρήτης ιδιαιτέρως. Υπό αυτή την έννοια έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι η Ευρ. Επιτροπή επέλεξε την μεγαλόνησο προκειμένου να εγκαινιάσει την πρωτοβουλία για την ενεργειακή μετάβαση όλων των νησιών της Ευρώπης με στόχο την διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας σε οικονομικά ανταγωνιστικές τιμές αλλά και την δημιουργία απασχόλησης και νέων δεξιοτήτων.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Κρήτη παρουσιάζει ένα ολοένα αυξανόμενο ενεργειακό ενδιαφέρον αφού εκεί έχουν την αφετηρία τους μια σειρά από μεγάλα ενεργειακά έργα και ερευνητικές πρωτοβουλίες. Κορυφαίο θέμα η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα ώστε να δοθεί τέλος στην ενεργειακή της απομόνωση ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέψει την συμμόρφωση της ΔΕΗ, που έχει την ευθύνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, με τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους της ΕΕ. Ένα project που ξεκίνησε την δεκαετία του 1980 αλλά μόλις σήμερα φαίνεται ότι προχωρά προς υλοποίηση με τον ΑΔΜΗΕ να έχει επεξεργασθεί ένα εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό σχέδιο για την κατασκευή των διασυνδετηρίων καλωδίων και γενικά της απαραίτητης υποδομής. Η αναμενόμενη ηλεκτρική διασύνδεση θα επιτρέψει επιπλέον την μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης των ΑΠΕ, ιδιαίτερα της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, που σήμερα δεν ξεπερνά τα 400 MW λόγω της περιορισμένης εγκατεστημένης ισχύος της ΔΕΗ που δεν υπερβαίνει το 1.2 GW.
Εξίσου τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχέδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου μέσω του γνωστού project του Euro- Asia Interconnector που θα ενώνει ηλεκτρικά το Ισραήλ με την Κύπρο, την Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα για να καταλήξει στην Ιταλία, σε μια γιγάντια προσπάθεια αξιοποίησης των σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Τέλος, τα σχέδια για τον εντοπισμό και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχουν εντοπισθεί νότια και Δυτικά της Κρήτης στο Λιβυκό πέλαγος, μέσα από εκτενείς σεισμικές έρευνες των τελευταίων ετών, δείχνουν ότι και αυτά βαίνουν προς υλοποίηση μετά το έμπρακτο ενδιαφέρον που έδειξαν πολύ πρόσφατα διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί όπως οι εταιρείες Total και ExxonMobil σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).

ΑΠΟ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου