Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Ζητούν ουσιώδεις αλλαγές οι Βρυξέλλες στα πωλητήρια του λιγνίτη

Να προβεί η ελληνική πλευρά σε ουσιώδεις αλλαγές ως προς το μείγμα του προς πώληση λιγνιτικού πακέτου καθώς η παρούσα του μορφή δεν εγγυάται την επιτυχία στο market test του Οκτωβρίου, ζητούν οι Βρυξέλλες.
Σε αυτή την γενική αρχή κινήθηκε το πρώτο «τετ α τετ» της
ελληνικής αντιπροσωπείας με στελέχη της DG Comp στην έδρα της Κομισιόν, όπου και καταγράφηκαν οι διαφωνίες και οι παρατηρήσεις των κοινοτικών για το προτεινόμενο λιγνιτικό πακέτο, δίχως ωστόσο να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συνομιλητές της ελληνικής πλευράς αμφισβήτησαν τόσο τις πιθανότητες να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον το προτεινόμενο μείγμα, όσο και αν αυτό ανταποκρίνεται στο 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πρόταση για τις δύο παλαιές μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, τη σύγχρονη μονάδα της Μελίτη Ι στη Φλώρινα, και την άδεια για τη κατασκευή της Μελίτη ΙΙ, όχι μόνο δεν είναι ελκυστική, αλλά χρειάζεται και συμπλήρωμα.
Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, η άποψη των κοινοτικών είναι ότι αντί για την άδεια της Μελίτη ΙΙ, θα πρέπει να προστεθεί στο πακέτο μια ακόμη μονάδα, όπως για παράδειγμα η Μεγαλόπολη.
Αποφάσεις δεν ελήφθησαν, η συνάντηση έγινε περισσότερο για να καταγραφούν «δια ζώσης» οι διαφωνίες, και η διαπραγμάτευση για τους λιγνίτες θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες πιθανότατα με την ανταλλαγή σημειωμάτων.
Αν κάτι πάντως επιβεβαίωσε το χθεσινό ραντεβού ήταν ότι η διαπραγμάτευση έχει ακόμη δρόμο μέχρι να βρεθεί κοινός τόπος, γεγονός που δεν αποκλείει καθυστερήσεις στο προγραμματισμένο για τον Οκτώβριο market test.
Στη φαρέτρα της η ελληνική πλευρά επικαλέστηκε τα γνωστά επιχειρήματα, όσα δηλαδή έχει διατυπώσει και στις επιστολές που έχει ανταλλάξει το τελευταίο δίμηνο με τη DG Comp. Οπως για παράδειγμα ότι μπορεί ο σταθμός του Αμυνταίου να είναι παλαιός, και να χρήζει εκτεταμένων επενδύσεων, αλλά το ίδιο συμβαίνει με όλες τις μονάδες της ΔΕΗ ή ότι αφού η επιχείρηση δαπανά εκατομμύρια για να εκσυγχρονίσει τα εργοστάσια που κρατά, γιατί να μην πρέπει να κάνει το ίδιο και ο επενδυτής για τις μονάδες που θα αγοράσει. Επίσης στις αιτιάσεις των κοινοτικών ως προς το γιατί η κυβέρνηση πουλά μια άδεια (Μελίτη ΙΙ) και όχι μια ολόκληρη μονάδα, η ελληνική απάντηση είναι ότι ο αγοραστής δεν αποκτά μόνο την άδεια, αλλά και τη δίδυμη μονάδα Μελίτη Ι, μαζί με το ορυχείο που τις τροφοδοτεί αμφότερες, δηλαδή τη Βεύη.
Μπορεί να μην ελήφθησαν αποφάσεις, δεδομένου ωστόσο ότι οι πιέσεις θα συνεχισθούν, θα πρέπει η κυβέρνηση να επιδείξει «ευελιξία», πολλώ δε μάλλον όταν απώτερος στόχος της είναι να γλιτώσει από τη συζήτηση τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ.
Επίσημα μπορεί στη κυβέρνηση να το αρνούνται, εφόσον όμως τα πράγματα δυσκολέψουν, η λιγνιτική λίστα θα χρειαστεί να αναπροσαρμοσθεί, και ως γνωστόν, πολυτέλεια επιλογών δεν υπάρχει. Είτε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να συμπεριλάβει τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης ισχύος 511 MW, με διάρκεια ζωής χωρίς αναβάθμιση, έως το 2025, είτε στο χειρότερο σενάριο, θα μπει στο «παζάρι» ακόμη και το συγκρότημα του Αγ. Δημητρίου που περιλαμβάνει 5 μονάδες συνολικής ισχύος 1.456 MW.
Κυβέρνηση και ΔΕΗ έχουν εδώ και καιρό κάνει σαφές ότι αυτό το τελευταίο αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου