Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Η … αγωνία της ΔΕΗ για τη σύνθεση της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης

Το αίτημα των Πρασίνων για την απόσυρση όλων των ανθρακικών μονάδων από την ηλεκτροπαραγωγή ενδέχεται να επηρεάσει την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ σε περίπτωση που αυτοί συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας


Προβληματισμό για το τι θα σημάνουν τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών και η φυσιογνωμία της νέας κυβέρνησης που θα συγκροτηθεί, για την ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, αναπτύσσεται ήδη τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.  

Το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης «Τζαμάικα», δηλαδή μιας κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν μαζί με το κόμμα της Άγγελα Μέρκελ οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι του FDP, προκαλεί σειρά ερωτηματικών, δεδομένων των εκ διαμέτρου αντίθετων θέσεων που έχουν διατυπώσει τα δυο κόμματα κυρίως σε ότι αφορά την απανθρακοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 


Πρέπει να σημειωθεί κατ’ αρχήν ότι ο άνθρακας αντιστοιχεί στο 40% της ηλεκτροπαραγωγής στη Γερμανία. 

Στελέχη των Πρασίνων, ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων έσπευσαν να θέσουν το θέμα της ταχείας απόσυρσης των ανθρακικών μονάδων ως την κόκκινη γραμμή στις διαπραγματεύσεις για την είσοδό τους σε μία κυβέρνηση συνασπισμού. 
Από την άλλη πλευρά το Κόμμα των Φιλελευθέρων έχει επανειλημμένα εκφραστεί κατά πολλών πολιτικών σε σχέση με το Κλίμα και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αναλυτής στη Deutsche Welle «επιθυμούν να διαμορφώσουν όλη την περιβαλλοντική  πολιτική προς την κατεύθυνση της ελάχιστης κανονιστικής  ρύθμισης».

Στα χέρια των Πρασίνων η τύχη των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ; 

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της Deutsche Welle, τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής δείχνουν ότι η Άγγελα Μέρκελ χρειάζεται το κόμμα των Πρασίνων για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού και θέτει το ερώτημα τι θα μπορούσε  να σημαίνει μία τέτοια εξέλιξη για την περιβαλλοντική και την ενεργειακή πολιτική του Βερολίνου. 
Το ερώτημα μπορεί να αφορά και την Ελλάδα, όχι μόνον στο πλαίσιο των  γενικότερων ενεργειακών κατευθύνσεων της ΕΕ, αλλά και για την τύχη των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ, αφού οι Πράσινοι στην προεκλογική τους καμπάνια είχαν ως κεντρικό σύνθημα την απόσυρση όλων των ανθρακικών μονάδων στη Γερμανία. 
Το Κόμμα των Πρασίνων μπορεί να επανέλθει στον κυβερνητικό συνασπισμό μετά από δώδεκα χρόνια απουσίας. 

Αυτή τη φορά όμως όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα είναι τελείως διαφορετική από την περίοδο 1998 - 2005, κατά την οποία οι Πράσινοι με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD κατάφεραν η Γερμανία να αναδειχθεί σε μία από τις ηγέτιδες φιλοπεριβαλλοντικές δυνάμεις της ΕΕ.

Το κόμμα της Άγγελα Μέρκελ, το CDU, μπορεί να υιοθέτησε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά ταυτόχρονα ήταν και πολύ πιο επιφυλακτικό στις κινήσεις του σε σχέση με το SPD.  

Από την άλλοι οι Φιλελεύθεροι θέλουν η Γερμανία να απαλλαγεί από τις ενισχύσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

πηγή: www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου